Počela prodaja kotizacija za Wine & Walk by the Sea i Teran Wine & Walk
Ove uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre - udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts.
IstraIN
5 Rujan 2025 I 07:20
Wine & Walk by the Sea
Sjeverozapadna Istra i ove jeseni postaje pozornica za dvije jedinstvene manifestacije koje slave vino i njegovu duboku povezanost s ovim krajem - Wine & Walk by the Sea u Novigradu i Teran Wine & Walk u Motovunu.
Prodaja kotizacija za obje manifestacije krenula je ovog četvrtka na službenoj web stranici Wine & Walk by the Sea i Teran Wine & Walk.
Prva na redu je Wine & Walk by the Sea, koja će se održati u subotu 27. rujna, u Novigradu. Na stazi dugoj desetak kilometara sudionici će uživati u vinima devet lokalnih i renomiranih vinara: Coronica, Degrassi, Demark, Ghira, Moreno Ivančić, Leonardo Palčić, Pervino, Stancija Fava i Veralda.
Eno-gastronomsko iskustvo upotpunit će sedam pažljivo odabranih restorana i konoba – Aminess Maestral Hotel, Half 8, Kod Marice, Konoba Nino, Laco de Pelagius, Porporela.
Ruta će voditi kroz najljepše dijelove Novigrada i njegove okolice, od polaska na Velikom Trgu pod prepoznatljivim novigradskim zvonikom, preko šetnje uz more i marinu, pa sve do Karpinjana i slikovitog zaleđa u kojem vinogradi i maslinici otkrivaju svu raskoš jeseni. Potom se staza spušta prema Maredi i vraća natrag uz obalu, nudeći prizore mora koji oduzimaju dah.
Posebnost ove šetnje je i prolazak uz čarobne plaže, gdje će sudionici uživati u spoju sunca, mora i čaše dobrog vina.
Wine & Walk by the Sea
Na sedam okrjepnih stanica posjetitelje očekuje harmoničan spoj vina i gastronomije od istarskih klasika poput malvazije, muškata i merlota, do sve traženijih pjenušavih i rosé vina, sljubljenih s vrhunskim morskim delicijama.
Nekoliko iznenađenja dodatno će obogatiti doživljaj, a završetak u središtu Novigrada donosi glazbu i veselu atmosferu za savršen kraj dana.
Tjedan dana kasnije, u subotu 4. listopada, slijedi Teran Wine & Walk u Motovunu, manifestacija posvećena sorti koja u sebi nosi snagu istarske zemlje i strast vinara, vino koje kroz svaku kap otkriva priču o Istri.
Na 12 kilometara dugoj stazi kroz vinograde, brežuljke i pitoreskna mjesta motovunskog kraja, sudionici će imati priliku kušati vina osam nagrađivanih vinara među kojima dominira moćni teran, uz pratnju malvazije, muškata i drugih vrhunskih etiketa.
Wine & Walk by the Sea
Svoja će vina na sedam okrjepnih stanica predstaviti: Roxanich, Novak, Fakin, Valenta, Fachin, Benvenuti, Bertoša i Tomaz, a svaka postaja donosi i gastronomski užitak lokalnih ugostitelja, među kojima će biti Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Roxanich, Lovačka udruga “Fazan” Motovun, Miro tartufi i OPG Udovičić Milan.
Staza na kojoj neće nedostajati glazbe i dobre zabave će pak otkriti šetačima zadivljujuće prizore ovoga kraja te će imati priliku uživati u šetnji Parenzanom, kroz pitoreskne vinograde s pogledom na dolinu rijeke Mirne, doći do vrha Monte Šandrin i vrha brda Šublenta sve do zadnje točke u impozantnoj vinariji Roxanich gdje će se eno-gastronomska ponuda spojiti s glazbom i osigurati odličnu atmosferu za savršen kraj.
Ove uspješne vinske manifestacije dio su ponude Klastera sjeverozapadne Istre - udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts - a svake godine privlače veliki broj domaćih i inozemnih posjetitelja koji žele upoznati ponudu vrhunskih i nagrađivanih lokalnih vinara, ujedno uživajući u prirodi i rekreaciji.
Sve detalje pronađite na službenim stranicama Klastera sjeverozapadne Istre: www.coloursofistria.com
Projektom se promiče i razvija održivi turizma, pri čemu je ključna aktivnost upravo sadnja novih stabala. To, naime, izravno doprinosi smanjenju ugljičnog otiska nastalog turističkim aktivnostima.
Feijoa ime nosi po botaničaru Joãou da Silvi Feijó koji je, prema legendi, bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku koja mu je rekla da će biti njegova ako joj donese voće koje ima okus na guavu, kiwi, šumsku jagodu, ananas, bananu i mentu u jednom.
Izložba gljiva pravo je mjesto za sve koji žele proširiti svoje znanje, ali i uživati u ugodnom jesenskom ozračju Pazina. Bit će to ujedno prilika da se otkrije kojim sve vrstama gljiva obiluje istarsko područje, kako razlikovati jestive od otrovnih, ali i dobiti pokoji kulinarski savjet...
U labinskoj Ulici Zelenice policija je zaustavila automobil pulskih registracija kojim je upravljao 35-godišnjak. Alkotest je pokazao 2,15 promila alkohola, te je vozač isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola.
Kao što ni uzroci problema nisu jednostavni, tako nije niti rješenje. Pula je samo jedan od brojnih gradova u svijetu koji se susreće s ovim problemom i traži nove modele za oživljavanje centra grada, a hoće li ga pronaći ostaje nam da saznamo.
Predavanje počinje u 10 sati i prvenstveno je namijenjeno umirovljenicima, no dobrodošli su svi zainteresirani građani. Nakon predavanja zainteresirani će imati prigodu izmjeriti glukozu u krvi i arterijski tlak.
Biti roditelj nikada nije bilo jednostavno, a danas se čini težim nego ikad — zato u Rovinju ponovno počinje Mala škola za uspješno roditeljstvo, ciklus radionica koji roditeljima pruža podršku, znanje i osjećaj da u odgoju nisu sami.
Svako planirano putovanje kreće s bar nekakvim istraživanjem mjesta koje želimo posjetiti. Informacije koje na internetu možete pronaći o Parku vojaške zgodovine Pivka taman su atraktivne da poželite vidjeti kompleks, a mi ćemo pokušati dočarati zašto ne propustiti posjet ovom lokalitetu...
Nekadašnji običaj da se pokojnicima na grobove nose i ostavljaju neka jela ili da se noću ostavlja prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem), s vremenom je iščeznuo.
Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije, ali i potaknuli na rano otkrivanje, dijagnosticiranje i liječenje raka prostate.