
Za Uskrs ne propustite 4. Blueskrs u Kanfanaru
Manifestacija Blueskrs uvertira je u sve popularniji i posjećeniji Dvigrad Blues Festival koji se u Kanfanaru održava sredinom rujna.
22:20Prije 7 h14.04.2025
U Žminju održana uskrsna manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće" na kojoj je oboren rekord, pripremljena je pinca od čak 65 kilograma.
U Žminju se danas održala tradicionalna uskrsna manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", koja već godinama slavi istarsku kulinarsku i kulturnu baštinu.
Program je započeo nastupima djece iz Dječjeg vrtića Rapčići te učenika Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja.
U veseloj atmosferi pridružile su im se i Žminjske mažoretkinje, kao i članovi Folklornog društva Cere, koji su pjesmom i plesom dodatno obogatili događanje.
U sklopu manifestacije, uz prezentaciju autohtonih proizvoda, i ove je godine pripremljena najveća pinca na svijetu – središnji i najiščekivaniji trenutak događaja.
Poznata istarska kuharica Zdenka Jakus još se jednom upustila u izazov pripreme rekordne pince. Nakon što je 2023. godine pinca težila 46 kilograma, a prošle godine 41, ove je godine sa svojim timom oborila sve rekorde – ispekavši pincu tešku nevjerojatnih 65 kilograma!
Za njezinu pripremu utrošeno je čak 73 kilograma tijesta i 160 jaja, a pekla se više od osam sati pod čerepnjon – tradicionalnim načinom pečenja na ognjištu.
Najveći izazov ponovno je bio kako ravnomjerno ispeći tako veliku pincu, no upornost i iskustvo donijeli su uspjeh.
Pinca ima dugu tradiciju u Istri i nekada se za Uskrs ili Vazan pekla u gotovo svakom domaćinstvu. Bila je to rijetka, ali dragocjena slastica na skromnoj uskrsnoj trpezi, čuvajući kroz generacije duh zajedništva i radosti blagdana.
U izradu i pripravljanje pince okušali su se i aktualni istarski župan Boris Miletić te kandidat platforme Možemo za istarskog župana, Slaven Boljun sve pod budnim okom načelnika Žminja, Željka Plavčića.
Donosimo čak 15 zanimljivosti o ovim prekrasnim životinjama!
18:31Prije 11 h14.04.2025
Cilj projekta bio je okupiti učenike harmonike iz matične škole i područnih odjela te im pružiti priliku za javni nastup, međusobnu razmjenu iskustava, glazbeno druženje i upoznavanje s lokalnom kulturnom baštinom.
15:30Prije 14 h14.04.2025
U organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) i u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, trodnevna konferencija još je jednom dokazala koliko su mladi predani oblikovanju bolje i održivije budućnosti.
14:43Prije 14 h14.04.2025
Može narasti i do 10 metara dužine te je druga najveća riba na svijetu.
12:55Prije 16 h14.04.2025
Na nekoliko pozornica u staroj Tvornici duhana smjenjivali su se chefovi, poduzetnici, inovatori i znatiželjnici, svi povezani zajedničkom temom - hranom kao kulturom, poslom i strašću. Svoja iskustva i znanja podijelili su i brojni stručnjaci, chefovi i poslovni ljudi.
12:02Prije 17 h14.04.2025
U organizaciji Volonterskog centra Istra, za Tete i barbe pričalice, volontere koji čitanjem priča donose utjehu i radost djeci na pedijatriji Opće bolnice Pula, u Šijanskoj šumi je održan izlet kodnog imena “Kromanjonjac”.
08:52Prije 20 h14.04.2025
Ova svestrana umjetnica nije samo pjevačica, već i strastvena glazbena pedagoginja i aktivistica – predaje na glasovitim institucijama poput NYU-a i SUNY Purchasea, a 2024. godine dobila je i počasni doktorat Sveučilišta Post.
22:00Prije 1 d13.04.2025
Pametna prehrana počinje na tanjuru – a sada znate i što staviti na njega!
20:28Prije 1 d13.04.2025