Teška krstarica talijanske Ratne mornarice Pola, bio je ratni brod iz klase Zara, od ukupno četiri sagrađenih početkom 1930-ih godina, a koji su imena dobili po "oslobođenim gradovima" (città redente) Zadru - Zara, Rijeci - Fiume, Puli - Pola i Gorici - Gorizia.
Pola je izgrađena u brodogradilištu Odero-Terni-Orlando u Livornu. Kobilica je položena 17. ožujka 1930. godine, a brod je porinut u more na današnji dan, 5. veljače 1931. godine te u službu ušao 21. prosinca 1932. godine.
Dužina broda bila je 182,8 metra, širina 20,6 metra, dubina 7,2 metra, a brzina 32 čvora. Bio je naoružan s 24 topa (8 od 203 milimetra i 16 od 100 milimetara) i 14 teških mitraljeza, a imao je i dva hidroaviona koje se katapultiralo s pramca.
Pola je od 1936. do 1937. godine sudjelovala u Španjolskom građanskom ratu, na strani frankista, a u Drugom svjetskom ratu u više pomorskih bitaka u Sredozemnom moru.
Foto: Istrapedia
Teško je oštećena 14. prosinca 1940. godine u britanskom zračnom napadu na napuljsku luku te popravljena do veljače 1941. Stradala je u poznatoj bitki kod rta Matapan, uz obale grčkog Peloponeza, u kojoj su Britanci teško porazili Talijane. Prvog dana bitke, 28. ožujka 1941. godine, onesposobljena je za plovidbu pogotkom avionskog torpeda.
U pomoć joj je poslano nekoliko ratnih brodova koje su Britanci u noći zaskočili i potopili teške krstarice Zaru i Fiume te razarače Carducci i Alfieri. Sljedećega dana, nakon što je britanski razarač Jervis evakuirao preživjele članove posade, potopio ju je razarač Nubian. Na Poli je poginulo 328 od ukupno ukrcanog 1041 člana posade, a među njima bili su i brojni Istrani.
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Ova jedinstvena utrka, u obliku app run-a, održat će se u nedjelju, 4. svibnja 2025. godine, s početkom točno u 13:00 sati, istovremeno na diljem planete.
Davor Vuković već godinama djeluje u području društvenog aktivizma, zelene politike, kulture i participacije mladih u donošenju odluka. Osim što je prepoznat u zajednici kao borac za pravednije društvo i održiviji grad, jednako je prisutan i na pulskoj kulturnoj i alternativnoj sceni.
Predstavljen je izbor radova domaćih i inozemnih umjetnika nastalih u sklopu jubilarne 40. Slikarske kolonije, jednog od najdugovječnijih rezidencijalnih umjetničkih projekata u Hrvatskoj koji se već tradicionalno odvija u Valamarovim objektima u Poreču.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.