Na Gradskoj se tržnici u Rovinju od 11 sati tradicionalno održala manifestacija "Martinja bez takuina" koju predstavljaju vrijedni članovi Udruge Agrorovinj i vinarija Grota! Mnogobrojni građani, ali i još uvijek velik broj turista, skupili su se i uživali u lijepom danu i atmosferi.
Posjetitelji su mogli besplatno uživati u mladim vinima berbe 2024., ali i kušati što su pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj i Maistrini kuhari.
Predsjednik Udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić rekao je kako su vrlo zadovoljni ovogodišnjim odazivom te je ponosan na ovu već tradicionalnu, 12. po redu Martinju bez takuina. "Puno je posjetitelja imalo priliku kušati mlada vina ovogodišnje berbe, a najzastupljenija je dakako bila istarska malvazija, ali i teran i merlot koji karakteriziraju naše područje", objasnio je Damijanić.
Predsjednik Upravnog odbora udruge Agrorovinj, Enrico Cernecca, naglasio je kako je grožđa ove godine bilo nešto manje nego inače, ali je kvaliteta vina izvrsna. "Meni je najdraža istarska malvazija, koje je jedno fino, aromatično, voćno vino koje osvježava. Može se piti u svako doba dana!", kaže Cernecca.
Uz vina, posjetitelji su mogli kušati što su pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj i Maistrini kuhari. Emil Nimčević, ravnatelj rovinjske škole, rekao je što su to učenici spremali. "Učenici su pripremili grah s kobasicama, ombolom, pancetom i mislim da je dobro da su ljudi mogli pojesti nešto na žlicu. Već treću godinu zaredom pokušavamo spojiti eno-gastronomsku tradiciju s mladim vinom.
Sudjelovalo je 20-ak učenika - kuhari, konobari i hotelijeri, ali i naš kolega u mirovini Franjo Milotić od kojega su mogli naučiti kako se to nekada radilo", otkrio je Nimčević.
Vinar Arno Šaina iz rovinjske vinarije Monte Ricco prokomentirao je ovogodišnju berbu. "Ove godine berba je izazovna, radi ekstremnih vremenskih uvjeta. Trebalo je pobrati grožđe u kratkom roku, ali nadamo se da smo bili ažurni i da smo napravili najbolji mogući posao i nadamo se dobrim rezultatima", rekao je mladi vinar.
Posjetitelji na rovinjskoj tržnici bili su oduševljeni ponudom. "Obožavam vino, posebice merlot i teran. Uz svako jelo moram popiti čašu vina, to je zdravo!", rekla nam je Vesna. "Najviše volim istarsku malvaziju i probao sam ju od tri vinarije, i sve su odlične!", kaže posjetitelj Mario.
I domaći i gosti nisu skrivali oduševljenje manifestacijom te su uživali u glazbi, hrani i dobrome vinu.
Ostavite komentar