Državni inspektorat uputio preporuke vlasnicima teretana i kafića EVO ŠTO SVE TREBA OBAVITI PRIJE OTVARANJA

IstraIN

13 Veljača 2021 I 09:47

Državni inspektorat uputio preporuke vlasnicima teretana i kafića EVO ŠTO SVE TREBA OBAVITI PRIJE OTVARANJA

Povodom popuštanja epidemioloških mjera od ponedjeljka, 15. veljače, Državni inspektorat apelira na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, teretana i sl., njihove zaposlenike, kao i na korisnike navedenih usluga da se pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera, a u cilju zaštite zdravlja ljudi.

"Napominjemo kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata, tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava. Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji", navode iz Inspektorata.

Prema uputama Državnog inspektorata, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje. Posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje aparata za pripremu toplih napitaka te pribora i opreme koji će dolaziti u kontakt s korisnicima ugostiteljskog objekta. Nadalje, uređaji za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjaci, zamrzivači) moraju biti ispravni te moraju zadovoljavati sve higijenske uvijete.

I korisnici se moraju pridržavati epidemioloških mjera!

Prije ponovnog otvaranja savjetuju i detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Preporučuju da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakovi kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio. Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere.

Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, iz Državnog inspektorata napominju kako tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne su osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Ostavite komentar