U Poreču se otvara novi restoran u suradnji Valamara i dvojice renomiranih hrvatskih chefova
Riječ je o suvremenom i ambicioznom konceptu koji donosi jedinstveni doživljaj istarske kuhinje s naglaskom na kuhanju na otvorenoj vatri i korištenju vrhunskih lokalnih namirnica.
IstraIN
28 Travanj 2025 I 17:11
Foto: Valamar
Na atraktivnoj lokaciji uz more na Picalu u Poreču sredinom svibnja otvara se Fogo by Bekal, novi restoran u suradnji Valamara i dvojice renomiranih hrvatskih chefova - Tvrtka Šakote i Marka Turkovića.
Riječ je o suvremenom i ambicioznom konceptu koji donosi jedinstveni doživljaj istarske kuhinje s naglaskom na kuhanju na otvorenoj vatri i korištenju vrhunskih lokalnih namirnica.
Fogo by Bekal osmišljen je kao dnevno i večernje mjesto okupljanja na obali mora, s opuštenim ugođajem i prepoznatljivim kulinarskim potpisom. Tijekom dana restoran nudi reinterpretirane klasike poput pizze, tjestenina i jela s roštilja, ali s istarskim twistom - pripremljene s vrhunskim lokalnim sastojcima kao što su meso boškarina, tartufi i razne namirnice lokalnih OPG-ova.
Sa zalaskom sunca, naglasak se premješta na otvorenu vatru - večernji je jelovnik inspiriran vatrom i roštiljem, te donosi jela koja spajaju jedinstvenu strukturu i izražene okuse.
Koncept se nadovezuje na uspjeh zagrebačkog restorana Bekal, poznatog po autorskom pristupu suvremenoj kuhinji, sezonskim degustacijskim jelovnicima i okusima koji se dugo pamte. Chefovi Turković i Šakota svoju strast prema plamenu i autentičnim sastojcima sada prenose u mediteransko okruženje.
„Fogo by Bekal predstavlja naš prvi veći iskorak prema moru i izuzetno nas veseli prilika da našu filozofiju kuhanja približimo novom, širem krugu gostiju – onima koji na obalu dolaze tražeći vrhunski doživljaj, ali i domaćoj publici koja prepoznaje i cijeni kvalitetu.
U središtu našeg pristupa su sezonalnost, duboko poštovanje prema namirnici i iskreni okusi, a upravo to prepoznao je i Valamar kao partner s kojim dijelimo viziju stvaranja autentičnih, održivih i visoko personaliziranih gastronomskih iskustava. Vjerujemo da ova suradnja nosi potencijal za nešto posebno i veseli nas što smo na tom putu zajedno“, izjavili su chefovi Šakota i Turković.
Foto: Valamar
Restoran Fogo by Bekal dodatno se ističe pažljivo osmišljenom vinskom kartom, koja - uz klasične etikete - nudi i selekciju prirodnih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije, u skladu s filozofijom kuhinje i cijelim konceptom zone Pical, bazirane na regiji obuhvata nekadašnje željezničke pruge, a sada biciklističke staze Parenzana.
“S nestrpljenjem iščekujemo otvorenje restorana Fogo by Bekal na predivnoj plaži Pical, uvjereni da će ovaj jedinstveni koncept donijeti svježu dimenziju gastronomskog doživljaja i našim dragim gostima, i lokalnom stanovništvu.
U Valamaru kontinuirano ulažemo u razvoj inovativnih koncepata hrane i pića, s posebnom predanošću stvaranju autentičnih i visokokvalitetnih ugostiteljskih priča. Upravo takav je i rezultat ove uzbudljive suradnje s renomiranim hrvatskim chefovima Šakotom i Turkovićem“, rekao je Dražen Dobrila, direktor razvoja F&B koncepata.
Novi restoran Fogo by Bekal ne donosi samo novi jelovnik u Poreč, već i novu razinu doživljaja, kombinirajući suvremeni pristup kuhanju s lokalnim naslijeđem, ambijentom uz more i jedinstvenim timom ljudi. Upravo zbog visokih ambicija i personalizirane usluge, formira se novi tim u kojem se dijeli entuzijazam prema kreativnoj gastronomiji i radu u inspirativnom okruženju.
Ovotjedni vrhunac programa kojim Klub-knjižara Giardini 2 otvara svibanjski program, ali i novu stranicu u svom radu bit će „fešta od libri“ pod nazivom Knjige od Skandala koja će se održati subotu, 3. svibnja u 12:00 sati u cafe-baru Scandal Express.
Ovaj koncert koji je održan u velikoj koncertnoj dvorani zbog interesa publike dva dana zaredom, bio je pun emocija, uz nezaboravne izvedbe, ali i toplu i podržavajuću atmosferu koja je vladala u prepunoj dvorani Spomen doma u Pazinu.
Orlić i Codacci zahvalili su sugrađanima na velikoj podršci te prikupljena 1.134 potpisa, iako je za kandidaturu bilo potrebno svega 250, odnosno 100 za zamjenika.
Nedavno je održan međunarodni skup "Housing first" gdje se razgovaralo o inovativnom modelu beskućništva koji stavlja stanovanje na prvo mjesto kao osnovu za daljnju podršku i oporavak.
Krpelji, komarci i drugi razni insekti aktivni su u toplijim danima od proljeća do jeseni, ali i u blagim zimama. Za čovjeka oni postaju značajni kada ubodima uzrokuju neugodni svrbež, alergijske reakcije, a ovisno o staništu mogu biti i prenosioci zaraznih bolesti.
One druge, koji svjesno krše zakon i utječu na kvalitetu naših života, koji vrše bahatu devastaciju ostavštine naših predaka, koji onemogućavaju prirodnu izmjenu dana i noći – njih treba prijaviti.