
Čuvar kostiju, mišića i sna - mlijeko je više od napitka!
U svijetu u kojem se prehrambene navike mijenjaju, mlijeko i dalje odolijeva vremenu – jer, kako kažu nutricionisti: „Sve počinje čašom mlijeka.”
17:23Prije 37 min01.06.2025
Nagradni natječaj "Valamar brine za marende fine" uspješno je priveden kraju, osiguravši nutritivno uravnotežene i ukusne obroke za više od 6.600 učenika iz 28 osnovnih škola u Istri, Rijeci i okolici te na otoku Krku.
Nagradni natječaj "Valamar brine za marende fine" uspješno je priveden kraju, osiguravši nutritivno uravnotežene i ukusne obroke za više od 6.600 učenika iz 28 osnovnih škola u Istri, Rijeci i okolici te na otoku Krku tijekom školske godine 2024./2025.
Ova inicijativa, koju Valamar provodi drugu godinu zaredom, imala je za cilj podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane među djecom. Osnovne škole su za natječaj osmislile kreativne recepte za zdrave marende, a Valamar je, "Tjednom domaćih marendi", umjesto prvotno planiranih deset, nagradio sve prijavljene škole, kako bi što većem broju učenika osigurao zdrave i nutritivno uravnotežene obroke.
„Projekt 'Valamar brine za marende fine' odražava našu dugoročnu predanost zajednicama u kojima poslujemo. Ponosni smo što smo, koristeći svoje znanje i iskustvo u turizmu i ugostiteljstvu, promicali zdrave prehrambene navike među djecom, ali i istovremeno poticali razvoj lokalnog gospodarstva.
Hvala svima koji su sudjelovali jer smo zajedno uspjeli napraviti razliku i podići svijest o važnosti uravnotežene prehrane, pogotovo u ovoj osnovnoškolskoj dobi", izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.
Obroci se pripremaju u Valamarovoj centralnoj kuhinji u Vinežu, koja ima kapacitet pripreme do 25.000 obroka dnevno. Jelovnik je osmišljen u skladu s potrebama i uvjetima same škole i učenika, kao i u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama.
Marende se pripremaju na tradicionalan način, vodeći brigu o sezonalnosti namirnica, te se maksimalno koriste proizvodi iz lokalnih OPG-ova te domaćih, hrvatskih proizvođača.
„Tjedan domaćih marendi bio je izuzetno koristan i inspirativan. Učenici su svakog dana imali priliku uživati u raznovrsnom, bogatom, šarolikom i ukusnom jelovniku, učili su o važnosti zdrave prehrane, a ujedno su bili inspirirani jer su imali priliku uživati u različitim okusima i maštovitim kombinacijama, motivirajući jedni druge u kreacijama zdravih obroka.
Hvala Valamaru na sjajnoj inicijativi koja doprinosi zdravlju, kreativnosti i zajedništvu, te na omogućavanju ovih vrijednih iskustava za sve naše učenike”, izjavila je Greis Franković, ravnateljica Osnovne škole Ivana Batelića, jedne od nagrađenih škola iz Valamarovog natječaja.
Valamar u svom poslovanju osigurava visok udio domaćih proizvoda – čak 78% hrane i pića dolazi iz Hrvatske. Uz to, kompanija kontinuirano surađuje s hrvatskim proizvođačima, uključujući više od 100 malih obiteljskih gospodarstava.
Osim u kvizu znanja, rovinjska je škola sudjelovala u projektu i s multimedijalnim uratkom kojim je trebalo predstaviti tri romana trominutnom video najavom, a učenice su se plasirale na visoko četvrto mjesto!
12:53Prije 5 h01.06.2025
Višestruko nagrađivanog pijanista Roberta Plana zbog njegove je liričnosti časopis The Chronicle opisao kao „Pavarottija klavira“, a on je u potpunosti opravdao taj epitet svojom jedinstvenom, tankoćutnom, emocijama obojenom interpretacijom u očaravajućem ambijentu Eufrazijane.
09:23Prije 8 h01.06.2025
Pozitivne povratne informacije učenika i njihovih roditelja samo su još više ojačale nastojanja Škole da i dalje nastavi s provedbom ovako vrijednih projekata koji nedvojbeno ostavljaju pozitivan trag u odrastanju rovinjskih osnovnoškolaca.
18:31Prije 23 h31.05.2025
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca donosi književne susrete u opuštenoj atmosferi – otvoreno za sve ljubitelje knjige i jezika.
17:23Prije 1 d31.05.2025
Najnovije neformalno istraživanje Bolta pokazuje da čak 44,55% ispitanika svoj automobil vidi kao člana obitelji, dok ga 19,80% smatra prijateljem, a 6,93% ga uspoređuje s kućnim ljubimcem.
15:12Prije 1 d31.05.2025
Za razliku od virusnih infekcija koje su učestalije tijekom jeseni i zime, proljetne alergije često ostaju neprepoznate, budući da njihovi simptomi mogu podsjećati na običnu prehladu. Ipak, pravilno prepoznavanje i pravodobno reagiranje ključno je za sprječavanje komplikacija.
13:34Prije 1 d31.05.2025
Prognostički materijali za dugoročne prognoze ukazuju da će ljeto 2025. (lipanj, srpanj, kolovoz) biti još jedno iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.
12:26Prije 1 d31.05.2025
Ovaj je jedrenjak čest gost u istarskim lukama tijekom ljetnih mjeseci jer je poznat po kružnim putovanjima Mediteranom u tom periodu pa je tako u Rovinju ponovno plijenio pažnju znatiželjnika, kako domaćih, tako i turista.
11:47Prije 1 d31.05.2025