Ove nedjelje zaputite se na Lim i uživajte na Danu limskih oštriga!
Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.
Približava se treće izdanje omiljene gastronomske manifestacije Dan limskih oštriga, koja će se održati ove nedjelje, 23.3.2025. od 11 do 16 sati na rivi Limskoga kanala.
Manifestacija će se održati i u slučaju kiše, a na rivi će biti postavljen šator u kojemu će biti smješteni svi planirani sadržaji manifestacije tako da odgode manifestacije neće biti, neovisno o vremenskim uvjetima.
Posjetitelje na rivi očekuje bogata eno-gastronomska ponuda te niz popratnih sadržaja. Osim u svježim (sirovim) oštrigama koje će se prodavati u porcijama po 4 ili 8 komada, ljubitelji morskih delicija moći će uživati i u rižotu s dagnjama iz Limskoga kanala i pohanom oštrigom.
Obzirom da se oštrige odlično sljubljuju s vinima i pjenušcima, bit će tu i brojne vinske etikete, poput vina i pjenušaca vinarija Lunika, Perun, Terzolo, Matošević, Mario Banko…
Pored oštriga i vina, goste će dočekati i lokalni izlagači sa svojim proizvodima, a za veselu i ugodnu atmosferu pobrinut će se Little Whisper duo.
Planirane panoramske vožnje brodom do uzgajališta kamenica održat će se i u slučaju kiše, a odgodit će se jedino u slučaju jakoga vjetra. Vožnje su u planu svakih sat vremena u vremenu trajanja manifestacije, ali ovisno o vremenskim uvjetima u nedjelju, satnice su podložne promjenama.
Općina Kanfanar
U znaku oštriga bit će i restorani „Viking“ i „Fjord“ koji pripremaju atraktivnu gastronomsku ponudu na bazi oštriga. Po cijeni od 45 eura restoran „Viking“ nudit će: 2 sirove oštrige, 2 gratinirane oštrige, tjesteninu s oštrigama, filet ribe s oštrigama i palentom i desert.
Restoran „Fjord“ ponudit će širok izbor jela na bazi oštriga, a meni po „vlastitom guštu“ birat će si sami gosti. Jela koja će bit u ponudi su: oštrige na ledu, gratinirane oštrige, juha od oštriga i morskih algi, oštrige s fužima, filet brancima u umaku od oštriga i krumpir s blitvom, punjene lignje s oštrigama i palenta te širok izbor deserata, a sve to u cjenovnom rasponu od 3,50 eura do 20 eura.
Zbog očekivanog velikog broja gostiju, poželjne su rezervacije mjesta u restoranima.
Također, počevši od 10 sati ujutro, u prizemlju restorana „Fjord“ održavat će se vođene degustacije oštriga, u sklopu EU projekta MARINET (Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije) koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.
Općina Kanfanar
Prijave za vođenu degustaciju kamenica vrše se putem poveznice.
Obzirom na nestabilnu vremensku prognozu, organizatori upućuju zainteresirane posjetitelje da nastave pratiti internet stranice Općine Kanfanar i TZO Kanfanar te društvene mreže (Visit Kanfanar, Dan limskih oštriga), gdje će se objaviti eventualne izmjene programa i sadržaja manifestacije, ovisno o vremenskim uvjetima.
Cilj je ove manifestacije dodatno valorizirati limsku oštrigu, najpoznatiju školjku ovog područja na koje se ciljano dolazi upravo radi uživanja u plodovima mora, posebno školjkama.
Termin manifestacije odabran je u ovom dijelu godine jer su upravo sada ove školjke najpunije, a po mnogima i najukusnije.
Dan limskih oštriga održava se u organizaciji Općine Kanfanar i Turističke zajednice Općine Kanfanar, uz potporu gospodarskih subjekata iz Limskoga kanala (restorani „Viking“ i „Fjord“ i uzgajalište školjki
„Istrida d.o.o.“) te Istarske županije i drugih partnera.
Međunarodna svemirska postaja odredište je svemirskih brodova, s i bez posade, iz Europe, Japana, SAD-a i Ruske Federacije. Postoji osam spojnih mjesta (svaka sličnost s filmom Osmi putnik – Alien, je slučajna), no nisu sva mjesta pogodna za sve brodove.
U ponudi ove godine imaju čak 7 različitih poklon paketa koji se razlikuju sadržajem, veličinom i cijenom, a ukoliko se niste pronašli ni u jednoj kombinaciji, možete iskombinirati paket po vlastitom guštu!
U Razgovoru iza zavjese predstavljena je knjiga Dejana Aćimovića i Borisa Rašete: „Ratko Rudić. dogodio se: istinita životna priča“ (Da Film), a voditelj je bio Emir Imamović Pirke.
Junak povijesne pobjede Istre 1961 nad Osijekom, Smail Prevljak, nakon hat-tricka i dvije asistencije poručio je kako je momčad odigrala svoju najbolju utakmicu sezone te da će ih ovakva pobjeda dodatno motivirati u nastavku prvenstva.
Istra 1961 deklasirala je Osijek na Opus Areni s uvjerljivih 5:1, predvođena hat-trick junakom Smailom Prevljakom i upisala svoju prvu „petardu“ u povijesti HNL-a.
Nakon velikog uspjeha zagrebačkog salona, logičan korak bio je širenje – a Rovinj, sa svojom energijom, stilom i dinamikom, pokazao se kao idealna lokacija za novi početak.
Završila je Poljsku akademiju za zoopsihologiju i animaloterapiju u Krakovu, gdje je stekla licencu za rad sa psima. Radila je s psima koji zahtijevaju duboko razumijevanje ponašanja — agresivni, uplašeni, hiperaktivni, udomljeni psi ili oni s problemima separacije.
Udruga poziva sve zainteresirane da podrže ovaj plemeniti cilj jer koncert u Circolu nosi jasnu poruku – glazbom i zajedničkim djelovanjem možemo osnažiti i unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom, ali i cijele zajednice.
Pjesmu je snimila u Ruandi, za vrijeme kišne sezone, okružena zelenilom, planinama i zvukovima tropske kiše. Spontani plesni momenti koje je doživjela u lokalnim klubovima dodatno su je potaknuli da završi pjesmu i pretoči tu energiju u svoju glazbu.
Božićni sajam održati će se u ponedjeljak, 8. prosinca 2025., u Velikoj dvorani Zajednice Talijana u 18:00 sati. Sajam će biti otvoren do 10. prosinca, u prijepodnevnim satima od 10:00 do 12:00 a u poslijepodnevnim od 17:00 do 19:00 sati.
Ekskluzivna All Stars Experience večera okupila je neka od najzvučnijih imena regionalne gastronomske scene, koji su svojim kreacijama gostima priuštili nezaboravno iskustvo te na najljepši način proslavili završetak još jedne uspješne gourmet godine u Aminessu.