
Ester Diklić pobjednica ex temporea 'Tvoj platno, tvoja priča'
Pobjednica Diklić osvojila je organizaciju samostalne izložbe u galeriji hotela Lovac tijekom 2026. godine.
22:00Prije 39 min30.06.2025
Iz Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja ne prestaju stizati odlične vijesti.
Naime, ovih su dana krenuli s provedbom još jednog Erasmus+ projekta (KA2 projekt za mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju) u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Projekt je vrijedan 30 000 €, financiran je u cijelost od EU, a odvijat će se u nekoliko faza na relaciji Maribor-Beograd-Rovinj.
"Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli smo realizacijom projekta naziva Make It Green kako bi podigli svijest prvenstveno naših učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.
Prva faza projekta krenula je susretom u našoj školi, međusobnim upoznavanjem i inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.
Prvi input dao nam je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, kojeg smo ugostili u prostorijama naše škole da podijeli svoja razmišljanja o zelenom turizmu.
Citirao je zabrinjavajuću rečenicu prirodoslovca Attenborougha sa COP26 Sastanka na vrhu o klimatskim promjenama: “Što učinimo od 2020. do 2030. … bit će presudno desetljeće u povijesti čovječanstva na Zemlji. Budućnost nije predodređena. Budućnost je u našim rukama.”
Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se!
Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg smo ugostili zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.
Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. Kaže Skoko: “tata mi nije dao da izađem iz okvira, a moj okvir bila je kašeta ribe koja se taj dan ulovila na brodu”, poznat po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju.
Vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum: “kada sam uočio da na tom mjestu opada broj ježinaca, prestao sam ih loviti”, a na pitanje “0 waste” daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se “waste” (otpad, gubitak, trošak) događa neminovno i tijekom pripreme hrane i prilikom gosta koji uzme zrakoplov kako bi došao u Hrvatsku da pojede tu tikvicu.
Malim ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje", navode u priopćenju koordinator projekta Ivana Burić i ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića, Emil Nimčević.
Prema podacima Hrvatskog Crvenog križa, trenutačno je aktivno oko 400 spasilaca, iako bi ih, kako navode, trebalo biti barem 600 kako bi se mogla osigurati potpuna sigurnost kupača na svim uređenim lokacijama.
17:11Prije 5 h30.06.2025
Gosti su stigli u ponedjeljak poslijepodne, a dočekali su ih medulinski umirovljenici uz domaće kolače, piće dobrodošlice i lipu besidu, jednostavno, srdačno i opušteno, kako to kod nas i priliči.
16:45Prije 5 h30.06.2025
Kako navodi DHMZ, u Istarskoj županiji očekuju se ekstremno visoke temperature pa će tako danas i sutra u Istri temperature rasti i do 34 stupnjeva Celzijevih.
15:12Prije 7 h30.06.2025
Zbog zahvata su oba prometna traka trenutno djelomično raskopana, a promet se odvija naizmjenično – preko željeznih profila postavljenih na mjestu prekopa.
14:50Prije 7 h30.06.2025
Ovaj događaj od povijesnog je značaja za sve građane Republike Hrvatske, a posebice za građane Istarske županije, kao i za samu Specijalnu bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat" Rovinj-Rovigno.
14:49Prije 7 h30.06.2025
“U ovim nesnosno vrućim ljetnim danima, i najmanja pomoć može značiti ogromnu razliku za ovu obitelj,” poručuju iz Crvenog križa.
14:12Prije 8 h30.06.2025
Građani, svjesni opasnosti koje nosi boravak na suncu, izbjegavaju otvorene prostore i čekaju pad temperature u sigurnosti zatvorenih i rashlađenih prostora.
11:24Prije 11 h30.06.2025
Iz HAC-a su uputili izvanrednu obavijest vozačima upozorviši da se od 4. do 7. srpnja očekuje jedan od najzahtjevnijih prometnih vikenda godine!
09:27Prije 13 h30.06.2025
Ostavite komentar