Nona Maria Apollonia Delcaro proslavila je svoj 100. rođendan!
Najstarija Galižanka u nedjelju je imala veliko slavlje sa svojim najbližima - sinom Aldom i kćerkom Valneom, unucima, praunucima..., a u ponedjeljak su joj u goste došli i predstavnici Grada Vodnjan – Dignano.
Cvijeće, poklon i tortu, kao i želje za dobrim zdravljem i dugim životom donio joj je gradonačelnik Edi Pastrovicchio u pratnji zamjenice Diriane Delcaro Hrelja. Naime, naša dogradonačelnica Diriana najstarija je unuka none Marije Apollonije!
"Kakva čast! Vicesindaca mi stalno dolazi, a sada mi je došao i sindaco", reagirala je radosno nona Maria.
''Unatoč poodmakloj dobi krasi je živi i veseli karakter. Uvijek je spremna na razgovor, odlikuju je bistre misli i dobar sluh. I volje za kretanje ima, samo je korak nešto sporiji od ćakula u dobrom društvu.
U veseloj atmosferi uvjerili smo da se zaista rado smije. Žao joj je da joj njeni prijatelji ne dolaze, ali činjenica je da mnogih od njih već odavno nema. Ona ne samo da je najstarija Galižanka, nego je i prva koja je nakon dugo, dugo vremena dosegla impozantnih 100 godina!
Grad Vodnjan
Brzo su se poveli razgovori o nekadašnjim običajima i načinu života, o rodbinskim i prijateljskim vezama na Vodnjanštini. Maria Apollonia istaknula je kao kuriozitet da se za svog pokojnog supruga Andreu udala 3. veljače - na Svetog Blaža, vodnjanskog zaštitnika.
Maria Apollonia Delcaro porijeklom je iz Smoljanci, a rođena u Kacani 9. veljače 1925.g. te udata u Galižani. Cijelog života radila je u polju i sa stokom te po domaćinstvima. Suprug, koji je kao mlad iznenada preminuo, radio je u Uljaniku. Maria je vozila i mlijeko u Pulu na prodaju, vječito na bicikli, jedno vrijeme i na motorinu.
Tijekom druženja nametnulo se i pitanje koji je recept za dugovječnost. Odgovor glasi: Rad, rad i samo rad. Ali uvjerili smo se da je recept i u povezanosti obitelji koja joj je uvijek blizu za pomoć i za društvo, kao i u njenom veselom duhu te volji za životom!
"Sluša li te dogradonačelnica", pitala je nona Maria iznenada u šali gradonačelnika.
Eto tako ona lako osvaja svojom veselim duhom.
Sretan rođendan, nona Maria Apollonia!'', poručili su iz Grada Vodnjana.
Ovogodišnja središnja tema Noći knjige je O životinjama i ljudima jer "životinje su, poput nas, neodvojiv dio prirode. Od najmanjih insekata do veličanstvenih kitova, svaka vrsta ima svoju ulogu u ekosustavu, pridonoseći njegovoj ravnoteži i bogatstvu raznolikosti života na Zemlji.
Fantastičnu utakmicu odigrali su nogometaši Istre 1961 koji su na svojoj Drosini pred više od 6000 gledatelja slavili nad liderom, nogometašima Rijeke.
BLOND:ISH je poznata po svojoj predanosti održivosti i ekološkim inicijativama. Godine 2018. pokrenula je inicijativu Bye Bye Plastic, s ciljem eliminacije jednokratne plastike iz glazbene industrije.
Kroz predavanja i panel raspravu, sudionici će imati priliku čuti istaknute stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti, pedagogije, psihosocijalne podrške i policijskog rada, a fokus će biti na konkretnim alatima i praksama kako zaštititi djecu od internetskih prijetnji.
Uskršnja tradicija bojanja jaja vrlo je stara te je svake godine nezaobilazna u mnogim kućanstvima diljem svijeta koja slave Uskrs. No, znate li koje se značenje krije iza određenih boja kojima bojimo pisanice?
Pod nazivom “Proljetni reset - Kako podržati tijelo nakon zime”, predavanje će se baviti temama buđenja tijela i regeneracije, posebno detoksikacijom jetre u cilju podržavanja organizma nakon zime, biljkama i pripravcima koji mogu pomoći u otklanjanju proljetnog umora te pripremom za sezonu alergija
Za verziju tradicionalnog i suosjećajnog Uskrsa preporučuju blagdanske recepte: juhu od koprive i slanutka, sejtan šunkicu posluženu uz francusku salatu s domaćom veganskom majonezom, mladim lukom i rotkvicama, umak od hrena, vegansko jaje na oko, vegansku pincu te osvježavajući kolač od limuna.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Za pincu bez kvasca potrebni su sljedeći sastojci: 15 dkg maslaca, 15 dkg šećera, 25 dkg sira za kolače, 50 dkg brašna, 2 jaja, pola praška za pecivo, 1 limun – sok i korica te 2 velike žlice mlijeka.
Iako mnogi ljudi povezuju zdravlje kože samo s kozmetičkim tretmanima i proizvodima, ona je u stvari mnogo više od toga – ona je odraz našeg unutrašnjeg stanja, naših navika, ishrane i općeg zdravlja.