JOŠ DANAS Vinistra 2019. - Inovativna gourmet priča uz vrhunska istarska vina

IstraIN

12 Svibanj 2019 I 06:23

JOŠ DANAS Vinistra 2019. - Inovativna gourmet priča uz vrhunska istarska vina

Istrijani itekako znaju da se bakalar i vino ljube, a ova sjajna kombinacija, doduše, u nešto modernijim varijantama predstavljena je na radionici Istarske delicije 3. dio. Blizanke Ana i Marija Kovač, kuharice porečkog hotela Laguna Park u jelima od bakalara, kojeg proizvodi obrt Milena, otkrile su pravu eksploziju okusa, dok se Ivan Vrdoljak, mladi sommelier Plave Lagune pobrinuo za odličan odabir vina.

Tako se uz sladoled od Oliveto bakalara s pepelom od maslina pio Ziganteov pjenušac Chloe brut, uz marinirane inčune s jabukom, mentom i Picantino bakalarom Malvazija Herak & Smoljan iz 2018.

Slijedio je sendvič od crne focaccie i ukiseljenog povrća s Oliveto bakalarom uz kojeg je poslužena Malvazija Ritorno iz 2017., vina Lunika, potom Tartufino bakalar s mousseom od avokada, čipsom od pancete i crvenom istarskom zemljom koji se sljubio s jedinom istarskom Crnom Malvazijom iz 2015. koju proizvodi Tomaz, a priča je zaokružena s raviolom od sirove cikle s bakalarom na bijelo i ovčjim sirom uz koji je poslužen Plavac mali, 2015., ali ne iz Dalmacije nego iz vrbničkog podruma Vina Katunar.

Za radionicu Wines of Istria, namijenjenu stranim gostima koji ne govore hrvatski i ne poznaju dobro istarska vina, sommelier Filip Savić odabrao je svježe malvazije Coronica i Kozlović te  Damjanićevu Malvaziju Akacija iz 2016., potom svježi Muškat Prelac, Merlot Festigia iz 2016. Vina Laguna, Tomazov Teran Barbarossa 2015. te za kraj Muškat prosušenih bobica, također s potpisom Prelca.

Na drugom danu Vinistre tradicionalno su dodijeljene diplome za studentsko vino studentima Stručnog studija vinarstva u Poreču i sommelierima Hrvatskog sommelier kluba. Predstavljajući izazove sommelierskog poziva Ines Matić i Filip Božić s radionice o sommelierskim tečajevima poslali su poruku -  kušajte vina, uživajte u njima svaki dan, jer svako vino je zanimljivo, izoštrite osjetila i otkrijte nova iskustva.

U nedjelju, posljednjeg dana međunarodne izložbe vina, vrata su otvorena od 11 do 19 sati.

Ostavite komentar