ŽMINJSKI POSLJEDNJI MOHIKANCI Danijel Erman svoje domaće proizvode dostavlja na kućnu adresu! 170 KOKOŠI IZ VANJSKOJ UZGOJA DNEVNO SNESE 130 JAJA

IstraIN

28 Ožuljak 2020 I 08:13

ŽMINJSKI POSLJEDNJI MOHIKANCI Danijel Erman svoje domaće proizvode dostavlja na kućnu adresu! 170 KOKOŠI IZ VANJSKOJ UZGOJA DNEVNO SNESE 130 JAJA

Do neki dan u nabavku svježih i domaćih proizvoda išlo se je na lokalnu tržnicu. Obzirom da su one sada zatvorene, a stolovi prazni, OPG-ovci su se brzo organizirali i svoje proizvode dostavljaju na kućni prag, a nakon narudžbe telefonom.

Jedno od poznatih imena s rovinjske tržnice jest i ono Danijela Ermana koji sa svojom suprugom vodi OPG Erman. U štalama u Žminju ovaj bračni par uzgaja 170 kokoši koje svakodnevno snesu 130 jaja, a uz to se bave svinjogojstvom i broje 60 jedinki svinja.

Za sebe kažu da su posljednji Mohikanci jer u Žminju je ovakav način života više stvar povijesti nego sadašnjosti, a da je teško jest, pokazuje to i ova situacija kada je do kupaca teže doći, a kokoši, kako im priroda nalaže, i dalje nesu kao što su to činile i prije.

- Svaka 24 do 48 sati dostavljamo naše proizvode na kućnu adresu u Rovinj i ostala mjesta u krugu od 30 kilometara. Naše su nesilice u vanjskoj proizvodnji, njihovo je hranjenje prirodnom mješavinom, a kokoši borave vani, kaže Erman koji je ovdašnjim kupcima već godinama pounat sam svojom ponudom.

Propisana sigurna upotrebna jaja može biti trideset dana od kada su iznešena, no taj rok može biti i duži, kaže Erman, dok ih je najbolje u međuvremenu skladištiti u frižideru, a mogu se držati i do 18 stupnjeva Celzijusa.

Za one koji vole biti sigurni u njihovu ispravnost, Erman podsjeća na stari strik.- Jaja se stavi u vodu i ako plivaju nisu dobra. Ona koja potonu sigurna su za upotrebu.

Ermanove se proizvode, među kojima su svinjske prerađevine, ali i već spomenuta jaja mogu naručiti telefonski, pozivom na 098/440 245.

Navodno su u doba Francuske revolucije, Francuzi znali 685 načina za pripremu jaja. Uzimajući u obzir dostupnost i lokalne namirnice Erman ističe da je ipak najbolji recept onaj koji uključuje domaća jaja, sa šparugama i kobasicama.

FOTO: Facebook OPG Erman

Ostavite komentar