Danas, 5. veljače, obilježava se svjetski dan Nutelle, slatkog namaza u kojem uživaju sve generacije diljem svijeta.
Svjetski dan Nutelle na ovaj se datum počeo obilježavati 2007. godine kada je američka blogerica Sara Rosso izjavila da bi Nutella trebala imati svoj dan, a zatim su se brojni obožavatelji ovog slatkog namaza putem društvenih mreža složili s njom.
No, priča o Nutelli ne započinje 2007. godine, već puno ranije. Naime, nakon Drugog svjetskog rata došlo je do nestašice kakaa u svijetu.
Tako je tvrtka Ferrero, porijeklom iz Piedmonta u Italiji, pretvorila je taj zeznuti problem u pametno rješenje, izradivši slatku pastu načinjenu od lješnjaka, šećera i samo mrvicu kakaa, čije su zalihe ionako bile male. Tada je rođena preteča Nutelle.
Proizvod Giandujot nastao je 1946. godine. Slatka pasta po prvom receptu bila je oblikovana u štrucu koja se mogla rezati na šnite i mazati po kruhu, a ime je dobila po lokalnom liku s karnevalskih svečanosti.
Pet godina kasnije, pasta Giandujot pretvorena je u kremasti novi proizvod koji se lakše razmazivao po kruhu, a bio je nazvan SuperCrema.
Foto: Nutella
Ipak, tvrtka još nije stala s razvojem proizvoda pa je tako 1964. godine recept poboljšan i prva povijesna staklenka kreme od lješnjaka i kakaa je stvorena, s imenom i logotipom koji su do danas ostali nepromijenjeni: Nutella.
Legendarna staklenka koju se može vidjeti na policama skoro svake kuhinje osmišljena je godinu kasnije i zapravo prvi put predstavljena na njemačkom tržištu.
Zanimljivo je da se baš u Njemačkoj Nutella 2005. godine upisala u Guinessovu knjigu rekorda kada je 27 854 ljudi sudjelovalo u najvećem povijesnom kontinentalnom doručku s Nutellom. Iako je Nutella proslavila svoj prvi rođendan davno prije osnutka društvenih mreža, ljubav prema slatkom namazu se zadržala te je 2015. godine Nutella službeno dostigla brojku od 30 milijuna pratitelja na Facebooku.
Prema podacima britanskog Telegrapha, u svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka Nutelle. Zanimljivo je to i da je 2013. godine zabilježena najveća ‘Nutella pljačka’ kada je u Njemačkoj za vrijeme transporta ukradeno pet tona Nutelle u vrijednosti od oko 15 tisuća eura.
Iako je porijeklom iz Italije, Nutella je veoma brzo stekla veliku slavu baš u toj zemlji jer su u početku u trgovinama nudili besplatan ‘premaz’ svakom djetetu koje je došlo u trgovinu sa šnitom kruha. Sada kada je Nutella svjetski poznata, bilo je i onih koji su svojoj djeci htjeli dati ime po ovom poznatom namazu, no tvrtka je zaštitila ime pa svi koji su i pokušali, morali su naknadno djetetu promijeniti ime.
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Ova jedinstvena utrka, u obliku app run-a, održat će se u nedjelju, 4. svibnja 2025. godine, s početkom točno u 13:00 sati, istovremeno na diljem planete.
Davor Vuković već godinama djeluje u području društvenog aktivizma, zelene politike, kulture i participacije mladih u donošenju odluka. Osim što je prepoznat u zajednici kao borac za pravednije društvo i održiviji grad, jednako je prisutan i na pulskoj kulturnoj i alternativnoj sceni.
Predstavljen je izbor radova domaćih i inozemnih umjetnika nastalih u sklopu jubilarne 40. Slikarske kolonije, jednog od najdugovječnijih rezidencijalnih umjetničkih projekata u Hrvatskoj koji se već tradicionalno odvija u Valamarovim objektima u Poreču.
Općina Kanfanar odlučila je podržati ovu veliku investiciju sa sredstvima u visini od 33.000,00 eura, što predstavlja trećinu svih potrebnih sredstava ulaganja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.