Rovinjske tradicijske vještine i znanja na Festivalu starih zanata u Balama
Ovog petka i subote, 13. i 14. lipnja, rovinjski Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" predstavit će se na Festivalu starih zanata u Balama s još većim brojem tradicijskih radionica i dvije vrijedne izložbe.
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
12 Lipanj 2025 I 06:45
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" ponovo gostuje na Festivalu starih zanata u Balama.
Ovog petka i subote, 13. i 14. lipnja, predstavit će se s još većim brojem tradicijskih radionica i dvije vrijedne izložbe.
Znanja i vještine baštinjene od predaka poput krpanja mreža, soljenja inćuna, izrade vrša i rovinjskog slatkog kolača potom stare dječje igre i dugogodišnji rad Ekomuzeja-Ecomuseo prezentirat će publici u Balama članovi Udruge-Associazione "Kuća o batani-Casa della batana" Ornella Godena, Edi Poropat, Jasna Bešker, Maja Toplak Farago i suradnica Vukica Palčić.
PETAK 13.6.
9:00 - 11:00 –Radionica-Laboratorio: I ʃòghi da oûna vuòlta - Stare igre - I giochi di una volta”
Ornella Godena i Vukica Palčić uz angažirano sudjelovanje rovinjskih školaraca pretvorit će jutro u vrelo vedrine, zabave i smijeha kroz demonstraciju igara koje su, kroz vrijeme, obilježile mnoga rovinjska djetinjstva.
Snagu, okretnost i spretnost djeca će pokazati u nošenju kašeta i potezanju konopa i na trenutak se uživjeti u život bez modernih igračaka i tehnologije te pretvoriti u dječake i djevojčice koji se zabavljaju na Velikom molu dok njihovi očevi ribare, a majke čekaju ulov od kojeg će pripremiti obiteljski objed.
Rovinjski fioki, jednostavni i hrskavi, zlatni i lagani, pravokutnog oblika (fioka) nastaju upravo tako: od skromnih sastojaka, naslijeđenih pokreta i potrebe za zajedništvom.
Pripremali su se i pripremaju se u dane slavlja, kada se obitelj okuplja, a kuhinja postaje središte svijeta. Smijeh se miješa s mirisom vrućeg ulja, priče teku uz čašu vina, a svaki fiok koji zapleše u tavi mali je trenutak sreće koji poprima oblik. Hrskavi, zlatni i posuti šećerom u prahu oduševljavaju okusom čija se tajna krije u kapima vina, rakije i vanilije koji se miješaju s brašnom, šećerom i jajima u primamljivu kombinaciju okusa koju pamte generacije.
Ovom radionicom prizvat će se strpljivost i upornost prošlih vremena u kojima su vrše za ribolov izrađivane ručno, s umješnošću koja se prenosila s koljeno na koljeno.
Izrade ove zamke za ribe i rakove odnosno tkanje vrša u Rovinju-Rovigno nije bio samo zanat: to je bio stari ritual, ispunjen tišinom, preciznim pokretima i dubokim razumijevanjem ponašanja morskih stvorenja. Izrađene su od metalne konstrukcije s natalnom mrežom koja se ručno radi i od koje se oblikuju točne forme, kako bi bile spuštene na dno. Vrše nisu samo alati: one su žive svjedočanstvo pomorske kulture, mala funkcionalna remek-djela koja govore o životu povezanim sa sporim i dubokim ritmom mora.
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
13:00 – 14:00 Radionica-Laboratorio: “Li rìde – Mreže – Le reti“
Krpanje ribarskih mreža, tiho je umijeće njihova popravljanja, to je čin strpljenja, sjećanja i poštovanja.
Znanje je to koje se ne prenosi toliko riječima koliko pogledima. Nekad do njega, kao danas, nije bilo teško doći jer se nalazilo svugdje na molovima, u živim lukama, mnoge su ruke ogrubjele od soli popravljale mreže kako bi bile spremne za nove ulove. Vješto baratanje ribarskom iglom, spretno i hitro provlačenje specijalne pločice kako bi se uhvatila očica mreže, izrada savršenog čvora, sve će to biti demonstrirano na radionici Ekomuzeja-Ecomuseo "Batana" koji brižno čuva ovo već gotovo izgubljeno umijeće.
Sardàni salàdi su tradicijski specijalitet rovinjske kuhinje, jelo koje priča priču o moru i njegovim prirodnim resursima, o danima kad nije bilo jednostavno sačuvati svježinu hrane. Priprema ove ribe koja okusom nadmašuje srdelu, zahtijeva strpljenje, no rezultat je delikatesa koja čuva sav okus mora.
Na radionici će se demonstrirati kako se svježe sardone slažu u slojevima, način na koji se prekrivaju solju te vrstu posuda u kojem se odvija prirodna konzervacija. Također, bit će riječi o različitim načinima konzumacije slanih sardona od mariniranih u maslinovom ulju i luku, kao dodatak tjestenini, umacima i salatama ili posluženih s lukom, maslinama i rajčicama.
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
PETAK 13.06. I SUBOTA 14.06.
Izložba-Mostra “I ʃòghi da oûna vuòlta - Stare igre - I giochi di una volta”
Fotografije Massima Selle, kroničara rovinjskog života nastale od 30-ih godina do 60-ih godina prošlog stoljeća te neke iz privatnih zbirki dočarat će Rovinjce svih generacije u zabavi i igri.
Autorica izložbe Nives Giuricin odabrala je dvadesetak fotografija među kojima su one s turnira po nauljenom stupu, prizori Rovinjaca zadubljenih u igru dame kako pomiču crno bijele figure, djeca koja se igraju sa snijegom, odmjeravaju snage potežući konope koji su posudili s barke ili uživaju u igri sa ščinkama (pikulama).
Ekomuzej-Ecomuseo "Batana"
Izložba-Mostra “El càro, li casìte e li ride d’i ruvigniʃi – Voz, kašete i mreže Rovinjaca – Il carro, le cassette e le reti dei rovignesi“
Posjetitelji Festivala starih zanata u Balama imat će priliku izbliza vidjeti stari voz na kojem je rovinjska obitelj Preden prevozila ribarske mreže iz svog magazina do barki, kao i originalne ribarske kašete i mreže čime će se na trenutak oživjeti davno ugasla tradicija.
Voz je bio i tadašnja dječja atrakcija o čemu će posvjedočiti zanimljiva fotografija na kojoj je ovjekovječena njime rasplamsana dječja radost.
Izložba-Mostra “Ekomuzej kao referentna točka rovinjskog identiteta – L’Ecomuseo come punto di riferimento dell’identità rovignese”
Izložba fotografija “Ekomuzej kao referentna točka rovinjskog identiteta” autorice Nives Giuricin dočarava kroz dvadeset fotografija dvadesetogodišnji trud u očuvanju rovinjske ribarske i maritimne baštine zbog kojeg je Ekomuzej-Ecomuseo "Batana" zaslužio upis u UNESCO-v registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine.
Posjetitelji kroz fotografije u formi jedara upoznaju sve sastavnice Ekomuzej-Ecomuseo kroz koje rovinjska baština uspješno živi te brojne važne trenutke koji su obilježili njegovo postojanje.
Za veliko finale priprema se prava istarska fešta. Na meniju je domaća pašta sa šugom, a posjetiteljima će biti posluženo čak petsto degustacijskih porcija.
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
Novi trener Istre 1961, Španjolac Oriol Riera, okupio je danas momčad na prvom treningu u Balama, a u nedjelju ga očekuje debi na klupi protiv Osijeka.
B Urban Graffiti Jam ima za cilj popularizirati urbanu kulturu, potaknuti mlade na kreativno izražavanje i osvijestiti važnost umjetničkog pristupa javnim prostorima. Time se nastavlja tradicija Vodnjana kao prepoznatog street art centra, u kojem graffiti i murali čine jedinstvenu galeriju.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.