
NAIZGLED BEZOPASNE GUSJENICE Najveća prijetnja za kućne ljubimce u proljeće - borov prelac
S dolaskom proljeća, osim cvjetanja prirode i duljih sunčanih dana, nažalost dolaze i sezonske opasnosti za kućne ljubimce.
06:15Prije 16 min15.04.2025
Uz bogat program namijenjen svim generacijama, posjetitelji će moći uživati u aktivnostima koje promiču održivost, zajedništvo i brigu za okoliš, a pritom će biti osigurana besplatna hrana i piće za sve sudionike.
U subotu, 12. travnja 2025., od 10 do 14 sati, na igralištu Štraminjoni (kod ribarskog mula) održat će se Eko dan Općine Medulin, događanje koje na jedinstven način spaja zabavu, edukaciju i ekologiju.
Uz bogat program namijenjen svim generacijama, posjetitelji će moći uživati u aktivnostima koje promiču održivost, zajedništvo i brigu za okoliš, a pritom će biti osigurana besplatna hrana i piće za sve sudionike.
Program za djecu uključuje sadnju ladonja i grmolikog bilja u organizaciji Općine Medulin i Med Eko servisa d.o.o., pri čemu će se ozeleniti površine uz igralište ladonjama koje su klonovi poznate medulinske ladonje – pobjednice natjecanja "Hrvatsko stablo godine 2020.".
Najmlađi će imati priliku pogledati izložbu svojih vršnjaka iz DV Medulin koji će kroz crteže i rukotvorine predstaviti svoja razmišljanja o otpadu i održivosti hrane. U suradnji s umjetnicom Brankom Popov, održat će se i izrada murala na betonskim klupama i stolovima uz igralište, a svi mali kreativci pozvani su da sudjeluju.
Sportska zajednica Općine Medulin organizira zabavne sportske aktivnosti na više punktova, a učenici OŠ dr. Mate Demarina Medulin izrađivat će i oslikavati pisanice. Javna ustanova Kamenjak vodit će edukativnu radionicu o morskom otpadu za vrtićance i mlađe školarce, a Med eko servis d.o.o. će izložiti svoja vozila i održati eko igru o pravilnom odvajanju otpada.
Djeca će na zabavan način moći naučiti kako funkcionira komunalna oprema, a svi zainteresirani građani moći će se upisati na popis za besplatnu dodjelu kompostera.
Brojne radionice i vesele aktivnosti za sve uzraste!
Odrasli će moći sudjelovati u javnoj radionici kuhanja „Hrana nije otpad“ koju vodi poznati kuhar i ekološki poljoprivrednik Matija Horg, gdje će učiti kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane i kušati pripremljene specijalitete.
U organizaciji udruge Shpula, održat će se radionica upcyclinga gdje će se stari kožni predmeti pretvarati u nakit i druge korisne predmete, dok će se na radionici prirodne kozmetike udruge Shantula izrađivati kozmetički proizvodi od biljnih sastojaka bez štetnih kemikalija.
Zelena Istra održat će radionicu kućnog kompostiranja u kojoj će se posjetitelji moći upoznati s tehnikama kompostiranja prilagođenim i za najmanje prostore.
Za sve generacije organizira se sajam razmjene TiDam-TiDaš, gdje se mogu donijeti knjige, odjeća, igračke i kućanski aparati koji se više ne koriste te zamijeniti za nešto drugo, bez potrebe za direktnom razmjenom.
Za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Re-Geppetto, koji će originalnim remiksima i „popravljenim“ hitovima iz ’80-ih i ’90-ih stvoriti glazbeni ugođaj koji povezuje sve generacije.
Uz to, svi posjetitelji mogu zabilježiti svoje trenutke u Zero Waste foto kutku i podijeliti ih na društvenim mrežama uz hashtagove #EkoDanMedulin i #ZeroWasteFun.
Ne propustite Eko dan Općine Medulin – jer održivost može biti zabavna!
Donosimo čak 15 zanimljivosti o ovim prekrasnim životinjama!
18:31Prije 12 h14.04.2025
Cilj projekta bio je okupiti učenike harmonike iz matične škole i područnih odjela te im pružiti priliku za javni nastup, međusobnu razmjenu iskustava, glazbeno druženje i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom.
15:30Prije 15 h14.04.2025
U organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) i u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, trodnevna konferencija još je jednom dokazala koliko su mladi predani oblikovanju bolje i održivije budućnosti.
14:43Prije 15 h14.04.2025
Može narasti i do 10 metara dužine te je druga najveća riba na svijetu.
12:55Prije 17 h14.04.2025
Na nekoliko pozornica u staroj Tvornici duhana smjenjivali su se chefovi, poduzetnici, inovatori i znatiželjnici, svi povezani zajedničkom temom - hranom kao kulturom, poslom i strašću. Svoja iskustva i znanja podijelili su i brojni stručnjaci, chefovi i poslovni ljudi.
12:02Prije 18 h14.04.2025
U organizaciji Volonterskog centra Istra, za Tete i barbe pričalice, volontere koji čitanjem priča donose utjehu i radost djeci na pedijatriji Opće bolnice Pula, u Šijanskoj šumi je održan izlet kodnog imena “Kromanjonjac”.
08:52Prije 21 h14.04.2025
Ova svestrana umjetnica nije samo pjevačica, već i strastvena glazbena pedagoginja i aktivistica – predaje na glasovitim institucijama poput NYU-a i SUNY Purchasea, a 2024. godine dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Post.
22:00Prije 1 d13.04.2025
Pametna prehrana počinje na tanjuru – a sada znate i što staviti na njega!
20:28Prije 1 d13.04.2025