U Žminju je danas održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program 10. jubilarne manifestacije „Istrijanske pinci spod čripnje na ugnjište“ koja će se ove nedjelje održati Zad Kaštela u Žminju.
Ovogodišnje izdanje donosi bogat zanimljiv program, rekla je Slavenka Blašković Janko, direktorica TZ Žminj.
‘’Svi posjetitelji koji nam se u nedjelju pridruže u Žminju moći će vidjeti, ali i kušati što se to nekada jelo za uskrsni doručak. Vrijedne domaćice izložit će pince, uskrsne kolače pripremljene po vlastitim receptima i piturana jaja, a sve ove prekrasne starinske slastice moći će se i kušati..
Domaćice će kraj ugnjišća pokazati kako se nekad mijesila i pekla pinca, a s gostima će podijeliti i svoje recepte. Prezentirat će se i mega pinca i pokušati oboriti prošlogodišnji rekord od 36 kg težine.’’
A bit će nagrađene najbolje pince, kolač i najbolje ofarbana jaja, kao i osoba najvještijim u pičenju jaja.
‘’Održat će se i turnir u pičenju jaja, a najboljega ćemo nagraditi. Članovi stručnog ocjenjivačkog suda odabrat će najštabelejo pinco, najštabeleji vazmeni kolač i najlepče piturano jaje, za koje će se podijeliti prigodne nagrade.
Za najmlađe će se pobrinuti tim iskusnih animatora koji će s djecom izrađivati prigodne ukrase i oslikavati lica. Na vazmenon samnju brojnji će lokalni OPG-ovi predstaviti svoje
raznovrsne proizvode.
U razdoblju od 30.03. do 02.04. neki će žminjski restorani, te pizzerije i fast food ponuditi gostima vazmeni menu po prigodnim cijenama’’ rekla je Blašković Janko.
Uz to, pripremljen je i bogat program za djecu. Jedna od zanimljivosti jest i pokušaj obaranja rekorda najteže pince koja je 2019. godine težila 36 kilograma.
‘’Za ovogodišnju pincu pripremili smo 6 kilograma šećera, 120 jaja i 30 kilograma brašna. Ne sumnjam da ću to uspjeti napraviti, sama ću je zamijesiti, a na velikom ognjištu u Paladnjaki ćemo je ispeći’’ rekla je Zdenka Jakus, jedna od idejnih začetnica ova manifestacija koja će i pripremati ovu pincu za koju kaže da bi mogla biti teška oko 40 kilograma.
Što će sve posjetitelji imati još prilike vidjeti otkrio je i Mirando Mužina, koji je zajedno s Zdenkom, idejni začetnik ove manifestacije:
‘’To nije da ćemo samo to pokazati kako ćemo ispeći. Mi smo htjeli da ljudi vide od početak kako se sve radi.’’
Dodajmo kako 10. jubilarno izdanje „Istrijanske pinci spod čripnje na ugnjište“ kreće u nedjelju od 13:30 sati Zad Kaštela u Žminju.