Promocija novog vodiča uz podjelu priznanja najboljim restoranima i konobama održala se u restoranu Tekka by Lone u hotelu Lone u Rovinju.
Ovo je jedan od najtraženijih i najpopularnijih turističkih promotivnih materijala Istre koji producira Turistička zajednica Istarske županije.
U svojem 24. izdanju ova brošura sadrži približno 400 korisnih, primamljivih adresa, na kojima je moguće otkriti sve najbolje od Istre.
Po prvi puta dodijeljena je ocjena 5 zvjezdica izvrsnim restoranima, a titulu su zaslužili rovinjski Agli Amici Rovinj i Monte, oba ovjenčana i Michelinovom zvjezdicom, te Cap Aureo koji ima Michelinovu preporuku.
Nakon „Izvrsnih“, predstavlja se kategorija „Odličnih“ restorana, koji su zaslužili ocjenu 4*, u koje se ubraja 10 restorana; Badi iz Umaga, Damir&Ornella i Marina iz Novigrada, Luciano iz Hotela San Canzian u Krasici, Meneghetti iz Bala, Miramar by Fratelli Cerea i Spinnaker iz Poreča, San Rocco iz Brtonigle, Tekka ba Lone iz Rovinja i Zigante iz Livada te dvije konobe: Alla Beccaccia iz Valbandona i Primizia Food & Wine iz Brtonigle.
Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice, dao je vrijedan hommage Franku Lukežu, idejnom začetniku ovog projekta.
“Ovo je prvo izdanje bez njega, a potpuno je jednako kao i prvo izdanje koje je napravljeno 1995. godine. Tada unutrašnjost Istre nije bila toliko razvijena kao što je danas, tako da je ovo sve što imamo danas njegova velika ostavština”, poručio je Ivošević.
Pored restoranske ponude, u vodiču se nalazi i selekcija istarskih vinarija koji se nalaze na Vinskim cestama Istre.
Ove godine se na popisu najboljih, odnosno s oznakom „Premium kvalitete“ nalazi devet vinarija: Clai iz Krasice, Coronica Moreno iz Umaga, Degrassi iz Umaga, Kabola i Kozlović iz Momjana, Matošević iz Sv. Lovreča, Meneghetti iz Bala, Roxanich i Tomaz iz Motovuna.
Na popisu „Izvrsnih“ maslinara s ocjenom 4* ove godine se našlo 4 maslinara, a to su Chiavalon iz Vodnjana, Ipša iz Livada, Mate iz Savudrije i Olea BB iz Rapca.
Bogati prilog posvećen istarskim tartufima koji se godinama pojavljuje u vodiču Istra Gourmet dodatno je oplemenjen detaljnim popisom tartufara.
Ove godine ih je ukupno osam, koji u svojoj ponudi imaju danas vrlo traženu uslugu truffle huntinga, odnosno lova na tartufe, a istovremeno proizvode specijalitete na bazi tartufa.
Tako će svi koji su zainteresirani za takvu vrstu usluge imati dostupnu informaciju te će puno lakše doći do traženih adresa, a samim time dodatno će se promovirati taj cijenjeni proizvod Istre.
U ovogodišnjem izdanju vodiča dodano je novo poglavlje posvećeno craft pivovarama iz Istre. Istarska pivska scena pojavila se gotovo sramežljivo, no o njezinom uspješnom razvitku svjedoči sve veći broj uspješnih malih i nezavisnih pivovara koje će zasigurno iznenaditi i oduševiti svojim proizvodima.
U novom izdanju nadodano je još jedno novo poglavlje koje je posvećeno „Gourmet točkama“. Naime, Istra obiluje specifičnim okusima koje je moguće kušati u brojnim oblicima i proizvodima. Neki od njih mogu se pronaći u jedinstvenim gastronomskim odredištima koja se nalaze diljem Poluotoka.
U vodiču možete pronaći i Ceste Istarskog pršuta, Ceste Istarskog sira te Istarske medne točke.
Na kraju je župan i predsjednik županijske Turističke zajednice Boris Miletić poručio: “Osim sunca i mora, motiv dolazaka u našu regiju je i eno-gastronomski doživljaj. Posebno me vesele brojke koje govore u prilog o cjelogodišnjem turizmu.
Upravo vi, svojim radom, trudom i odricanjem doprinosite tome i izrazito se ponosimo svima vama jer ste jedni od jačih promotora naše regije”.
Vodič Istra Gourmet 2023/2024 može se pronaći u info punktovima turističkih zajednica diljem Istre ili preuzeti u PDF formatu na portalu Turističke zajednice: Istra.hr/hr/informacije/brosure .
Ostavite komentar