ZAPOČEO 'MAKE IT GREEN' – projekt rovinjske Strukovne škole kojim žele osvijestiti lokalnu zajednicu o održivom načinu života

IstraIN

27 Studeni 2022 I 12:17

ZAPOČEO 'MAKE IT GREEN' – projekt rovinjske Strukovne škole kojim žele osvijestiti lokalnu zajednicu o održivom načinu života

Iz Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja ne prestaju stizati odlične vijesti.

Naime, ovih su dana krenuli s provedbom još jednog Erasmus+ projekta (KA2 projekt za mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju) u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Projekt je vrijedan 30 000 €, financiran je u cijelost od EU, a odvijat će se u nekoliko faza na relaciji Maribor-Beograd-Rovinj.

"Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli smo realizacijom projekta naziva Make It Green kako bi podigli svijest prvenstveno naših učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.

Prva faza projekta krenula je susretom u našoj školi, međusobnim upoznavanjem i inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.

Prvi input dao nam je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, kojeg smo ugostili u prostorijama naše škole da podijeli svoja razmišljanja o zelenom turizmu.

Citirao je zabrinjavajuću rečenicu prirodoslovca Attenborougha sa COP26 Sastanka na vrhu o klimatskim promjenama: “Što učinimo od 2020. do 2030. … bit će presudno desetljeće u povijesti čovječanstva na Zemlji. Budućnost nije predodređena. Budućnost je u našim rukama.”

Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se!

skoko.jpg

Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg smo ugostili zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.

Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. Kaže Skoko: “tata mi nije dao da izađem iz okvira, a moj okvir bila je kašeta ribe koja se taj dan ulovila na brodu”, poznat po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju.

sandro.jpg

Vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum: “kada sam uočio da na tom mjestu opada broj ježinaca, prestao sam ih loviti”, a na pitanje “0 waste” daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se “waste” (otpad, gubitak, trošak) događa neminovno i tijekom pripreme hrane i prilikom gosta koji uzme zrakoplov kako bi došao u Hrvatsku da pojede tu tikvicu.

Malim ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje", navode u priopćenju koordinator projekta Ivana Burić i  ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića, Emil Nimčević.

Ostavite komentar