Ovog ponedjeljka, 10. veljače, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan epilepsije.
Ovaj će se dan tradicionalno obilježiti i u Puli, u organizaciji Pamele Pipan, članice Hrvatske udruge za epilepsiju koja se i sama bori s ovom bolešću.
„U Medicinskoj školi od 13 do 14 sati održat će se predavanje tima Hitne medicinske pomoći upravo o pružanju adekvatne prve pomoći kod epileptičkih napada.
Zatim će uslijediti razgovor s jednom mamom o detaljima brige o kćerci koja doživljava česte epi napade. Također, ja ću reći nešto više o samoj bolesti, a onda će nam uslijediti puštanje u zrak ljubičastih balona koji su biorazgradivi.
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u ovom obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije“, poručila je Pipan.
IstraIN
Dodala je i kako punom parom priprema program povodom Dana podrške osoba s epilepsijom koji se obilježava 26. ožujka, a za kada je planirana četverodnevna manifestacija.
Podsjetimo, povodom obilježavanja ovog dana u ponedjeljak će pulski rotor biti osvijetljen u ljubičastoj boji, a građani se pozivaju da na taj dan odjenu nešto ljubičasto kako bi iskazali podršku osobama s epilepsijom.
Sportska zajednica Grada Rovinja poziva vas da se odazovete manifestaciji "Zdravi Rovinj", koja će se održati u nedjelju, 21. rujna 2025. u 11 sati na livadi kod ComeBacka.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.