Povodom Dana Grada Pazina u Muzeju otvorena izložba 50 za 50 – pola stoljeća Društva likovnih stvaratelja Pazin
Izložba, koja je postavljena u Rotondi pazinskog Kaštela, spoj je arhivske i likovne izložbe.
22:05Prije 7 h06.06.2025
Iz Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja ne prestaju stizati odlične vijesti.
Naime, ovih su dana krenuli s provedbom još jednog Erasmus+ projekta (KA2 projekt za mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju) u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Projekt je vrijedan 30 000 €, financiran je u cijelost od EU, a odvijat će se u nekoliko faza na relaciji Maribor-Beograd-Rovinj.
"Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli smo realizacijom projekta naziva Make It Green kako bi podigli svijest prvenstveno naših učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.
Prva faza projekta krenula je susretom u našoj školi, međusobnim upoznavanjem i inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.
Prvi input dao nam je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, kojeg smo ugostili u prostorijama naše škole da podijeli svoja razmišljanja o zelenom turizmu.
Citirao je zabrinjavajuću rečenicu prirodoslovca Attenborougha sa COP26 Sastanka na vrhu o klimatskim promjenama: “Što učinimo od 2020. do 2030. … bit će presudno desetljeće u povijesti čovječanstva na Zemlji. Budućnost nije predodređena. Budućnost je u našim rukama.”
Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se!
Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg smo ugostili zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.
Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. Kaže Skoko: “tata mi nije dao da izađem iz okvira, a moj okvir bila je kašeta ribe koja se taj dan ulovila na brodu”, poznat po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju.
Vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum: “kada sam uočio da na tom mjestu opada broj ježinaca, prestao sam ih loviti”, a na pitanje “0 waste” daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se “waste” (otpad, gubitak, trošak) događa neminovno i tijekom pripreme hrane i prilikom gosta koji uzme zrakoplov kako bi došao u Hrvatsku da pojede tu tikvicu.
Malim ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje", navode u priopćenju koordinator projekta Ivana Burić i ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića, Emil Nimčević.
Potreba za ovim zahvatom posebno je došla do izražaja nakon izgradnje trgovine na ulazu u Pomer, kojoj mještani sada mogu pristupati pješice na siguran način.
15:30Prije 14 h06.06.2025
Istarska policija zbog porasta smrtno stradalih u prometu najavljuje pojačani nadzor i apelira na vozače da poštuju propise. Glavni uzroci tragedija su brzina, alkohol, nevezivanje pojasa i korištenje mobitela.
15:12Prije 14 h06.06.2025
Ovog četvrtka je u Circolu održana konferencija „Okupiranje prostora“, prva aktivnost projekta Stvaram prostor, koja je okupila oko 40 učenika i učenica i predstavnice pulskih škola kao i predstavnice Grada Pule-Pola.
14:41Prije 15 h06.06.2025
Vježba će se održati od 9 do 10:30 sati na vatrogasnom poligonu, a u vježbi će sudjelovati veći broj vatrogasnih vozila, kao i vozila Nastavnog zavoda hitne medicine Istarske županije.
14:22Prije 15 h06.06.2025
"Kurban-bajram prilika je da se prisjetimo važnosti suživota, međusobnog uvažavanja i prihvaćanja, ali i tradicionalno dobrih odnosa s Islamskom zajednicom koja ima značajno mjesto u hrvatskom društvu."
12:38Prije 17 h06.06.2025
"Uvijek s ponosom ističem multikulturalnost i zajednički život koji čine srž identiteta naše Istre, u kojoj islamska zajednica ima prepoznatljivu i neizostavnu ulogu. Upravo ta raznolikost temelj je naše snage i nadahnuće za vjeru u bolje sutra", poručio je župan.
11:44Prije 18 h06.06.2025
Njegovanje dugogodišnjeg odnosa prijateljstva i suradnje između Grada Rovinja-Rovigno i nacionalne autohtone talijanske zajednice u Rovinju te njegovo daljnje unaprjeđenje bili su tema službenog susreta.
10:01Prije 20 h06.06.2025
Ostavite komentar