
Radionica Zelene Istre o podzemnim perma modelima prebačena za petak!
18:31Prije 238 d22.01.2025
Želiš uzgajati hranu bez upotrebe štetnih sredstava i steći praktična znanja i vještine koje možeš primijeniti u vlastitom vrtu? Zanimaju te podzemni perma modeli?
Ako je tako, požuri i prijavi se na besplatnu radionicu koju Zelena Istra organizira u Društvenom vrtu Gregovica u četvrtak, 23. siječnja, od 11 do 13 sati. Dvosatnu radionicu vodi Marina Marija Skorup, verzirana u permakulturi.
18:31Prije 238 d22.01.2025
U početku radionice od naše Marine saznat ćeš više o tome što su to podzemni perma modeli i koje kulture u njih možemo sijati, a koje saditi u njihovoj blizini, u nadzemnom dijelu perma gredice.
Nakon kratkog teoretskog uvoda sudjelovat ćeš u nadogradnji postojeće perma gredice, u kojoj se ranije primjenjivala metoda izravnog kompostiranja na tlu. Pritom će se koristiti sijeno, kompostirani kozji gnoj i ostali dostupni prirodni resursi. U izradi podzemnog modela upotrijebit će se i smeđi karton.
"Prirodni resursi omogućavaju nam da uzgojimo zdravu i nutrijentima bogatu hranu, ne oslanjajući se pritom na kemijska sredstva za hranidbu i zaštitu bilja ili suzbijanje korova.
U današnje vrijeme, kada je zagađenje već ostavilo traga i na ljudskome zdravlju, od iznimne je važnosti raditi u sinergiji, a ne protiv prirode. Pritom štitimo bioraznolikost, smanjujemo nastanak otpada, čuvamo bioraznolikost i našu klimu. Na taj način u našem krškom području, vodimo posebno i računa o podzemnim voda koje su uvelike na udaru agrokemikalija", kaže Marina Marija Skorup.
Prijaviti se možeš na ured@zelena-istra.hr najkasnije do srijede, 22. siječnja u 16 sati. Prilikom prijave naznači da se prijavljuješ za vrtlarsku radionicu te pošalji svoje ime i prezime i broj telefona.
Radionica je druga u seriji od dvije radionice koje se održavaju u sklopu projekta “POdrži - Permakulturom do održivosti” kojeg Zelena Istra provodi uz financijsku podršku Grada Pule - Pola.
Za sve oni koji se odluče sudjelovati na ovoj radionici, organizatori napominju da je važno da razmišljaju o odgovarajućoj odjeći i obući (npr. gumene čizme, tople majice, hlače i jakne) te da ponesu par vrtlarskih rukavica!
"Ako se prijaviš na radionicu, pa odustaneš od sudjelovanja, molimo da nam to pravovremeno javiš!", dodaju organizatori.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 10 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 14 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 19 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 19 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine kao jedini predstavnik Istarske županije, ostvario je vrhunski rezultat na ovom važnom natjecanju.
15:35Prije 1 d16.09.2025