Slatka Istra: U Vižinadi ne propustite radionice tradicijskih slastica
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
IstraIN
13 Rujan 2025 I 15:12
Foto: TZ Vižinada
U rujnu u Centru za posjetitelje Maraston u Vižinadi započinje program Slatka Istra, niz radionica posvećen tradicijskim istarskim slasticama koje se prenose s koljena na koljeno.
Ovaj projekt osmišljen je s ciljem očuvanja bogate gastronomske baštine Istre te njezine reinterpretacije kroz živo iskustvo, mirise, okuse i zajedničko druženje.
Svaka domaćica i domaćin koji s ponosom čuvaju stare bilježnice s receptima, ponovno će svojim rukama oživjeti tradiciju i ispuniti Vižinadu okusima djetinjstva.
Kad se 14. kolovoza otvore vrata 27. izdanja Slatke Istre, cijela će Vižinada zamirisati na starinske kolače, friško pečene fritule, kroštule i cukerančiće.
19:15Prije 95 d06.08.2025
Radionice će se održavati petkom u večernjim satima, u toploj, opuštenoj atmosferi, gdje će sudionici imati priliku ne samo učiti recepte svojih nona, već i ponijeti gotove kolače kući – kao uspomenu i inspiraciju da ih ponovno pripreme.
Prva radionica održat će se u petak, 19. rujna s početkom u 18 sati, a bit će posvećena izradi bucolaja, tradicionalnog istarskog kolača koji se stoljećima pripremao za sve veće svečanosti – od svadbi i krštenja do blagdana.
Bucolaj je kolač od slatkog tijesta, oblikovan u kolut, jednostavan, a bogat okusom i simbolikom. Voditeljica radionice bit će Nevija Gardoš, koja će polaznicima prenijeti sve tajne pripreme bucolaja: od miješenja i oblikovanja tijesta do ukrašavanja i pečenja.
Foto: TZ Vižinada
Tjedan dana kasnije, u petak 26. rujna, također u 18 sati, održat će se druga radionica pod vodstvom Nede Ivančić, a tema će biti izrada pince – još jednog dragocjenog blagdanskog kolača istarskog podneblja.
Pinca je meki, mirisni kruščić, poznat i kao uskrsna pogača, koji se nekada danima pripremao s posebnom pažnjom i ljubavlju. Na radionici će polaznici naučiti kako pripremiti tijesto, pustiti ga da odstoji, oblikovati ga i ispeći prema receptima koji su bili sastavni dio obiteljskih svečanosti i uskrsnih stolova.
Obje radionice dio su projekta Slatka Istra koji se provodi u Centru za posjetitelje Maraston, a nastavak programa predviđen je u studenome, kada će se održavati radionice kuhanja.
Program se provodi uz potporu Odjela za turizam Istarske županije, što dodatno potvrđuje važnost i vrijednost očuvanja lokalne gastronomske baštine kroz ovakve male, ali značajne susrete.
Zbog kvalitete rada i stvaranja ugodne, bliske atmosfere, broj mjesta na radionicama ograničen je na deset sudionika, a sudjelovanje je moguće uz kotizaciju od 20 eura po radionici, koja uključuje sve potrebne materijale. Prijave su obavezne i preporučuje se pravovremeno rezerviranje mjesta na email: info@tz-vizinada.hr.
Sudjelovanjem u radionicama Slatke Istre ne učite samo peći kolače – učite živjeti tradiciju. Pridružite se i postanite dio ove slatke priče.
Istra, kao regija koja se oduvijek ponosi multikulturalnošću i otvorenošću, i ovaj izazov može pretvoriti u priliku. No, samo ako se integraciji pristupi sustavno, uz suradnju svih sektora i poštovanje temeljnih društvenih vrijednosti.
U Dnevnom boravku Rojca otvorena je izložba Bojana Šumonje „Mala bara, puno Krokodila“, koja novim slikarskim i prostornim radovima propituje kontrolu, otuđenje, konzumerizam i društvenu tjeskobu.
Istarsko narodno kazalište u Puli za Noć kazališta 15. studenoga pripremilo je nekoliko događaja: U Dvorani Ciscutti gostuje Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke s predstavom “Tri sestre, ja”, te izložbu Siniše Ilića “Probni studio” u Galeriji Vincent iz Kastva
Autorice koje zauzimaju važno mjesto na talijanskoj kulturnoj i literarnoj sceni u sajamskom programu Storie italiane predstavljaju se zahvaljujući partnerstvu Sajma s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Zajednicom Talijana Pula i Talijanskom unijom.
Policijski službenik (26) iz Pule, izvan službe, u petak, 7. studenoga je iz službenog pištolja pucao u zrak, potom u vožnji prijetio 43-godišnjem kolegi te je uhićen i udaljen iz službe, dok se 33-godišnji suvozač sumnjiči da mu je pomagao prikriti tragove.
U šetnji ovim jedinstvenim područjem, zainteresirani posjetitelji, koji su se prethodno prijavili, moći će dobiti veliku količinu informacija uz stručno vodstvo djelatnika Ustanove.
Ako volite stvarati i kroz fotografiju bilježiti ljepotu našeg kraja, ovo je prilika da vaša vizija Vižinade postane dijelom kalendara koji će tijekom cijele godine krasiti domove i urede diljem općine.
Travizi je tijekom nastupa u Rovinju otkrio kako je studentske dane proveo upravo u Puli pa su se mogle čuti i dobre lokalne fore. Zanimalo nas je stoga kako mu je bilo studirati u Puli te po čemu se, prema njegovom mišljenju, razlikuje život u Istri i Dalmaciji?