Pri kraju je berba industrijske rajčice u Istri, posebno na poljima oko Umaga, no uzgajivači ovogodišnjim urodom nisu zadovoljni. Ekstremne vremenske prilike tijekom ljeta znatno su otežale uzgoj, smanjile količinu ploda i povećale troškove proizvodnje.
Visoke temperature i suša „iscrpjele“ su biljke, dok je nedavna obilna kiša dodatno otežala situaciju. Umjesto uobičajenih 100 tona po hektaru, ovogodišnji urod smanjen je za trećinu.
„Ostala je dosta sitna, iako je suha tvar veća. Naš cilj je uvijek veći prinos po hektaru“, ističe Dario Makovec, uzgajivač rajčice iz Umaga za HRT. Roberto Sodomacco dodaje: „Bile su teške i prijašnje godine, ali ne ovako ekstremne. Ovo su posebne godine.“
Unatoč smanjenom urodu, rajčica s istarskih polja zadržala je visoku kvalitetu i tražena je u prerađivačkoj industriji zbog visokog udjela suhe tvari i minimalnog otpada pri preradi. Procjenjuje se da će otkupiti oko 7 tisuća tona rajčice po cijeni od 15 centi po kilogramu.
Međutim, troškovi proizvodnje iznose između 7 i 8 tisuća eura po hektaru, što s ovakvim prinosima ugrožava rentabilnost.
Uzgajivači razmatraju prilagodbe, uključujući raniju sadnju i otpornije sorte rajčice, kako bi se bolje nosili s klimatskim promjenama koje sve više pogađaju njihovu proizvodnju.