Filmaši, još uvijek se stignete prijaviti: 20.000 eura mladim autorima za film na temu Jadrana!
20:28Prije 42 min19.01.2025
Sladak, zavodljiv i aromatiziran. Liker duboke rubin - crvene boje, koji se spojem crnog vina teran, istarske rakije i začina pretvara u miljenika ženske publike, a ponekad mu ne mogu odoljeti ni njihovi partneri - teranino. Ispijamo ga čistog, u koktelima, ali ga i jedemo u slasticama poput torti i sladoleda.
Teranino je već godinama apsolutni favorit u likerima, a samim time zaslužio je i svoj festival, smatraju u Općini Bale.
Naime, u organizaciji TZO Bale, udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije „Lambik" te Stefana Mužine, kao idejnog začetnika festivala, 1. festival Teranina održat će se ovog vikenda 11. i 12. ožujka u Balama, u sportskoj dvorani, s početkom u 12 sati.
Ovaj festival zamišljen je kao manifestacija koja će vrednovati teranino, kao jedan od autohtonih i specifičnih istarskih proizvoda.
"S idejom da pokušamo dodatno promovirati ovaj tradicionalni istarski proizvod - teranino, kojeg vole i domaći i gosti, htjeli smo ga dodatno valorizirati i to upravo kroz 1. Teranino Festival koji će imati svoj natjecateljski, ali i festivalski, odnosno sajamski dio", otkrio je Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Općine Bale, a cilj manifestacije potvrdio je i njen idejni začetnik.
Svoje sudjelovanje na festivalu potvrdilo je četrnaest proizvođača teranina iz Istre, koji će u dva dana održavanja festivala, posjetiteljima prezentirati svoje proizvode, a oni jesu: Destilerija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Sosich wines, Vinogradi Benčič, Vina Brčić i Darna.
"Teranino je liker od vina teran s dodatkom rakije gdje se dižemo u kategoriju likera iz vina, a tu su i dodaci, odnosno začini koji ostavljaju aromatiku u budućem likeru.
Točan tehnološki proces i opis teranina je nešto na ćemo raditi u budućnosti kao udruga, zajedno sa željom zaštite i nekih drugih istarskih proizvoda, te ćemo u biti proizvod standardizirati i staviti u okvir Istarske županije", poručio je Renato Krulčić, predsjednik spomenute Udruge.
Uz degustacije samog teranina, održat će se i natjecanja u izradi najboljeg koktela i slastica na bazi teranina koje spremaju baljanski ugostitelji-restorani Borghetto, La Grisa i Meneghetti.
Dodajmo kako neće nedostajati zabave pa će se za feštu pobrinuti Night Express band koji će nastupiti u šatoru blizu dvorane u subotu, 11. ožujka, nakon 21 sat.
Osim izložbenog i zabavnog programa, na 1. Festivalu Teranina u Balama, dodijeliti će se i plakete izlagačima za najbolji teranino po ocjenama struke, odnosno Komisije za ocjenjivanje dostavljenih uzoraka.
U trećoj sezoni kao i prethodnih godina očekuje nas pet koncerata koji će se odvijati od siječnja do travnja.
13:03Prije 8 h19.01.2025
Uvertira u zimsko razdoblje bit će meniji u kojima će glavnu ulogu imati kiseli kupus, a menu će se sastojati od predjela, glavnog jela i deserta te će se nuditi po promotivnim cijenama u rasponu od 20€ do 30€.
20:28Prije 1 d18.01.2025
Reportaža vodi čitatelje kroz najatraktivnije lokacije poluotoka, od povijesnih gradova do lokalnih kulinarskih iskustava.
19:14Prije 1 d18.01.2025
Vrhunska neurologinja u Puli otkriva kako emocije i racionalnost oblikuju naš život.
17:23Prije 1 d18.01.2025
Njegova povijest seže u 13. stoljeće kada je obitelj de Castro Pola na tom mjestu sagradila domus, koji je kasnije evoluirao u utvrdu.
15:12Prije 1 d18.01.2025
Rezervirajte svoju vožnju na broj 099 545 56 22 i uživajte u sigurnom povratku kući!
11:23Prije 1 d18.01.2025
Popularni Đoser, kako su ga svi tada u Puli i na domaćoj rock- sceni zvali, izgubio je bitku sa opakom bolešću, ali je u srcima svojih prijatelja ostao zapamćen kao plemenita osoba.
09:04Prije 1 d18.01.2025
Mamin kutak donosi savjete za roditelje.
08:35Prije 1 d18.01.2025
Ostavite komentar