Franjo Car rođen je u Svetoj Jeleni, 6. veljače 1937. godine.
U Umag se doselio 1960. godine, a radni je vijek proveo u tvrtkama Napredak, Ingrad i Istraturist Umag, gdje je bio referent za investicijsko održavanje.
U slobodno vrijeme posvetio se sportskim aktivnostima. Bavio se raznim sportovima čije je temelje usvojio za života u Ogulinu.
Od 1960. do 1990. godine bio je legendarni leteći vratar rukometaša Umaga. Branio je i za nogometaše. Bio je jedan od prvih umaških vozača kartinga. U toj disciplini bio je prvak Istre, Hrvatske i bivše Jugoslavije.
Foto: Istrapedia
Branio je za umašku grupu rukometaša pod nazivom Veterani, koja je nastupala diljem Istre, Hrvatske i inozemstva (Italija, Austrija i Mađarska). Bio je proglašen najboljim vratarom na III. turniru veterana Jugoslavije 1971. godine.
Dobitnik je niza sportskih i društvenih priznanja, među ostalim i nagrade za ferplej – trofej Ivo Brstilo (1977. godine).
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Ova jedinstvena utrka, u obliku app run-a, održat će se u nedjelju, 4. svibnja 2025. godine, s početkom točno u 13:00 sati, istovremeno na diljem planete.
Davor Vuković već godinama djeluje u području društvenog aktivizma, zelene politike, kulture i participacije mladih u donošenju odluka. Osim što je prepoznat u zajednici kao borac za pravednije društvo i održiviji grad, jednako je prisutan i na pulskoj kulturnoj i alternativnoj sceni.
Predstavljen je izbor radova domaćih i inozemnih umjetnika nastalih u sklopu jubilarne 40. Slikarske kolonije, jednog od najdugovječnijih rezidencijalnih umjetničkih projekata u Hrvatskoj koji se već tradicionalno odvija u Valamarovim objektima u Poreču.
Općina Kanfanar odlučila je podržati ovu veliku investiciju sa sredstvima u visini od 33.000,00 eura, što predstavlja trećinu svih potrebnih sredstava ulaganja.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.
Riječ je o receptu za slatki kruh koji se tradicionalno priprema ususret Uskrsu. Neizostavna je to dugogodišnja tradicija u dijelovima Istre pa zbog toga ovdje prenosimo jedan stari, ali provjereni recept.
Riječ je o emotivnom singlu koji na nenametljiv, ali snažan način govori o ljubavi — ne onoj idealiziranoj s ekrana i društvenih mreža, već onoj stvarnoj, nesavršenoj i duboko ljudskoj.