
HERA objavila nove cijene: Plin za kućanstva skuplji je za 9%
Kućanstva mogu izračun svojih godišnjih i mjesečnih troškova za plin, prema distribucijskom području i tarifnom modelu, provjeriti u aplikaciji iPlin.
07:47Prije 45 min18.09.2025
U svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka Nutelle!
Danas, 5. veljače, obilježava se svjetski dan Nutelle, slatkog namaza u kojem uživaju sve generacije diljem svijeta.
Svjetski dan Nutelle na ovaj se datum počeo obilježavati 2007. godine kada je američka blogerica Sara Rosso izjavila da bi Nutella trebala imati svoj dan, a zatim su se brojni obožavatelji ovog slatkog namaza putem društvenih mreža složili s njom.
No, priča o Nutelli ne započinje 2007. godine, već puno ranije. Naime, nakon Drugog svjetskog rata došlo je do nestašice kakaa u svijetu.
Tako je tvrtka Ferrero, porijeklom iz Piedmonta u Italiji, pretvorila je taj zeznuti problem u pametno rješenje, izradivši slatku pastu načinjenu od lješnjaka, šećera i samo mrvicu kakaa, čije su zalihe ionako bile male. Tada je rođena preteča Nutelle.
Proizvod Giandujot nastao je 1946. godine. Slatka pasta po prvom receptu bila je oblikovana u štrucu koja se mogla rezati na šnite i mazati po kruhu, a ime je dobila po lokalnom liku s karnevalskih svečanosti.
Pet godina kasnije, pasta Giandujot pretvorena je u kremasti novi proizvod koji se lakše razmazivao po kruhu, a bio je nazvan SuperCrema.
Ipak, tvrtka još nije stala s razvojem proizvoda pa je tako 1964. godine recept poboljšan i prva povijesna staklenka kreme od lješnjaka i kakaa je stvorena, s imenom i logotipom koji su do danas ostali nepromijenjeni: Nutella.
Legendarna staklenka koju se može vidjeti na policama skoro svake kuhinje osmišljena je godinu kasnije i zapravo prvi put predstavljena na njemačkom tržištu.
Zanimljivo je da se baš u Njemačkoj Nutella 2005. godine upisala u Guinessovu knjigu rekorda kada je 27 854 ljudi sudjelovalo u najvećem povijesnom kontinentalnom doručku s Nutellom. Iako je Nutella proslavila svoj prvi rođendan davno prije osnutka društvenih mreža, ljubav prema slatkom namazu se zadržala te je 2015. godine Nutella službeno dostigla brojku od 30 milijuna pratitelja na Facebooku.
Prema podacima britanskog Telegrapha, u svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka Nutelle. Zanimljivo je to i da je 2013. godine zabilježena najveća ‘Nutella pljačka’ kada je u Njemačkoj za vrijeme transporta ukradeno pet tona Nutelle u vrijednosti od oko 15 tisuća eura.
Iako je porijeklom iz Italije, Nutella je veoma brzo stekla veliku slavu baš u toj zemlji jer su u početku u trgovinama nudili besplatan ‘premaz’ svakom djetetu koje je došlo u trgovinu sa šnitom kruha. Sada kada je Nutella svjetski poznata, bilo je i onih koji su svojoj djeci htjeli dati ime po ovom poznatom namazu, no tvrtka je zaštitila ime pa svi koji su i pokušali, morali su naknadno djetetu promijeniti ime.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 13 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 16 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 21 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 21 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Tim prve pomoći Crvenog križa Bujštine kao jedini predstavnik Istarske županije, ostvario je vrhunski rezultat na ovom važnom natjecanju.
15:35Prije 1 d16.09.2025