Rovinj: Konačno objavljen Prijedlog liste prvenstva za kupnju stana iz Programa POS-a
Podsjetimo, planirana je izgradnja četiri zgrade s ukupno 24 stanova u području naselja Montepozzo.
12:43Prije 6 min05.11.2025
Grad Vodnjan sa novim gradonačelnikom na čelu Edijem Pastrovicchiom odlučio se na važan i vrlo hrabar korak: izgraditi novi identitet i svrhu festivalu Dani mladog maslinovog ulja koji se već 16. puta održava u Vodnjanu, te da ga pozicionira na višoj razini i da istarskim maslinarima i proizvođačima ulja pruži najbolju promociju novih ulja berbe 2022.
Gradonačelnik je od početka mandata najavljivao novu politiku prema maslinarima i proizvođačima ulja koja se ogleda u poboljšanju njihovog statusa u društvu i Gradu Vodnjanu, Istri kao bogatoj poljoprivrednoj regiji ali i u cijeloj Hrvatskoj. Dani mladog maslinovog ulja su najprestižnija manifestacija za maslinarstvo u Hrvatskoj, ali i šire i domaćin, organizator manifestacije je Grad Vodnjan.
Tradicija maslinarstva Istre ove godine privukla je tisuće posjetitelja, ljubitelja maslinovog ulja, ljudi koji su svijesni njegove vrijednosti i benefita koje donosi zdravlju, ali i gastronomiji, ali i onih koji su prvi put došli da se upoznaju sa istarskim uljem čija kvaliteta je potvrđena na svjetskoj razini. Dočekali su ih maslinari iz svih dijelova Istre, Kaštelira, Poreča, Savudrije, Vižinade, Labina, Bala, Ližnjana, Pule, Vodnjana, Rapca, te istarske zadruge i udruge maslinara.
Grad Vodnjan je kroz ulaganje dodatnih sredsatva i angažman izvođača statusu ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa područja Istre dao jedan novi smisao i svrhu.
Prezentacija istarskih maslinara i njihovih fantastičnih proizvoda dobila je novo ruho, moderno i kakvo zaslužuje.“ Za naše maslinare i proizvođače otvorili smo novo okruženje, kulturnu baštinu, staru školu i uložili u brending, promociju i novo ime ISTRAVIRGIN sa ciljem da utvrdimo svoju poziciju najbolje maslinarske svjetske regije i da postanemo novi, atraktivan i zanimljiv centar gastro industrije“ izjavio je Edi Pastrovicchio dok je 3 dana ugošćavao vrhunske i svjetski priznate chefove, koji su kroz Masterclass predstavljali svoje umijeće.
Najvažniji dio manifestacije je prostor za promociju naših maslinara i njihovih ulja. Izložbeni dio moderan i izuzetno atraktivan postao je na 3 dana dom za 200 istarskih maslinovih ulja napravljenih od autohtonih sorti kao što su istarska bjelica, buža, rosinjola, žižolera, moražola i karbonaca, ali i novijih introduciranih sorti poput leccina, frantoia, coratine i pendolina.
„Naše ulje je zeleni dijamant vrhunske svjetske kvalitete“ izjavio je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik grada Vodnjana koji je i sam agronom, dobro upoznat sa zahtjevima proizvodnje maslinovog ulja u cilju vrhunske kvalitete. Maslinarima je na raspolaganju bila i kušaonica jer ispravni način kušanja i upotrebe vrhunskog maslinovog ulja predstavljaju važan dio manifestacije i promocije. Isto tako moderan degustacijski Oil bar u okviru kojeg su predstavljena sva ulja bio je prava atrakcija za novinare i influensere kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.
Gastro zvijezde prvi put predstavile 30-tak različitih recepata
Vodeća imena domaće gastro scene koristeći maslinova ulja izlagača pripremila su više od 4000 obroka u sklopu masterclassova i gastro showova prema autorskim receptima. Evoluciju istarske gastronomije predstavio je Robert Perić, čovjek zavidne karijere i vrhunski maestro choccolatier, koji je, između ostaloga predstavio i svoje čuvene čokoladne bombone s maslinovim uljem.
U gastro showu, chef Perić ugostio je „ribarevog sina“ Davida Skoku, Marija Čepeka, showmena i virtuoza hrvatske gastronomske scene te Nastasju Chiaru Petrić. Zajedno su pripremali jela koja najbolje prikazuju bogatu gastronomsku ponudu Istre, pa su se među namirnicama njihovih jela našli jelen,razne ribe, fuži, gljive, bundeva, šparoge i boškarin.
Svojom prezentacijom maslinovog ulja u sklopu masterclassova drugog dana ISTRAVIRGIN festivala najprije je oduševio Hrvoje Zirojević, a u tri slijeda sljubljena sa tri mlada maslinova ulja predstavili su se i chefovi istarskih restorana Jeffrey Vella i Svjetlana Celija. Posljednjeg dana čari maslinovog ulja u svojim je jelima s okupljenima na masterclassu podijelio Hrvoje Kroflin, a cijelu je priču završio i zaokružio ikona istarske gastronomije – Robert Perić.
Nova dinamika i identitet festivala
U ovogodišnjem, rebrendiranom izdanju 16. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu posjetitelji su mogli uživati na čuvenoj lokaciji – staroj gradskoj školi i nekadašnjoj tvornici obuće koja godinama nije u upotrebi, a proteklog je vikenda zasjala u novom ruhu.
Dovoljno velika da ugosti sve izlagače, a u svoje dvorište u inovativni, prošireni prostor smjesti modernu kuhinju i salu za masterclassove i gastro showove, pokazala se kao savršeni spoj tradicije i modernosti Istre, što je čitavi koncept ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala želio pokazati.
Njegovanje tradicije kroz moderni pristup idealan je recept, poput onih koje su u Vodnjanu podijelili vrhunski chefovi i maslinari ovogodišnjeg ISTRAVIRGIN festivala.
Hrvatsku delegaciju na turističkom sajmu World Travel Market predvode ministar turizma Tonči Glavina i direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji tijekom sajma održavaju sastanake s relevantnim turističkim dionicima.
10:28Prije 2 h05.11.2025
Grad Poreč već jedanaestu godinu zaredom objavljuje Javni poziv poduzetnicima za poticanje razvoja poduzetništva. Prijavom pojedini korisnik može ove godine ostvariti ukupno do 1.300,00 eura potpore.
08:15Prije 4 h05.11.2025
"Od 1. siječnja 2026. godine na snagu će stupiti nova Odluka kojom se povećava minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova. Minimalna naknada za obavljanje studentskoga posla iznosit će 6,56 eura neto."
15:12Prije 21 h04.11.2025
Udruga Glas poduzetnika upozorava da je Hrvatska prva europska zemlja koja uvodi obvezne e-račune u svim segmentima, a da pritom poduzetnicima nije osigurala dovoljno vremena ni podrške za prilagodbu. Traže hitno produljenje prijelaznog razdoblja i ističu da bez ozbiljnih dorada sustava i ravnopravn
13:39Prije 23 h04.11.2025
U desetom mjesecu najviše gostiju dolazilo je iz Njemačke, ostatka Hrvatske, Austrije, te Slovenije i Engleske. Po vrstama smještaja, najviše noćenja ostvarili su hoteli, koji su zabilježili rast od 5%.
06:45Prije 1 d04.11.2025
Unatoč pričama o turističkom podbačaju, vodeće istarske hotelijerske kompanije pokazale su iznimnu otpornost – i više od toga. Financijska izvješća za prvih devet mjeseci ove godine otkrivaju stabilnu potražnju, rast prihoda i profitabilnosti.
17:11Prije 1 d03.11.2025
Predstavnici hrvatske turističke ponude sudjelovat će od 4. do 6. studenog na jednom od najvažnijih turističkih sajmova - World Travel Market u Londonu.
14:32Prije 1 d03.11.2025
''Opravdan zahtjev je da stanovi za najam, za kupovinu za mlade obitelji, studentski kreveti u studentskim domovima i u najmu zapravo budu priuštivi i da oni ne moraju spavati ispod mosta. To je zapravo naša poanta."
13:13Prije 1 d03.11.2025
Ostavite komentar