Ove nedjelje zaputite se na Lim i uživajte na Danu limskih oštriga!
Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.
Približava se treće izdanje omiljene gastronomske manifestacije Dan limskih oštriga, koja će se održati ove nedjelje, 23.3.2025. od 11 do 16 sati na rivi Limskoga kanala.
Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.
Posjetitelje na rivi očekuje bogata eno-gastronomska ponuda te niz popratnih sadržaja. Osim u svježim (sirovim) oštrigama koje će se prodavati u porcijama po 4 ili 8 komada, ljubitelji morskih delicija moći će uživati i u rižotu s dagnjama iz Limskoga kanala i pohanom oštrigom.
Obzirom da se oštrige odlično sljubljuju s vinima i pjenušcima, bit će tu i brojne vinske etikete, poput vina i pjenušaca vinarija Lunika, Perun, Terzolo, Matošević, Mario Banko…
Pored oštriga i vina, goste će dočekati i lokalni izlagači sa svojim proizvodima, a za veselu i ugodnu atmosferu pobrinut će se Little Whisper duo.
Planirane panoramske vožnje brodom do uzgajališta kamenica održat će se i u slučaju kiše, a odgodit će se jedino u slučaju jakoga vjetra. Vožnje su u planu svakih sat vremena u vremenu trajanja manifestacije, ali ovisno o vremenskim uvjetima u nedjelju, satnice su podložne promjenama.
Općina Kanfanar
U znaku oštriga bit će i restorani „Viking“ i „Fjord“ koji pripremaju atraktivnu gastronomsku ponudu na bazi oštriga. Po cijeni od 45 eura restoran „Viking“ nudit će: 2 sirove oštrige, 2 gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom i desert.
Restoran „Fjord“ ponudit će širok izbor jela na bazi oštriga, a meni po „vlastitom guštu“ birat će si sami gosti. Jela koja će bit u ponudi su: oštrige na ledu, gratinirane oštrige, juha od oštriga i morskih algi, oštrige s fužima, filet brancima u umaku od oštriga i krumpir s blitvom, punjene lignje s oštrigama i palenta te širok izbor deserata, a sve to u cjenovnom rasponu od 3,50 eura do 20 eura.
Zbog očekivanog velikog broja gostiju, poželjne su rezervacije mjesta u restoranima.
Također, počevši od 10 sati ujutro, u prizemlju restorana „Fjord“ održavat će se vođene degustacije oštriga, u sklopu EU projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije) koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.
Općina Kanfanar
Prijave za vođenu degustaciju kamenica vrše se putem poveznice.
Obzirom na nestabilnu vremensku prognozu, organizatori upućuju zainteresirane posjetitelje da nastave pratiti internet stranice Općine Kanfanar i TZO Kanfanar te društvene mreže (Visit Kanfanar, Dan limskih oštriga), gdje će se objaviti eventualne izmjene programa i sadržaja manifestacije, ovisno o vremenskim uvjetima.
Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati limsku oštrigu, najpoznatiju školjku ovog područja na koje se ciljano dolazi upravo radi uživanja u plodovima mora, posebno školjkama.
Termin manifestacije odabran je u ovom dijelu godine jer su upravo sada ove školjke najpunije, a po mnogima i najukusnije.
Dan limskih oštriga održava se u organizaciji Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar, uz potporu gospodarskih subjekata iz Limskoga kanala (restorani „Viking“ i „Fjord“ i uzgajalište školjki
„Istrida d.o.o.“) te Istarske županije i drugih partnera.
Lovro Majkić, kapetan i dugogodišnji vratar Istre 1961, napustio je pulski klub i karijeru nastavlja u grčkom Arisu, koji je aktivirao otkupnu klauzulu od 200 tisuća eura.
U Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula ovoga se ljeta održava dvotjedni međunarodni edukativni program Contemporary Performance Practices (CPP), radionica hrvatsko-američkog redatelja i kazališnog umjetnika Ivana Talijančića, suosnivača prestižnog njujorškog ansambla WaxFactory.
Osim velikog sportskog značenja, turnir je bitan i kao događanje koje značajno obogaćuje turističku ponudu, jer će osim tenisa na programu biti i koncerti, izvrsna gourmet ponuda… Grad Umag na taj se način uspješno profilirao!
Insekticidna sredstva koje se koriste prilikom dezinsekcije neznatno su opasna za čovjeka i njegovu okolinu, a u okolišu ne zaostaju jer su biorazgradiva.
Poreč od 8. do 14. rujna postaje središte vrhunske gastronomije, sportskog ribolova i glazbenog spektakla uz nastupe velikih regionalnih glazbenih imena.
Ovogodišnje izdanje GinIstre pratit će i iznimno atraktivan glazbeni program. U petak, 17. listopada, na pozornici će nastupiti popularna grupa Dalmatino, dok će u subotu, 18. listopada, festivalsko ozračje dodatno upotpuniti Marko Tolja.
Hrvatska se može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije MICHELINOVE zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne MICHELINOVE zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.
Od samog trenutka objave, pjesma je osvojila srca slušatelja zahvaljujući jedinstvenom spoju mladenačke energije Lima Lena te iskustva i prepoznatljivog glazbenog izričaja Alena Vitasovića.
Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji potpisan je u Bruxellesu 9. prosinca 2011. godine, a na današnji dan prije dvanaest godina to je napokon i ostvareno.
Tacoor, čiji su članovi glazbenici različitih stilskih pozadina, već godinama istražuje granice žanrova, stvarajući svježu kombinaciju funka, hip-hopa i popa osamdesetih. Novi singl bavi se aktualnim pitanjem – sukobom ideologije nasilja i pacifizma, temom koja je danas možda važnija no ikad.
Festival "Dimela cantando" iz godine u godinu sve više jača svoju kulturnu ulogu ne samo u Istri, već i u susjednim dijelovima Slovenije i Italije, potvrđujući važnost očuvanja istrovenetskog narječja kroz umjetnost, glazbu i zajedništvo.