Slatka Istra: U Vižinadi ne propustite radionice tradicijskih slastica
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
IstraIN
13 Rujan 2025 I 15:12
Foto: TZ Vižinada
U rujnu u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započinje program Slatka Istra, niz radionica posvećen tradicijskim istarskim slasticama koje se prenose s koljena na koljeno.
Ovaj projekt osmišljen je s ciljem očuvanja bogate gastronomske baštine Istre te njezine reinterpretacije kroz živo iskustvo, mirise, okuse i zajedničko druženje.
Svaka domaćica i domaćin koji s ponosom čuvaju stare bilježnice s receptima, ponovno će svojim rukama oživjeti tradiciju i ispuniti Vižinadu okusima djetinjstva.
Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijela će Vižinada zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
19:15Prije 37 d06.08.2025
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Prva radionica održat će se u petak, 19. rujna s početkom u 18 sati, a bit će posvećena izradi bucolaja, tradicionalnog istarskog kolača koji se stoljećima pripremao za sve veće svečanosti – od svadbi i krštenja do blagdana.
Bucolaj je kolač od slatkog tijesta, oblikovan u kolut, jednostavan, a bogat okusom i simbolikom. Voditeljica radionice bit će Nevija Gardoš, koja će polaznicima prenijeti sve tajne pripreme bucolaja: od miješenja i oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
Foto: TZ Vižinada
Tjedan dana kasnije, u petak 26. rujna, također u 18 sati, održat će se druga radionica pod vodstvom Nede Ivančić, a tema će biti izrada pince – još jednog dragocjenog blagdanskog kolača istarskog podneblja.
Pinca je meki, mirisni kruščić, poznat i kao uskrsna pogača, koji se nekada danima pripremao s posebnom pažnjom i ljubavlju. Na radionici će polaznici naučiti kako pripremiti tijesto, pustiti ga da odstoji, oblikovati ga i ispeći prema receptima koji su bili sastavni dio obiteljskih svečanosti i uskrsnih stolova.
Obje radionice dio su projekta Slatka Istra koji se provodi u Centru za posjetitelje Maraston, a nastavak programa predviđen je u studenome, kada će se održavati radionice kuhanja.
Program se provodi uz potporu Odjela za turizam Istarske županije, što dodatno potvrđuje važnost i vrijednost očuvanja lokalne gastronomske baštine kroz ovakve male, ali značajne susrete.
Zbog kvalitete rada i stvaranja ugodne, bliske atmosfere, broj mjesta na radionicama ograničen je na deset sudionika, a sudjelovanje je moguće uz kotizaciju od 20 eura po radionici, koja uključuje sve potrebne materijale. Prijave su obavezne i preporučuje se pravovremeno rezerviranje mjesta na email: info@tz-vizinada.hr.
Sudjelovanjem u radionicama Slatke Istre ne učite samo peći kolače – učite živjeti tradiciju. Pridružite se i postanite dio ove slatke priče.
Ako mislite da ste prevareni ili sumnjate na prijevaru, stručnjaci Centra za sigurniji internet stoje na raspolaganju na besplatnoj savjetodavnoj liniji 0800 606 606 dostupnoj radnim danom od 8 do 16 sati.
U nedjelju, 14. rujna, s početkom u 18 sati, pulski Teatar Naranča (Radićeva 22) ugostit će premijeru nove dječje predstave „Strah, ah“, duhovite i maštovite dramske igre koja na razigran način istražuje djetetove strahove i njihovo savladavanje.
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Ljudi nedovoljno percipiraju sve aktivnosti kojima pojačavaju klimatsku krize, smatra klimatska stručnjakinja Dunja Mazzocco Drvar. S druge strane, dok hrana uopće dođe do krajnjeg potrošača, svoj klimatski otisak ostavila je već nebrojeno puta.
Nakon 20 godina aktivne karijere bio je trener u Boksačkom klubu Pula te je dobio naslov zaslužnoga sportaša Istre. Kao boksač zapamćen je po tome što je uvijek bio korektan u borbi, a izgradio je izvanrednu tehniku i koristio se snažnim udarcima.
Sunčana subota u centar Rovinja privukla je mnoštvo građana i posjetitelja, a svi su oni, osim u dobroj glazbi, uživali i u besplatnom ručku kojeg su pripremali Maistrini chefovi.
Starship kompleks obuhvaća „raketu” koja je viša, deblja, teža od Saturn V kojom su Amerikanci realizirali program Apollo! Dvostruko jačeg potiska, nosi više korisnog tereta, lansirne rampe su podignute na nekoliko lokacija, a one su ujedno prihvatne rampe.
Prilikom velikog nevremena koje je pogodilo Rovinj 16. lipnja ove godine Diego Ružić je spasio veliku jahtu privezanu na Velikome molu kojoj su pukli konopi i koja je prijetila sigurnosti cijeloj južnoj luci Andana.
Porečka riva i ovoga je puta bila prepuna posjetitelja koji su pratili vaganje. Od tri ulovljene tune sve su izvučene na obalu, a uz njih je ulovljeno i 25 luceva, od kojih je 22 priznato i bodovano.
U povodu proslave Dana Grada Rovinja i zaštitnice svete Eufemije ove je subote na rasporedu besplatan ručak za umirovljenike uz nastup benda Anelidi i Vesne Nežić-Ružić, građani će moći besplatno koristiti prijevoz vlakićem od 10 do 22 sata, a navečer se priprema i Rovinjski festival vina.
Lokalni ugostitelji pripremaju riblja predjela poput bakalara, slanih i mariniranih inćuna, salata od hobotnice i sipe, potom riblje specijalitete od bijele i plave ribe, lignje, školjke, frito misto, šugo od sipa, a moći će se kušati i brodet od plavog raka.
Barban će u subotu, 13. rujna, ponovno postati najslađa istarska placa – održava se 19. Fešta smokve i smokvenjaka, manifestacija koja već gotovo dva desetljeća valorizira smokvu kao simbol tradicije, zajedništva i bogatstva istarske kuhinje.