Ovog vikenda svi putevi vode u Vodnjan na 19. Dane mladog maslinovog ulja!
Trodnevna manifestacija vraća se u veliki šator, s puno izlagača maslinovog ulja i ostalih autentičnih proizvoda Istre, s pregršt gastronomskih, zabavnih i edukativnih sadržaja.
IstraIN
12 Studeni 2025 I 16:28
Foto: Grad Vodnjan
Svečanim otvorenjem XIX. DANA MLADOG MASLINOVOG ULJA u petak, 14. studenog, u 12:00 sati, Vodnjan opet zauzima centralno mjesto maslinarskog svijeta - tamo gdje maslina priča svoju priču!
Trodnevna manifestacija vraća se u veliki šator, s puno izlagača maslinovog ulja i ostalih autentičnih proizvoda Istre, s pregršt gastronomskih, zabavnih i edukativnih sadržaja.
"Od 14. do 16. studenoga naš će grad ponovno biti domaćin tisućama posjetitelja, maslinara, kuhara, istraživača i zaljubljenika u istarsku gastronomiju. Vodnjan će živjeti u ritmu okusa, mirisa i znanja, kroz bogat program koji spaja tradiciju i suvremenost, znanost i umjetnost, poljoprivredu i turizam", rekao je gradonačelnik Igor Orlić na konferenciji za medije.
Konferenciji su prisustvovali naš vrhunski kuhar David Skoko i Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva AZRRI-ja.
Manifestacija je tijekom gotovo dva desetljeća postala simbol istarske tradicije, kvalitete i zajedništva, a Vodnjan je odavno upisan na kartu vrhunskih maslinarskih destinacija. DMMU je dokaz da naše mlado ulje nije samo prehrambeni proizvod – ono je priča o zemlji, ljudima i ljubavi prema stvaranju!
Predstavljajući program, Igor Orlić je istaknuo da će poznati chefovi, poput Davida Skoke, Matije Bogdana, Saše Pribičevića, Gorana Kočiša, Svjetlane Celije i Anamarije Kolić, udružiti snage s lokalnim proizvođačima i predstaviti jedinstvena jela s mladim uljem kao glavnim sastojkom.
Novost ovogodišnjeg izdanja je i OIL LAB, a odvijat će se svakog dana s početkom u 14:00 i 17:00 sati.
"Kroz OIL LAB će Robert Perić ugošćivati goste kuhare koji će predstaviti priču od senzorike ulja do sljubljivanja s mesom. U toj kreativnoj zabavi moći će sudjelovati 20 gostiju", rekao je Edmondo Šuran. AZRRI je i ove godine sponzor gourmeta, ali i sukreator programa.
Osim spomenutih, u Vodnjan dolazi ukupno 30 kuhara, rekao je Šuran te istaknuo da se vraćaju i kuhari kao što su Damir Modrušan i Denis Zembo.
"Svi kuhari imaju zadatak istaknuti vrijednost maslinovog ulja, a onda i kreirati zabavna jela i za publiku i za naše goste. Promičemo lokalno maslinovo ulje i s njim sljubljujemo sve što koristimo u svakodnevnoj prehrani, ali u duhu raznovrsnije, interesantnije i kreativnije gastronomije. U šatoru će biti velika kuhinja, lokalne namirnice, najbolji kuhari, vrhunski ugostitelji, učenici iz škola, a zvijezd manifestacije je istarsko maslinovo ulje", rekao je Edmondo Šuuran.
Od prvog dana sajma na njemu sudjeluje i David Skoko.
"Sajam je inspiracija nama kuharima. Domaće istarsko ulje više ne doživljavam kao ulje, ono je kao specifični začin, i drago mi je da kroz 19 godina raste kultura ulja i da se prenosi na mlađe generacije", rekao je Skoko. Ribarev sin najavio je da će u petak jedini kuhati riblja jela!
"Tako sam ponosan da imamo takva maslinova ulja, specifična u odnosu na sva svjetska, i da s njim možemo dizati vrijednosti naših namirnica na nivo koji drugima nije dostupan. Tako svim našim gostima pružamo uvid i u naš način razmišljanja: Istrijanstvo je nešto definitivno posebno! To se karakterizira i kroz kvalitetu naših namirnica, naših starih i novih jela, a sve to isprepleteno ne bio bilo moguće bez tako dobrih maslinovih ulja", rekao je Skoko.
Poseban dio programa i ove godine čine stručna predavanja i interaktivne degustacije u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Vinistre.
Na Pozornici znanja učenici ugostiteljskih škola iz Istre pokazat će da budućnost naše gastronomije ima čvrste temelje, dok će Gourmet Corner by LF Catering i OIL LAB by Robert Perić nuditi brojne degustacije, slatke zalogaje i kulinarske radionice.
Foto: Grad Vodnjan
Posjetitelji će moći upoznati i ljepotu Vodnjana kroz vođene ture, turistički vlakić i obilazak crkava, a najmlađi će uživati u posebno uređenom dječjem kutku. DMMU je simbol i odlične zabave - za to će se u petak navečer pobrinuti Tequila band i DJ Nikola Z Kukurini, a u subotu Minea i DJ Wazaby.
Posjetitelji mogu parkirati i kod sajmišta (Rudarska ul. 30), odakle je organiziran prijevoz autobusom do šatora u Istarskoj ulici.
"Pozivam sve građane, goste i prijatelje Istre da nam se pridruže i s nama proslave novo, mlado ulje – simbol zdravlja, tradicije i istarske duše", rekao je Igor Orlić te zaključio kako je ovogodišnje izdanje priprema za narednu jubilarnu 20. godinu manifestacije.
Vidimo se u Vodnjanu na XIX. Danima mladog maslinovog ulja!
Unatoč tehničkim problemima i brojnim nesrećama ove sezone, Alex Šćulac završio je sezonu na 8. mjestu ukupnog poretka Centralnoeuropskog prvenstva u klasi DD2.
Muškarca se sumnjiči da je u razdoblju od 24. lipnja do 14. srpnja, nakon prestanka radnog odnosa dostavljača, protupravno prisvojio karticu za točenje goriva te ju je koristio u privatne svrhe.
Trodnevna manifestacija vraća se u veliki šator, s puno izlagača maslinovog ulja i ostalih autentičnih proizvoda Istre, s pregršt gastronomskih, zabavnih i edukativnih sadržaja.
"Valamar je najveći ulagač u hrvatski turizam s ciljem da naši objekti, usluge i proizvodi stvaraju destinacije u kojima se podjednako dobro osjećaju i gosti i lokalno stanovništvo“, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica Sektora kvalitete i održivosti u Valamaru.
Za večeras postoje ozbiljne šanse za pojavu aurore kakvu nismo imali prilike vidjeti iz naših krajeva. Garancije nema, ali propustiti izglednu priliku nije opcija!
Trg Degrassi bio je središte druženja i gourmet ponude uz nastupe ženskog zbora Mendule, zbora Zajednice Talijana „La Contrada“, Anelide & Vesne Nežić Ružić, Davida Daniela i Gordan Gregurović Dua.
I-VENT rekuperacija dolazi s čak 7 godina garancije, a sada i uz besplatnu montažu. Iskoristite ovu akciju i osigurajte svom domu trajno rješenje protiv kondenzacije, vlage i plijesni.
Zabilježen je trenutak u kojem afrička dvodihalica izlazi na površinu i udiše zrak. Ova “živa fosilna” riba diše i škrgama i putem plivaćeg mjehura koji funkcionira poput pluća, što je jasna veza prema kopnenim kralježnjacima. Snimka prikazuje prijelaz između dva načina disanja u realnom vremenu.
Sudionici će, među ostalim, doznati zašto se u Crkvi sv. Martina nekad nalazio Sud inkvizicije za Istru, kako su se u Crkvi sv. Križa okupljali srednjovjekovni flagelanti, te da se u Crkvi Gospe Karmelske danas održavaju koncerti zbog iznimne akustike...
U Berlinskom Konzerthouseu na Red Dot Gala eventu, Radenskoj je proteklog tjedna uručen prvi Red Dot za Redizajn slovenskog multivitaminskog napitka Oraketa. Nagrade za dizajn prate i izvrsni tržišni rezultati.
Jedna od novosti je preporuka da autori, izvođači i svi koji žele svojom skladbom biti dio festivala, svoje radove (demo) šalju po mogućnosti s vokalnom izvedbom izvođača za kojeg se planira da bi skladbu i izvodio na festivalu.
Istra ovog studenog postaje regionalno središte vjenčanja: 22. i 23. studenoga održava se prvi Istria Wedding Open Days (IWOD 25) s otvorenim vratima 18 lokacija od Savudrije do Pule, a dan poslije u Hotelu Park Plaza Histria Pula stiže TIJARAsposaNEWS festival s 50 izlagača.