Blagdanske radosti u rovinjskom kinu Gandusio! Očekuju vas filmovi i predstave za djecu i odrasle
21:15Prije 1 h26.12.2024
Predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije, Stanislav Briškoski, u gostovanju na Rovinj FM-u rekao je da su krajem prošlog tjedna sazvali hitan sastanak u županiji na kojem se naglašavalo to da je Istra zapravo zelena zona i kako Istarski ugostitelji nisu nikoga ugrozili te se od početka pridržavaju svih epidemioloških mjera, a zbog ostatka Hrvatske ispaštaju.
“Mislim da se tu stvorila velika ljubomora. Sjećate se da sam ja još na početku govorio da ćemo postati top turistička destinacija, a to se i ostvarilo pa je ljubomora napravila svoje. Svaka zemlja kao zaštićuje svoje građane, a zapravo ih vraća nazad jer su njihovi klubovi I plaže prazni” iskreno je rekao Briškoski, predsjednik istarskog Ceha ugostitelja.
Briškoski sve manje vjeruje u to da će susjedne zemlje promjeniti svoje odluke i izuzeti Istru sa crvene zone u kojoj se nalazi Hrvatska, ali smatra da najveću odgovornost za dolazak u tu situaciju ne bi trebali snositi ugostitelji.
“Mladi koji su se zarazili u klubovima, kao i njihovi roditelji, zapravo snose najveću odgovornost jer se oni sami nisu pridržavali mjera koje su epidemiolozi donijeli, dok su vlasnici klubova imali dozvole za rad pa ih se ne bi trebalo toliko napadati.”
Tko je kriv za zatvaranje ugostiteljskih objekata iza ponoći?
Još jedno pitanje na koje se osvrnuo predsjednik Ceha istarskih ugostitelja, a koje se provlači kada je riječ o zarazama u noćnim klubovima je to da koliko možemo biti sigurni da mladi koji su se kod nas zarazili nisu zapravo došli već zaraženi?
Inkubacija virusa koja traje 15 dana ne dopušta da se pronađe odgovor na ovo pitanje, no jasno je da postoji mogućnost širenja zaraze koja je zapravo krenula od turista koji su došli iz zemalja sa većim brojem zaraženih.
Briškoski je u gostovanju govorio i o uspješnosti ove, koronom ugrožene, sezone: “Na početku je bilo pitanje hoće li se uopće nešto izvuć od ove sezone, a onda su brojke odjednom počele rasti; rast dolazaka, noćenja, gužve na cestama i sve ostalo što je pokazivalo da se situacija zahuktava…Srpanj nam je bio odličan, kolovoz je započeo još bolje, a kada je riječ o konkretnim brojkama mislim da ćemo doći do između 50 i 55% lanjskih rezultata što je iznimno dobro, a spasilo nas je to što je Hrvatska na svjetskom nivou poznata kao turistička top destinacija.”
Traži se agresivnije pregovaranje sa susjednim državama
Predsjednik ugostitelja Istarske županije pričao je o tome kako su ugostitelji ovdje imali samo jednu želju – odraditi turističku sezonu jer žive od toga, kao što i drugi u državi žive od našeg turizma.
“Mi smo jedan veliki kotač-pokretač cjelokupne industrije i osiguravanja nastavka dobrog življenja u našoj domovini. Najlakše nas je bilo zatvoriti, ali sada očekujemo da sve te diplomacije koje su donosile odluke o zatvaranju sada ubrzaju svoje diplomatske reakcije i neka krenu u razgovore, budu malo agresivniji, neka shvate da smo pratili mjere od početka i nismo ugrozili nikoga pa neka nam izađu u susret i spase ovu situaciju koja se još uvijek može spasiti.”
Stanislav Briškoski za kraj je pozvao sve ugostitelje u županiji da nastave raditi svoj posao uz pridržavanje svih epidemioloških mjera kako bi i dalje pokazivali da u Istri to možemo najbolje odraditi i da možemo bit spremni ne samo za jesen, već i za sljedeću godinu.
"Osigurali smo stopostotno financiranje našeg projekta unatoč velikoj konkurenciji. Sada nas čekaju dvije ključne faze: postupak javne nabave za odabir izvođača radova i sama izgradnja lukobrana. Procjenjujemo da će javna nabava trajati nekoliko mjeseci, a izgradnja približno godinu dana."
11:46Prije 1 d25.12.2024
Ostavite komentar