
Rovinjski umirovljenici uživali u cjelodnevnom izletu u Sloveniji
Ovaj izlet još jednom je pokazao koliko su zajednički trenuci, kultura i priroda važni za očuvanje vedrog duha i aktivnog života u zlatnim godinama.
09:58Prije 7 min18.09.2025
Osmo izdanje Istria Wine&Walka, prvog i najvećeg vinskog eventa ovog tipa u Hrvatskoj, još je jednom oduševio sve sudionike i brojnim novostima kako u gourmet ponudi tako i na samoj stazi, priredio pravu gourmet čaroliju.
Na 10 kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu sudionike je dočekala ponuda 9 vrhunskih i nagrađivanih istarskih vinara - Bassanesea, Kozlovića, Frankovića, Claija, Benčića, Fiore vina, Cattunara, Bastiana i Veralde - te gourmet specijaliteti 9 lokalnih partnera.
Posebna pažnja ove se godine posvetila upravo cjelokupnom gourmet doživljaju i izradi jela koja su se savršeno sljubila s vinima, a koja su među ostalima pripremili i vrsni chefovi renomiranih restorana poput Priske Thuring iz Stare škole, Ane Morgan iz restorana Morgan te Floriane Ružić iz Primizie by San Rocco.
Specijalitete kao slanu torticu punjenu s tunjevinom i vlascem ili gljivama i pršutom, proljetni orzotto s aromatičnim biljem, salatu od sipa s proklijalim slanutkom, slatkim graškom, kaparima od maslačka i domaćim crnim vinskim octom na krekeru od leće, Istrian bbq pulled pork sandwich s bbq sosom i aromatičnim biljem i mariniranim sezonskim povrćem te brojne druge, za goste su pripremali Poluotok, Villa Soši, Circolo, Sirana Radošević i Comunità degli Italiani di Villanova, uz već spomenute Staru školu, Konobu Morgan i Primizie by San Rocco.
„Drago mi je što još jednom mogu reći da je odaziv bio odličan i da je event rasprodan u nekoliko dana, jer ipak sve to radimo kako bismo potaknuli dolaske u destinaciju. Uz brojne posjetitelje iz Hrvatske imali smo 50 posto posjetitelja iz inozemstva, većinom iz Slovenije, Austrije i Njemačke, a brojni nam se rado vraćaju. Stoga, iz godine u godinu želimo im ponuditi nešto novo i na neki način iznenaditi.
Iskorak koji smo napravili u odnosu na prijašnja izdanja je da smo podigli kvalitetu eventa ponudom i bojnim novostima na stazi te da smo prepolovili broj kotizacija kako bismo stvorili jedan intimniji event i pružili im jedinstveno iskustvo, a njihovi komentari potvrdili su nam da smo donijeli pravu odluku“, istaknula je Michelle Pilat, direktorica Turističke zajednice Općine Brtonigla.
Brojni noviteti i iznenađenja učinili su ovu opuštajuću šetnju kroz labirinte vinograda još posebnijom i atraktivnijom. Od pogleda na jezerce u vinogradu koji je očarao sudionike na samom početku staze do novog punkta kod vidikovca Kastanjari, najviše točke rute s kojeg se pruža predivan pogled na Učku i Jadransko more.
Novi punkt postavljen je i kod umjetničke Galerije Tigor u Donjim Baredinama, gdje se mogla pogledati izložba, a posebno dojmljiv bio je skriveni kutak u sjeni hrastova pokraj Škarlinskog potoka.
Šetače je na raznim punktovima dočekao i zabavni program s glazbom i plesom te čak dvije predstave poznatog Istra Inspirita, inspirirane legendama ovoga kraja. Predivna priroda, opuštena atmosfera i bajkovito uređeni punktovi s balama sjena pridonijeli su stvaranju intimne oaze za odmor i uživanje u onom najboljem što sjeverozapadna Istra nudi, a kao uspomenu na ovaj poseban dan sudionici su dobili platnenu torbu i piknik deku.
Istria Wine & Walk jedna je od mnogih gourmet manifestacija koje tijekom godine organizira Klaster sjeverozapadne Istre, a koji razvojem i unapređenjem istih privlači brojne domaće i strane ljubitelje vrhunske eno-gourmet ponude u ovaj dio Istarskog poluotoka.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 2 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 14 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 17 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 23 h17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 23 h17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar