
FOTO: Maestralna Istra potopila Rijeku i osvetila se za poraz u Kupu
Fantastičnu utakmicu odigrali su nogometaši Istre 1961 koji su na svojoj Drosini pred više od 6000 gledatelja slavili nad liderom, nogometašima Rijeke.
20:41Prije 1 h19.04.2025
Iz Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja ne prestaju stizati odlične vijesti.
Naime, ovih su dana krenuli s provedbom još jednog Erasmus+ projekta (KA2 projekt za mala partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju) u suradnji sa Srednjom školom za ugostiteljstvo i turizam Maribor, kao nositelj projekta, i Ugostiteljsko-turističkom školom Beograd. Projekt je vrijedan 30 000 €, financiran je u cijelost od EU, a odvijat će se u nekoliko faza na relaciji Maribor-Beograd-Rovinj.
"Sve tri škole uključene u projekt obrazuju učenike ugostiteljsko-turističkog smjera, sektor koji značajno pridonosi gospodarskom razvitku zemlje, ali ima također velik ekološki utjecaj na društvo. Svjesni problema povezanih s bacanjem hrane u kuhinjama, masovnim turizmom i otpadom koji nastaje nepromišljenim postupcima, krenuli smo realizacijom projekta naziva Make It Green kako bi podigli svijest prvenstveno naših učenika i nastavnika, a onda i lokalne zajednice, o održivom načinu života.
Prva faza projekta krenula je susretom u našoj školi, međusobnim upoznavanjem i inspirativnim predavanjima čiji cilj nije bio dati rješenje već potaknuti na razmišljanje i zapitati se što svaki pojedinac može učiniti.
Prvi input dao nam je Sandro Dujmović, biolog Nacionalnog parka Brijuni, kojeg smo ugostili u prostorijama naše škole da podijeli svoja razmišljanja o zelenom turizmu.
Citirao je zabrinjavajuću rečenicu prirodoslovca Attenborougha sa COP26 Sastanka na vrhu o klimatskim promjenama: “Što učinimo od 2020. do 2030. … bit će presudno desetljeće u povijesti čovječanstva na Zemlji. Budućnost nije predodređena. Budućnost je u našim rukama.”
Nakon iznošenja niza svima očitih i opipljivih činjenica o posljedicama porasta ugljikova dioksida u atmosferi, prenio je i nekoliko postupaka potrebnih za smanjenje CO2, među kojima su i 3R (reuse, reduce, recycle) odnosno ponovno upotrijebi, smanji i recikliraj i ona najbitnija, educiraj se!
Svoju misao na temu podijelio je i David Skoko, chef restorana Batelina, kojeg smo ugostili zahvaljujući udruzi Bio Istra Zdenke Gudelj.
Skoko se svojim iskustvom u kuhinji nadovezuje na korake koje Dujmović sugerira korištenjem lokalnih proizvoda, konzumacijom alohtonih vrsta, iskorištavanjem svega što se da iskoristiti. Kaže Skoko: “tata mi nije dao da izađem iz okvira, a moj okvir bila je kašeta ribe koja se taj dan ulovila na brodu”, poznat po tome što zna uzdignuti i one dijelove ribe koji nisu cijenjeni ili koji se inače bacaju.
Vještine nisu dovoljne, u održivom promišljanju potreban je i zdrav razum: “kada sam uočio da na tom mjestu opada broj ježinaca, prestao sam ih loviti”, a na pitanje “0 waste” daje provokativan odgovor da iskoristiti cijelu tikvicu mogu svi, ali se “waste” (otpad, gubitak, trošak) događa neminovno i tijekom pripreme hrane i prilikom gosta koji uzme zrakoplov kako bi došao u Hrvatsku da pojede tu tikvicu.
Malim ali ambicioznim projektima, motivirani i puni ideja zahvaljujući odličnim predavačima i njihovim izlaganjima nastavljamo educirati upravo one mlade ljude na kojima, kako se kaže, svijet ostaje", navode u priopćenju koordinator projekta Ivana Burić i ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića, Emil Nimčević.
Općina Kanfanar odlučila je podržati ovu veliku investiciju sa sredstvima u visini od 33.000,00 eura, što predstavlja trećinu svih potrebnih sredstava ulaganja.
12:05Prije 9 h19.04.2025
Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i školskog sindikata Preporod pozvali su svoje članove, ali i sve druge građane da im se idućeg petka pridruže u prosvjedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.
11:02Prije 10 h19.04.2025
Nakon brojnih priprema i radnim i neradnim danima, uspješne općinske i županijske razine te mjesec dana iščekivanja na poziv, rovinjski srednjoškolci Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana Rovigno dočekali su i to – poziv na državni LiDraNo.
10:28Prije 11 h19.04.2025
Velika subota tradicionalno simbolizira dan tišine i molitve.
08:38Prije 13 h19.04.2025
U Rovinj najviše dolaze gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.
06:20Prije 15 h19.04.2025
Mole se građani da u navedeno vrijeme radi sigurnosti izbjegavaju područja provedbe lovnih aktivnosti i ujedno želimo svima zahvaliti na razumijevanju, strpljenju i suradnji.
19:15Prije 1 d18.04.2025
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u više je navrata tijekom posljednjih godinu dana upozoravala Vladu Republike Hrvatske da se time diskriminira starije osobe i umirovljenike i tražila da im se opet omogući pravo na ovu naknadu.
17:11Prije 1 d18.04.2025
Svi korisnici hrvatskih mirovina i nacionalne naknade mogu preuzeti jednokratnu naknadu preuzimaju u poslovnicama FINA-e u Medulinu i Puli, a svi ostali moraju se javiti u Općinu Medulin.
14:36Prije 1 d18.04.2025
Ostavite komentar