ZA OKO 60 KILOGRAMA MEDA: Na Dan planeta zemlje Grad Rovinj postavio urbani pčelinjak
Iz ovog pčelinjaka moći će se dobiti 50-70 kg meda, koji će biti podijeljen djeci i starijima.
12:54Prije 148 d22.04.2025
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
Pčele, leptiri i ostali oprašivači sve su ugroženiji, a upravo oni čuvaju prirodnu ravnotežu i omogućuju proizvodnju hrane.
Grad Poreč među prvima u Hrvatskoj odgovara na taj izazov stvaranjem „vrtova za kukce“ – zelenih oaza u srcu grada koje hrane i privlače oprašivače.
Iz ovog pčelinjaka moći će se dobiti 50-70 kg meda, koji će biti podijeljen djeci i starijima.
12:54Prije 148 d22.04.2025
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
„Nema jednogodišnjih biljaka, samo otporne trajnice koje podnose sušu i hladnoću, a pčele u njihovim cvjetovima nalaze obilje hrane,“ ističe Ljilja Radošić iz grupe Ljubitelji cvijeća s istarskog područja za HRT.
Grad se pobrinuo i za urbani pčelinjak, smješten na dvije lokacije s desetak pčelinjih zajednica. „Ove godine planiramo prikupiti 150 do 200 kilograma meda – bagremov, medun i cvjetni,“ kaže pčelar Roberto Starčić.
„Pčele su čuvari prirode i u gradovima donose samo dobro. Ljudi ih se ne trebaju bojati,“ naglašava Ivan Kovač, predsjednik Udruge Nektar.
Gradska uprava projekt vidi kao važan dio održivog razvoja. „Trudimo se da grad bude dom i ljudima i životinjama – pčelama, vjevericama i svima drugima,“ poručuje glasnogovornica Grada Poreča Ajna Temimović.
S obzirom na uspjeh, slični projekti bit će nastavljeni kako bi Poreč postao još zeleniji i prirodi bliži grad.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 4 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 16 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 19 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025