
Poreč pionir u Hrvatskoj: vrtovi za oprašivače u samom srcu grada
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
19:14Prije 1 h18.09.2025
U Istri se je nalazilo glavno sjedište templara u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi.
Crkva se nalazi na mjesnom groblju mjesta Vižinada na tzv. Božjem polju, nazvanom upravo po templarima, odnosno „božjacima“.
Glavno sjedište templara u Istri bilo je upravo na Božjem polju na kojem su 1119. redovnici vitezovi osnovali samostan sa zadaćom čuvanja hodočasničkih putova prema Jeruzalemu.
Zato su svoje sjedišta imali na važnim mjestima uz prometnice, a kada je riječ o Božjem polju, treba reći kako je uz njega vodila važna prometnica, via Flavia, koju su trasirali Rimljani, a vodila je od Trsta prema Puli.
Templari su na Božjem polju djelovalo od 12. do 14. stoljeća, a 1536. samostan i crkvu naslijedili su franjevci trećoredci, glagoljaši, koji su ondje ostali sve do 1806.
Za vrijeme boravka templara na Božjem polju, bio je organiziran prijem hodočasnika za Svetu Zemlju, tu imse je davala okrijepa.
Vršena je zamjena konja pemorenih za nove, svježe, pravljeni su popravci na kolima, najviše na kotačima.
U crkvi je služena Sveta Misa. Veliku korist od hodočasnika su imali i lokalni stanovnici, opskrbljivali su ih dsa prehrambenom robom.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 12 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 1 d17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 1 d17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar