U Poreču se otvara novi restoran u suradnji Valamara i dvojice renomiranih hrvatskih chefova
Riječ je o suvremenom i ambicioznom konceptu koji donosi jedinstveni doživljaj istarske kuhinje s naglaskom na kuhanju na otvorenoj vatri i korištenju vrhunskih lokalnih namirnica.
IstraIN
28 Travanj 2025 I 17:11
Foto: Valamar
Na atraktivnoj lokaciji uz more na Picalu u Poreču sredinom svibnja otvara se Fogo by Bekal, novi restoran u suradnji Valamara i dvojice renomiranih hrvatskih chefova - Tvrtka Šakote i Marka Turkovića.
Riječ je o suvremenom i ambicioznom konceptu koji donosi jedinstveni doživljaj istarske kuhinje s naglaskom na kuhanju na otvorenoj vatri i korištenju vrhunskih lokalnih namirnica.
Fogo by Bekal osmišljen je kao dnevno i večernje mjesto okupljanja na obali mora, s opuštenim ugođajem i prepoznatljivim kulinarskim potpisom. Tijekom dana restoran nudi reinterpretirane klasike poput pizze, tjestenina i jela s roštilja, ali s istarskim twistom - pripremljene s vrhunskim lokalnim sastojcima kao što su meso boškarina, tartufi i razne namirnice lokalnih OPG-ova.
Sa zalaskom sunca, naglasak se premješta na otvorenu vatru - večernji je jelovnik inspiriran vatrom i roštiljem, te donosi jela koja spajaju jedinstvenu strukturu i izražene okuse.
Koncept se nadovezuje na uspjeh zagrebačkog restorana Bekal, poznatog po autorskom pristupu suvremenoj kuhinji, sezonskim degustacijskim jelovnicima i okusima koji se dugo pamte. Chefovi Turković i Šakota svoju strast prema plamenu i autentičnim sastojcima sada prenose u mediteransko okruženje.
„Fogo by Bekal predstavlja naš prvi veći iskorak prema moru i izuzetno nas veseli prilika da našu filozofiju kuhanja približimo novom, širem krugu gostiju – onima koji na obalu dolaze tražeći vrhunski doživljaj, ali i domaćoj publici koja prepoznaje i cijeni kvalitetu.
U središtu našeg pristupa su sezonalnost, duboko poštovanje prema namirnici i iskreni okusi, a upravo to prepoznao je i Valamar kao partner s kojim dijelimo viziju stvaranja autentičnih, održivih i visoko personaliziranih gastronomskih iskustava. Vjerujemo da ova suradnja nosi potencijal za nešto posebno i veseli nas što smo na tom putu zajedno“, izjavili su chefovi Šakota i Turković.
Foto: Valamar
Restoran Fogo by Bekal dodatno se ističe pažljivo osmišljenom vinskom kartom, koja - uz klasične etikete - nudi i selekciju prirodnih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije, u skladu s filozofijom kuhinje i cijelim konceptom zone Pical, bazirane na regiji obuhvata nekadašnje željezničke pruge, a sada biciklističke staze Parenzana.
“S nestrpljenjem iščekujemo otvorenje restorana Fogo by Bekal na predivnoj plaži Pical, uvjereni da će ovaj jedinstveni koncept donijeti svježu dimenziju gastronomskog doživljaja i našim dragim gostima, i lokalnom stanovništvu.
U Valamaru kontinuirano ulažemo u razvoj inovativnih koncepata hrane i pića, s posebnom predanošću stvaranju autentičnih i visokokvalitetnih ugostiteljskih priča. Upravo takav je i rezultat ove uzbudljive suradnje s renomiranim hrvatskim chefovima Šakotom i Turkovićem“, rekao je Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata.
Novi restoran Fogo by Bekal ne donosi samo novi jelovnik u Poreč, već i novu razinu doživljaja, kombinirajući suvremeni pristup kuhanju s lokalnim naslijeđem, ambijentom uz more i jedinstvenim timom ljudi. Upravo zbog visokih ambicija i personalizirane usluge, formira se novi tim u kojem se dijeli entuzijazam prema kreativnoj gastronomiji i radu u inspirativnom okruženju.
Izložba jednog od najprepoznatljivijih suvremenih istarskih i hrvatskih umjetnika, Bojana Šumonje, otvara se u petak, 7. studenoga u 19 sati, u Dnevnom boravku Rojca u Puli.
Jedan od najautentičnijih kantautora Kvarnera, donosi u Pazin spoj poezije i glazbe u formi neuobičajenog književnog nastupa – uz glazbene improvizacije, stihove prožete mirisima mora i Istre te prepoznatljivu energiju izvođača koji svoje pjesme ne samo interpretira, nego ih i zakanta.
U petak, 7. studenoga, u 18 sati u Šantaduru održat će se pripovjedno-glazbeni program „Priče iz sjene“. Rastrepuhi i pripovjedač Aleksandar Bančić oživjet će štrige, kudlake, krsnike i „mrak“, uz glazbenog gosta Franka Krajcara.
Projekt je realiziran temeljem Sporazuma o projektnom udruživanju Turističkih zajednica grada Rovinja-Rovigno, općina Bale, Kanfanar i Svetvinčenat, a sufinanciran je sredstvima Hrvatske turističke zajednice, iz Fonda za udružene turističke zajednice.
Koncert će se održati 11. studenoga 2025. u 20 sati, u Velikoj dvorani Lisinskog, a publika će imati priliku uživati u presjeku svih glazbenih faza Alena Vitasovića.
Predavanje donosi pregled bogatstva korisnih samoniklih i kultiviranih biljaka Istre te otkriva njihovu ulogu u svakodnevnom životu lokalnih stanovnika kroz prošlost i sadašnjost.
Ova prestižna priznanja temelje se na glasovima više od 182.500 putnika i čitatelja iz Velike Britanije, koji svake godine ocjenjuju najomiljenija hotelska iskustva diljem svijeta u jednom od najprestižnijih publikacija za putovanja na svijetu.
Osim što su personaliziranim letcima podsjetili svoje majke na važnost preventivnih pregleda dojki, mališani su svoju podršku izrazili i kroz fotografije, crteže i kreativne radionice, a sve kako bi poslali važnu poruku: briga o sebi je znak ljubavi – prema sebi i prema onima koji te vole.