Sveti Petar u Šumi u ožujku će ponovno postati središte ljubitelja kobasica i tradicionalnih suhomesnatih delicija!
Cilj manifestacije je potaknuti veću konzumaciju i promociju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda te dodatno afirmirati Sveti Petar u Šumi kao centar suhomesnatih delicija. Zainteresirani izlagači sve detalje mogu pronaći u ovom članku.
Od 14. do 16. ožujka 2025. godine održat će se XI. međunarodni sajam kobasica „S Klobasicom u EU 2025.“ na tradicionalnoj lokaciji – u sportskoj dvorani i na glavnom općinskom trgu Placu.
Ova renomirana manifestacija okuplja proizvođače, stručnjake i gurmane iz Hrvatske i inozemstva te promiče bogatu hrvatsku gastronomsku baštinu.
Uzorci kobasica za ocjenjivanje moraju biti dostavljeni najkasnije do 27 . veljače u 15 sati u Općinu Sveti Petar u Šumi.
20:28Prije 87 d23.01.2025
Posjetitelje očekuje niz zanimljivih programa, uključujući Dane hrvatskih kobasica i salama te dodjelu nagrada najboljim kobasicama i salamama u Hrvatskoj kući kobasica.
Održavat će se razni gourmet i zabavni događaji, glazbeni programi te gastronomski eventi posvećeni kobasicama i specijalitetima koji se od njih mogu pripremiti.
Jedna od glavnih atrakcija bit će deseto svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku, kao i svjetsko prvenstvo u izradi istarske kobasice, gdje će se natjecati ekipe s najmanje četiri člana.
Na sajmenim punktovima posjetitelji će moći uživo svjedočiti tradiciji izrade kobasica i degustirati razne delicije.
Senzorno ocjenjivanje najboljih kobasica i salama
U sklopu manifestacije, početkom ožujka bit će organizirano senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama u sklopu projekta „Dani hrvatskih kobasica i salama“.
Stručnjaci i analitičari ocjenjivat će proizvode u 13 kategorija, a rezultati će biti predstavljeni tijekom sajma.
IstraIN
Organizatori i pokrovitelji
Glavni organizatori sajma su Općina Sveti Petar u Šumi i općinska tvrtka Petrus park d.o.o., uz podršku Vlade RH, resornih ministarstava, Istarske županije, brojnih udruga, sponzora i suorganizatora.
Cilj manifestacije je potaknuti veću konzumaciju i promociju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda te dodatno afirmirati Sveti Petar u Šumi kao centar suhomesnatih delicija.
Očekuje se veliki broj posjetitelja
Organizatori očekuju da će ovogodišnji sajam privući više od deset tisuća posjetitelja, ljubitelja kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda.
S obzirom na veliki interes i brojne atrakcije koje su pripremljene, pozivani su zainteresirani da na vrijeme rezerviraju svoje mjesto na ovom jedinstvenom događaju!
Prijavnicu i poziv za sudjelovanje na manifestaciji pronađite ovdje.
Ne propustite priliku uživati u vrhunskim delicijama i bogatom programu u srcu Istre!
Osim uskršnjeg programa, u kaštelu možete odigrati nezaobilaznu Escape Castle igru, posjetiti multimedijalnu izložbu, vrijednu zbirku oružja Ferlin i to sve po promotivnim cijenama ulaznica koje možete pronaći na službenoj stranici grimanicastle.com, a koje traju do lipnja.
Pozivaju se građani da i dalje odvojeno sakupljaju otpadni tekstil i obuću te da koriste uslugu reciklažnog dvorišta i budećeg mobilnog reciklažnog dvorišta gdje otpad mogu predati bez naknade.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Radionica je namijenjena za odrasle i studente koji su spremni učiniti prve korake u investiranju, studentima koji žele steći osnovna znanja o financijskom obrazovanju i naučiti kako izbjeći sve češće financijske prijevare.
Sve je posjetitelje dočekao bogat kulturni, gastro i zabavni program u organizaciji Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno kao uvertira u glavnu turističku sezonu.
Osim u odličnoj glazbi, gosti Blueskrsa moći će uživat i u prigodnoj gastronomskoj ponudi – pršutom, špaletom, sirom, burritosima te uskršnjom maneštrom chefa Jacksa Meksa
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.