Milka Vozila iz Rovinja prije 30 godina pokrenula posao koji je i danas njezina prva ljubav
Kroz godine, Cvjećarna Silvia postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje cvijeća. Od romantičnih buketa do suvremenih flower box aranžmana, ova cvjećarna prati trendove, ali ostaje vjerna klasičnim ljepotama.
U srcu Rovinja, na istom mjestu već tri desetljeća, Cvjećarna Silvia obilježava 30 godina uspješnog djelovanja. Ova obiteljska cvjećarna, čiji naziv nosi po kćeri vlasnice Milke Vozila, simbol je tradicije, strasti i ljubavi prema cvijeću.
Priča Cvjećarne Silvia započela je 1994. godine kada je Milka, vođena ljubavlju prema floristici, odlučila otvoriti vlastiti posao. "Oduvijek mi se sviđao rad s cvijećem. Kada radiš to što voliš, uroniš u posao i zaboraviš na sve drugo," prisjeća se vlasnica s osmijehom.
Uz obiteljsku podršku i predan rad, izgradila je posao koji danas prepoznaju generacije Rovinježa.
Kroz godine, Cvjećarna Silvia postala je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje cvijeća. Od romantičnih buketa do suvremenih flower box aranžmana, ova cvjećarna prati trendove, ali ostaje vjerna klasičnim ljepotama. "Ruža je kraljica vrta, uvijek u modi," ističe Milka.
Prisjeća se kako su prvi koraci bili izazovni. "Nekada je bilo puno teže nabaviti cvijeće, ali sada je ponuda puno šira. S druge strane, zahtjevi kupaca su drugačiji, što nas tjera da budemo kreativni i prilagodljivi."
Osim proširenja ponude, promjene u floristici donijele su nove tehnike i stilove. Trenutno jedan od najjačih trendova je stil buketa koji izgledaju kao da su slučajno složeni, s naglaskom na prirodnoj ljepoti i mješanju različitih vrsta cvijeća.
IstraIN
Ovi buketi imaju nepravilne oblike, često s dužim stabljikama i cvijećem koje izgleda kao da slobodno "pluta", zatim flower box aranžmani koji su i dalje u trendu. No, bez obzira na trendove, klasični buketi i dalje su traženi, a ruža ostaje simbol elegancije.
Posebno ju veseli vidjeti generacije koje su odrastale uz Cvjećarnu Silvia. "Djevojčice koje su dolazile s roditeljima sada dolaze sa svojom djecom. To je predivno iskustvo koje čini sve ove godine vrijednima."
Cvjećarstvo nije samo posao već i terapija. "Kad radim s cvijećem, ne razmišljam ni o čemu drugome. To je radost i zadovoljstvo koje ti daje vjetar u leđa," kaže vlasnica.
Iako se mnogo toga promijenilo u floristici, ona smatra da temelj uspjeha ostaje isti: strpljenje, trud i ljubav prema poslu.
IstraIN
"Kada pogledam unatrag, osjećam ponos. To nije samo moj uspjeh, već uspjeh svih onih koji su nas podržavali kroz ove godine i ovom prilikom zahvaljujem svim mojim vjernim kupcima".
Proslava 30 godina Cvjećarne Silvia nije samo priča o poslovnom uspjehu, već i o ljubavi, upornosti i zajednici. Rovinj i dalje može računati na mjesto koje svojim cvjetnim kreacijama uljepšava svaki poseban trenutak života.
Cvjećarna Silvia ostaje simbol strasti prema cvijeću i svemu lijepom što ono donosi u svakodnevicu.
Ovogodišnja središnja tema Noći knjige je O životinjama i ljudima jer "životinje su, poput nas, neodvojiv dio prirode. Od najmanjih insekata do veličanstvenih kitova, svaka vrsta ima svoju ulogu u ekosustavu, pridonoseći njegovoj ravnoteži i bogatstvu raznolikosti života na Zemlji.
Fantastičnu utakmicu odigrali su nogometaši Istre 1961 koji su na svojoj Drosini pred više od 6000 gledatelja slavili nad liderom, nogometašima Rijeke.
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Kroz predavanja i panel raspravu, sudionici će imati priliku čuti istaknute stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti, pedagogije, psihosocijalne podrške i policijskog rada, a fokus će biti na konkretnim alatima i praksama kako zaštititi djecu od internetskih prijetnji.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.