Povodom poljoprivrednog sajma AgroTerra Istra u programu Rovinj FM-a gostovao je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Osim o samom sajmu razgovaralo se i o stanju poljoprivrede u Istri, planovima za budućnost i mogućim smjerovima razvoja.
“Najveća smo vinorodna regija u republici Hrvatskoj sa 3.600 hektara vinograda, to se i vidi, vino je jedan od naših najvećih brendova, Malvazija i Teran. Malvazije se godišnje proizvede preko osam miliona boca u našoj županiji. To je količinom drugo vino, nakon Graševine, u Republici Hrvatskoj” rekao je Pinzan.
“Sedam godina zaredom proglašeni smo najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Imamo 38 uljara, što znači da praktički svaki naš maslinar može u istom danu preraditi maslinovo ulje i ostvariti najvišu kvalitetu. Imamo podneblje koje za to pogodno i tehnologiju i načinom i uzgoja maslina i prerade jednostavno stalno izdržimo primat najboljih maslinovih ulja na svijetu.
Ono što je nama želja Istarskoj županiji je da se razvije stočarstvo. Stočarstvo nam se sve više smanjuje, tamo gdje stanovništvo koje više nije u mogućnosti bavit se poljoprivredom, mladi vrlo teško preuzimaju”, izjavio je pročelnik Pinzan.
“S jedne strane turizam jako pomaže poljoprivredi i ne daj bože da ga nema, vidjeli smo godinu pandemije kad nije bilo turizma, jednostavno nismo znali gdje ćemo sa poljoprivrednim proizvodima, ali s druge strane turizam oduzima radnu snagu. Mladi vide drukčije prioritete i vrlo je teško motivirat mlade poljoprivrednike da se bave stočarstvom”, dodao je.
'Želja nam je da se riba koja se ulovi u Istri tu i preradi'
Pročelnik Ezio Pinzan posebno se osvrnuo na sektor ribarstva.
“Ribarstvo je pomalo specifično, postoji poseban operativni program za ribarstvo, znači to je fond evropske unije namijenjen samo ribarima i pratećoj ribarskoj industriji. Istarska županija je poluotok, sa tri strane okruženi smo morem, imamo najveći broj registriranih profesionalnih ribara u Republici Hrvatskoj po županijama. Sve to nama daje obavezu da taj sektor posebno valoriziramo.
“Sva riba koja se ulovi uz naše obale, kako zapadnu tako i istočnu, tijekom ljetnog perioda, bude plasirana u ugostiteljske objekte i tržnice po Istri. Tijekom zimskog perioda ona se izvozi većinom u sjevernu Italiju. Želja nam je da se riba koja se ulovi u Istri tu i preradi, da se ona tu potroši.”, izjavio je Pinzan.
“Mladi ribari imaju mogućnost i opremiti svoje brodove, ali ne samo brodove nego cijele lance opskrbe i distribucije ribe, i skladištenja i prerade…Sve su to mogućnosti koja Europska unija pruža iz osnovnog razloga da se ribarstvo digne na jedan viši nivo", dodao je pročelnik Pinzan.
"Želja nam je da poljoprivrednici povećaju svoju proizvodnju, a po nama to će moći ukoliko se udruže i zajednički onda nastupaju i na našem domaćem istarskom tržištu, a i u republici Hrvatskoj i šire na tržištu evropske unije i na tome ćemo raditi u budućnosti” rekao je na kraju razgovora Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
Ostavite komentar