NA DANAŠNJI DAN rođen je poznati istarski veterinar Branimir Skoko
Tijekom 1950-ih radio je na suzbijanju kuge peradi i svinja, a u suradnji s bujskim Narodnim sveučilištem drži stručna predavanja po selima. Ujedno je 1963. završio tečaj za stručno usavršavanje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a kao veterinar angažiran je i u tovu teladi.
Foto: IstrapediaBranimir Branko Skoko (drugi slijeva), kastracija krmače 1963., iz obiteljskog albuma
Branimir Branko Skoko rođen je u Bakarcu, 16. veljače 1921. godine, a preminuo je u Puli 16. ožujka 1998. godine.
Nakon talijanske okupacije Istre njegov se djed iz rodne Premanture s obitelji odselio u Bakar. Otac mu se Vladimir tamo oženio Leopoldinom s kojom je uz Branka imao sinove Tihomira i Vladimira. Branko je osnovnu školu završio u Bakru, a gimnaziju 1941. godine na Sušaku.
Na početku Drugog svjetskog rata otac mu je uhićen, a on bježi i sklanja se u Slavoniju, gdje radi kao skladištar u Šumskoj upravi Nova Kapela. Nakon rata, u jesen 1945. godine, upisuje se na Veterinarski fakultet u Zagrebu.
Studira uz pomoć stipendije i povremenih poslova, ali ispite polaže u rokovima. Tijekom ljetnih ferija sudjeluje u akcijama obnove zemlje, izgradnji pruge Brčko–Banovići i Šamac–Sarajevo i dr. Diplomirao je 1950. i upućen je na rad Narodni odbor (NO) kotara Buje, tada u Zoni B Slobodnog Teritorija Trsta, radi organiziranja veterinarske službe.
Godine 1951. oženio se Premanturkom Eldom Bogetić s kojom je imao sina Nevena i kćer Branku. U Bujama je 1952. postavljen za prvog upravitelja novoosnovane veterinarske stanice, čija je zgrada dovršena sljedeće godine, kada je nabavljena i oprema za umjetno osjemenjivanje.
Potom su 1954. nabavljeni rasplodni bikovi i počinje prvo umjetno osjemenjivanje stoke na području Istre. Godine 1957. njegovom je zaslugom u Bujama otvoren Centar za umjetno osjemenjivanje goveda za Istru.
Foto: IstrapediaBranimir Skoko
Usporedno tijekom 1950-ih radi na suzbijanju kuge peradi i svinja, slinavke, šapa i drugih stočnih bolesti, a u suradnji s bujskim Narodnim sveučilištem drži stručna predavanja po selima. Ujedno je 1963. završio tečaj za stručno usavršavanje na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a kao veterinar angažiran je i u tovu teladi.
Tijekom boravka na Bujštini je i društveno-politički aktivan. Bio je u više navrata odbornik (vijećnik) Skupštine općine Buje te kotara Pula, član raznih savjetodavnih tijela za poljoprivredu, zdravstvo, prosvjetu i/ili kulturu, sekretar osnovne organizacije Saveza komunista Hrvatske (SKH) i član općinskog komiteta SKH.
Početkom srpnja 1964. seli se s obitelji u Pulu, gdje je bio veterinarski inspektor pri NO-u kotara Pula, a godinu dana kasnije tu dužnost obavlja pri NO-u kotara Rijeka, do konca 1966. godine.
Foto: IstrapediaBranimir Skoko
Tada je postavljen za voditelja kooperacije Prehrambeno-poljoprivrednog kombinata (PPK) Pazin, službe koju je tek trebalo organizirati. Tijekom narednih pet godina okupio je oko 120 stalnih kooperanata. Od 1970. angažiran je u PPK-u (kasnijem Purisu) na poslovima peradarske proizvodnje.
Formiranjem OOUR-a Prehrambena proizvodnja, u kojem su bile PPK-ove tvornice stočne hrane, matična jata purana, tovilišta, klaonica, skladište mesa u Puli i predstavništva u Rijeci, Zagrebu i Novom Sadu, postavljen je za zamjenika direktora.
Nakon desetljeća rada u PPK-u i Purisu vratio se 1977. inspekcijskim poslovima koje je do 1987. obavljao pri Zajednici općina Rijeka. U slobodno se vrijeme bavio i slikarstvom te je 1991. imao samostalnu izložbu u Puli.
Iz Pule se 1983. godine bio preselio u Premanturu, gdje je i sahranjen.
Festival će odjekivati umaškom lagunom Stella Maris od 22. do 25. svibnja 2025. godine, a organizatori obećavaju nezaboravno iskustvo koje će obuhvatiti svaki kutak ovog jedinstvenog festivala.
Ne propustite priliku za uživanje u izvornoj istarskoj kuhinji, koja priča priču o tradiciji, okusu i gostoprimstvu. Želimo vam dobar tek i ugodno gastronomsko iskustvo!
U akciji se posebno traže tradicionalni recepti sa područja općine Medulin, oni koje su naši nonići pripremali, ali bit će dobrodošli i svi novi, kreativni recepti koji pokazuju kako hrana može imati novi život.
Izložba daje pogled unatrag na dinamičnu multidisciplinarnu karijeru Anselma Tumpića u Italiji i Hrvatskoj od početka 2000-tih do danas i promatra načine na koje se u njoj prepliću dizajn, oglašavanje, medijska umjetnost, spekulativna dizajnerska praksa i istraživački rad.
Legendarni album Tonyja Cetinskog "Ljubav i bol", koji je obilježio prekretnicu u njegovoj karijeri i postao jedno od najznačajnijih izdanja hrvatske glazbene scene, uskoro dolazi u posebnom izdanju na vinilu s hitovima kao što su "Ja sam zaljubljen", "Tvoje tijelo", "23. prosinac"...
Proizvodi koji imaju oznaku IQ su istarska malvazija, istarski teran, zatim ekstradjevičansko maslinovo ulje, istarske rakije - biska, medica, ruda i komovica, te istarski češnjak.
Kroz deset epizoda, svaki kadar otkriva skrivena blaga naših regija, prikazujući nevjerojatne pejzaže, povijesne spomenike i živopisna mjesta koja čine Hrvatsku tako posebnom.