GOTOVO 30 GODINA BRANCINA U ROVINJU Anton Fariš prvo konobario tamo, a onda preuzeo restoran

IstraIN

8 Siječanj 2024 I 09:42

GOTOVO 30 GODINA BRANCINA U ROVINJU Anton Fariš prvo konobario tamo, a onda preuzeo restoran

Najstariji restoran u Rovinju uvijek je usput kada pješačite u Starom gradu.

Vole ga i domaći i turisti, a već 29 godina vlasnik Anton Fariš osmišljava kako iznenaditi gladne goste.

U restoranu "Brancin", poznatom i kao "Brancin da Nino", Anton ili Nino često će vas i sam poslužiti, nasmijan i gostoljubiv.

Još od davne 1895. godine na ovome mjestu u gradu možete nešto ukusno pojesti. "Ovo je jedan od prvih objekata u Rovinju koji je dobio pravo naziva restoranom. Naime, ugostiteljski objekti se dijele na trattorie, restorane, konobe, zalogajnice, i tako dalje", objašnjava Anton.

WhatsApp_Image_2024-01-07_at_10.42.42_2.jpeg

Između dva svjetska rata restoran se zvao "Il Trionfo", nakon rata vlasnik je bio gospodin Brstilo iz Dalmacije i dugo se vremena zvao "Riblji restoran". Nakon toga ga je uzelo društvo "Jedinstvo" iz Poreča pa je opet bio u privatnom vlasništvu, onda je restoran bio u vlasništvu firme "Jadran", sadašnje Maistre. Prvotno je 1995. godine Fariš uzeo restoran pod franšizom, ali ga od 1998. ima direktno u najmu od grada Rovinja.

Anton Fariš na ovome je mjestu prvi puta počeo raditi 1977. godine kao konobar, a sada dobiva vrijedne nagrade i priznanja za svoj rad, uključujući nedavnu nagradu za vrsnog ugostitelja u Istarskoj županiji.

Još od 1981. i renovacije prostora, ovaj je restoran bio jedan od najopremljenijih u to doba u Istri.

WhatsApp_Image_2024-01-07_at_10.42.42_1.jpeg

S obzirom na brojne goste i u ovo zimsko doba, Anton kaže kako uvijek ima puno stranih gostiju, osobito grupa s vodičima jer vrlo brzo mogu poslužiti veliki broj porcija kvalitetnih jela. Naravno, ima i dosta domaćih gostiju.

"Imamo veliku kuhinju i trudimo se uvijek imati kvalitetne i svježe namirnice. Poznati smo po ribljim jelima, posebice rombu u pećnici. To je dosta zahvalna riba koja se lovi samo na proljeće", ističe Anton Fariš.

Posebnost ovog restorana je i u tome što konobari pripremaju svježi tatarski biftek za stolom, na licu mjesta.

Na pitanje što mu je najdraže u vezi ovoga posla, Nino kaže da voli kada ima puno posla jer je onda dinamično, a i voli biti među svojim gostima. Ističe i kako ima sreće sa svojim osobljem, a njegova glavna kuharica radi ovdje već 21 godinu! Bez osoblja ne bi bilo ničega, a ni njih ne bi bilo bez Antona, istaknula je nasmijana šefica kuhinje, Slađana Božić.

WhatsApp_Image_2024-01-07_at_10.42.45.jpeg

Uz bogatu ponudu ribljih i mesnih jela, Anton se dosjetio poslužiti i palačinke sa sladoledom i bučinim uljem! Neobična kombinacija pala mu je napamet zbog austrijskog recepta za sladoled od bučinog ulja. Vrlo često dodavati nešto novo i eksperimentirati s hranom.

Trenutno je "Brancin" zatvoren, no od 1. ožujka moći ćete ponovno uživati u ukusnoj hrani u centru Rovinja!

WhatsApp_Image_2024-01-07_at_10.42.42.jpeg

WhatsApp_Image_2024-01-07_at_10.42.46.jpeg

Ostavite komentar