Petar Radovan: "Magla koja je noćas prekrila Rovinj i unutrašnjost Istre nije klasična morska magla, koja nastaje zbog temperaturnih razlika između kopna i mora, budući da su temperature zraka i mora gotovo identične (oko 11 °C). Umjesto toga, riječ je o radijacijskoj magli."
Kako nam je dojavio jedan čitatelj iz Rovinja, morska je magla noćas stigla do Rovinja te nakratko ‘ukrala’ njegovu najpoznatiju siluetu - onu starogradske jezgre.
Naime, noćas oko 1 sat, oni koji nisu još otišli na spavanje mogli su svjedočiti pristizanju guste magle s mora prema Rovinjštini.
Nije dugo trebalo da ista ‘proguta’ stari grad, ali i zamagli rivu. Sve se to može vidjeti na fotografijama s gradskih web cam-ova, a mi smo odlučili doznati i nešto više o ovom fenomenu pa smo pojašnjenje zatražili od Istrameta.
"Magla koja je noćas prekrila Rovinj i unutrašnjost Istre nije klasična morska magla, koja nastaje zbog temperaturnih razlika između kopna i mora, budući da su temperature zraka i mora gotovo identične (oko 11 °C).
Umjesto toga, riječ je o radijacijskoj magli, koja se razvila zbog vedre noći, slabog vjetra i visoke vlažnosti zraka.
Jutros se magla podigla i formirala nisku naoblaku, što je posljedica temperaturne inverzije – topliji sloj zraka iznad hladnijeg tla zarobio je vlagu pri nižim nadmorskim visinama.
Zato je u nizinama oblačno, dok su viši predjeli, poput Učke, sunčani i bez magle, što se može vidjeti i na panoramskoj kameri.
Istramet
Ovakvi uvjeti nisu rijetkost u zimskim mjesecima, osobito kada je atmosfera stabilna i nema dovoljno vjetra za miješanje slojeva zraka", objasnio je Petar Radovan s Istrameta.
Nakon tajanstvene noći, u Rovinju je jutro svanulo uz puno manje mistike, odnosno magla se polako povukla.
Osim uskršnjeg programa, u kaštelu možete odigrati nezaobilaznu Escape Castle igru, posjetiti multimedijalnu izložbu, vrijednu zbirku oružja Ferlin i to sve po promotivnim cijenama ulaznica koje možete pronaći na službenoj stranici grimanicastle.com, a koje traju do lipnja.
Pozivaju se građani da i dalje odvojeno sakupljaju otpadni tekstil i obuću te da koriste uslugu reciklažnog dvorišta i budećeg mobilnog reciklažnog dvorišta gdje otpad mogu predati bez naknade.
Uskrsno jutro počinje naravno - uskršnjim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Radionica je namijenjena za odrasle i studente koji su spremni učiniti prve korake u investiranju, studentima koji žele steći osnovna znanja o financijskom obrazovanju i naučiti kako izbjeći sve češće financijske prijevare.
Sve je posjetitelje dočekao bogat kulturni, gastro i zabavni program u organizaciji Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno kao uvertira u glavnu turističku sezonu.
Osim u odličnoj glazbi, gosti Blueskrsa moći će uživat i u prigodnoj gastronomskoj ponudi – pršutom, špaletom, sirom, burritosima te uskršnjom maneštrom chefa Jacksa Meksa
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.