Tijekom mjeseca prosinca tradicionalno je u tijeku kolinje nakon čega slijedi obvezatan veterinarski pregled mesa za trihinelu spiralis odnosno za trihinelozu što je zakonska obveza.
- Dovoljno je da uzorak bude velik kao kutija šibica nakon čega ga testiramo metodom umjetne probave, rekao je Hrvoje Labura, doktor veterine.
Prema riječima rovinjskog veterinara zdravstvena situacija istarskih svinja je uredna i bez iznenađenja. Ipak vrijedi reći kako je zaraženo meso ove godine, prošloga tjedna identificirano u Pazinu.
PRVO ZARAŽENO MESO PRONAĐENO U PAZINU
Crna slavonska svinja zaraženog mesa pronađena je prošlog tjedna u Pazinu. - Karakteristično je za te svinje da se hrane gotovo isključivo žirevima i drže se na otvorenom, bez dodane prehrane koju životinji pribavlja čovjek, rekao je Labura te dodao kako je i česti slučaj pronalaska zaraženog mesa kod svinja koje su uvezene iz drugih zemalja.
Ipak, čini se da u Istri ovu praksu ljudi ne prakticiraju koliko u drugim djelovima Hrvatske.
ISTRIJANI KUPUJU PROVJERENO
- Većina naših sugrađana svinje ili svinjsko meso kupuje od domaćih i provjerenih izvora i time se zaraženost mesa bitno umanjuje, rekao je Labura.
Ipak, vrijedi reći kako konzumacija zaraženog mesa uzrokuje niz zdravstvenih problema kako kod ljudi tako i kod životinja. - Čovjek jednom zahvaćen trihinelom može pokazivati znakove i tegobe tek nakon nekoliko godina, ali i odmah po konzumaciji, rekao je Labura. - Trihinela obitava u poprečnom prugastom mišiću pa se javlja jaka bol i grčevi u rukama i nogama.
Meso zaraženo trihinelom se može konzumirati bez posljedica jedino uz kvalitetnu termičku obradu, dodao je Labura. Valja zato imati na umu kako, kod nas poznate, sušene kobasice, pršut i ombolo radi svoje obrade, u slučaju da su pozitivni na trininelozu, ostaju zaraženi i nakon sušenja.