Kušajte najbolja jela središnje Istre u sklopu manifestacije 'Jesen na pijatu'

Od 4. do 27. listopada, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.

Ena Piglić
Ena Piglić

3 Listopad 2025 I 07:20

Kušajte najbolja jela središnje Istre u sklopu manifestacije 'Jesen na pijatu'
Pexsels

U Restoranu konobi Poli Banka, u Tinjanu, danas je najavljen početak gastronomske manifestacije 'Jesen na pijatu' u središnjoj Istri, koja će se peti put održati na području TZ središnje Istre.

Navedenom su predstavljanju prisustvovali direktor TZ središnje Istre Darko Žiković, Ezio Pinzan – Pročelnik upravnog odjela za  poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske Županije, Igor Merlić – direktor  Agencije za ruralni razvoj Istre, predsjednica ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin – Svetlana Buljan te  Toni Banko vlasnik restorana konobe Poli Banka. 

Manifestacija Jesen na pijatu u središnjoj Istri odvijat će se od 04. do 27. listopada 2025. u ugostiteljskim objektima na području TZ središnje Istre.

U navedenom razdoblju, svaki dan u redovnom radnom vremenu,  ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih namirnica našeg  podneblja, a sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova i  ugostitelja u razdoblju posezone. 

Jesenski jelovnik sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni.

U  manifestaciju je uključeno šest ugostiteljskih objekata, koji nude sljedeće: 

Agroturizam Pod Čeripnjon (Sv. Petar u Šumi, Dolinci): Maneštra s trukinjom, Ombolo u umaku od gljiva s  njokima, Kolač od bundeve | 27 € 

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Njoki od buče s gljivama, Bucmasti praščić s prilogom, Palačinka sa skutom i  marmeladom od smokve | 27 € 

Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi): Bruschetta s jetrenom paštetom, prepečenim lardom, lrema od kostanji – džem od šipka i brusnice, Zapečeni njoki s trganom svinjetinom (plećkom) i tikvama, Desert od  palente s preljevom od grožđa |28 € 

Konoba Marino (Gračišće): Juha od bundeve, Domaća tjestenina s gljivama i salata, Pečeni kesteni i domaća  rakija |24 € 

Restoran konoba Poli Banka (Bašići, Tinjan): Meni 1 – Juha od buče, Puretina punjena sa skutom i pancetom  u umaku od vrganja i lisičarki s pireom od kestena, Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma | 34  € 

Meni 2 – Carpaccio od šumskih gljiva, Rižot Mare&Monti s kvarnerskim škampima, kozicama i vrganjima,  Kolač poslužen s čašom muškata iz vlastitog podruma | 45 € 

Tinjanski Vijulin (Tinjan): Carpaccio od pečene buče, jabuka pire, Grana Padano i posip od pancete, Ravioli punjeni boškarinom i skutom, umak od pečene buče, Jesenska čaša | 30 € 

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice, Istarski pršut, Juha, Rolana teletina s  gljivama, prilog njoki, Kolač od jabuke | 30 € 

Dođite i kušajte ono najbolje što nam priroda ujesen nudi – gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i sve  ostale delicije. 

Organizatori su TZ središnje Istre, a suorganizatori i partneri Agencija za ruralni Razvoj Istre (AZRRI) i Udruženje  obrtnika Pazin uz financijsku podršku Istarske županije.