SDP Rovinj organizirao zanimljivu tribinu o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica

Europarlamentarka Biljana Borzan upozorila je na “skimplifikaciju” — smanjenje kvalitete proizvoda pod pritiskom tržišta, prisutnost mikroplastike u morskim organizmima i akumulaciju teških metala u velikim plavim ribama poput tune.

Anamaria Mofardin
Anamaria Mofardin

31 Ožujak 2025 I 12:32

SDP Rovinj organizirao zanimljivu tribinu o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica
SDP Rovinj

U petak, 28. ožujka, u organizaciji SDP Rovinj-Rovigno u Multimedijalnom centru je održana vrlo vrijedna i zanimljiva tribina o sigurnosti hrane i dostupnosti domaćih namirnica. 

Europarlamentarka Biljana Borzan upozorila je na “skimplifikaciju” — smanjenje kvalitete proizvoda pod pritiskom tržišta, prisutnost mikroplastike u morskim organizmima i akumulaciju teških metala u velikim plavim ribama poput tune.

Dr. Maria Blažina naglasila je alarmantno smanjenje ribljeg fonda zbog klimatskih promjena i prekomjernog izlova te istaknula akvakulturu kao ključnu za oporavak. Predložila je i stvaranje zaštićenih zona bez ribolova i sidrenja, što pokazuje pozitivne rezultate u obnovi staništa.

Poseban interes izazvalo je izlaganje nutricionista Alana Čače koji je govorio o utjecaju prehrane na zdravlje i fizičku kondiciju s naglaskom na važnost sirove i ekološki uzgojene hrane.

Ariana Stojnić, stručnjakinja za kontrolu kvalitete, osvrnula se na izazove u sljedivosti i označavanju proizvoda, ističući potrebu za većom transparentnošću na tržištu.

SDP Rovinj

Tribina je okupila i predstavnike tradicionalne i ekološke proizvodnje. Blanka Sinčić Pulić iz obrta LOKALITET predstavila je koncept OPG tržnica, dok je Šuran Petar Rino, pionir biodinamičke poljoprivrede, istaknuo važnost očuvanja tla i bioraznolikosti kroz prirodne metode uzgoja.

Nakon rasprave uslijedila je degustacija lokalnih proizvoda uz podršku OPG-ova Dobravac, Antolović, Šuran, Uljanić, Lavižati te Sirane Orbanić.

Tribina je potvrdila važnost lokalne i ekološke proizvodnje te potrebu za podrškom malim proizvođačima u osiguravanju zdrave i kvalitetne hrane.