Rekordan odaziv i vrhunska ulja obilježili drugi dan Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

Drugi dan 19. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu donio je rekordan broj izlagača, vrhunska mlada ulja snažnog sortnog karaktera te bogat kulinarski program u kojem su chefovi i entuzijasti pred punim kuhinjama demonstrirali maštovita jela s istarskim uljima.

Aleksandra Dimitrijević

16 Studeni 2025 I 09:10

Rekordan odaziv i vrhunska ulja obilježili drugi dan Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Grad Vodnjan

Drugi dan 19. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u potpunosti ispunjava očekivanja organizatora, izlagača i posjetitelja.

Subota je tradicionalno dan kada posjetitelji već mogu steći jasniji uvid u kvalitetu mladih ulja te bogatstvo okusa i mirisa koje je donijela ovogodišnja maslinarska sezona, a rekordan broj izlagača predstavio je svoje ponajbolje proizvode.

„Ulja su ove godine vrhunske kvalitete. Malo su jača od prošle godine, pikantnija su, punija, pogotovo ulje maslina branih do 30. listopada. Od posjetitelja dobivamo samo pohvale. Prošla godina bila je malo škakljiva, vrlo izazovna, ali ove godine nemamo što zamjeriti.

Ulje buže može ići s bilo kojom hranom, rozinjola ima izraženu gorčinu, koja je tipična za nju, žižolera je pikantna, svježa, što je njena posebnost. Karakteristike pojedinih sorti ove su godine došle do punog izražaja, dok se prošle godine te razlike nisu tako snažno osjetile“, istaknuo je maslinar Matteo Belci iz Vodnjana.

Dugački redovi pred kuhinjom još su jedan dokaz da istarska mlada ulja imaju odličnu podlogu u gastronomiji – kuhari, učenici, gosti i kulinarski entuzijasti stvaraju originalne kombinacije, spajajući svakodnevne namirnice s ponajboljim mladim maslinovim uljima, pretvarajući ih u maštovita i moderno interpretirana jela.

Prava kulinarska „čuda“ događala su se i u OIL LAB-u, gdje je domaćin Robert Perić ugostio chefa Sašu Pribičevića. „Maslinova ulja su, kao i inače, najbolja – pa znamo gdje smo i s kim smo. Ostvarena je lijepa suradnja Chiavalona i nas i to su prekrasna ulja.

 

Grad Vodnjan

Danas smo profesor Perić i ja kuhali razne kreacije, a imali smo i dosta podvala pa je bilo jako zanimljivo. Primjerice, ljudi su jeli tripice, a da nisu znali što jedu. Za glavno jelo servirao sam im povrće, što je isto bila dobra fora.

Danas smo baš izmiješali dosta dobrih stvari“, rekao je Pribičević. U kasnijem terminu Robert Perić u OIL LAB-u je ugostio i članove udruge JRE Hrvatska.

Subotnji program, bogat sadržajima za sve uzraste, završava večerašnjom koncertnom poslasticom pod manjim šatorom, gdje nastupaju Minea & Bend te DJ Wazaby.

Posjetitelje i u nedjelju, posljednjeg dana sajma, očekuje dinamičan i kreativan program u kuhinji, mnoštvo okusa i mirisa, brojne popratne programe i degustacije te tradicionalno bogata ponuda izlagača. Sajam je otvoren od 10 do 20 sati.

U OIL LAB-u u 14 sati gostuje kuharica Svjetlana Celija iz konobe Vodnjanka (Vodnjan), dok je u 17 sati na rasporedu gostovanje kuharice Anamarije Kolić iz konobe Alla Becaccia (Valbandon).

 

Grad Vodnjan

Posjetiteljima će se predstaviti i nova istarska gastro scena, a popularni chef Goran Kočiš kreirat će jedinstvena jela spajajući kontinentalne recepte s mladim istarskim uljima. Najavljene su i neočekivane kombinacije istarskih craft piva i mladog ulja te niz drugih kulinarskih interpretacija.

Uz sve to, posjetitelji ne bi smjeli propustiti i besplatan panoramski obilazak Vodnjana turističkim vlakićem u terminima u 11, 13 i 15 sati.