DOSTA PREJEDANJA,VRIJEME JE ZA DETOKS! Anita Šupe za Rovinj FM: 'Topla limunada najbolje je što možete napraviti za sebe!'

IstraIN

13 Siječanj 2020 I 11:23

DOSTA PREJEDANJA,VRIJEME JE ZA DETOKS! Anita Šupe za Rovinj FM: 'Topla limunada najbolje je što možete napraviti za sebe!'

U ovo postblagdansko vrijeme kada se, više no u ostatku godine, priča o detoksu, mi smo o istoj toj temi razgovarali s poznatom nutricionistkinjom Anitom Šupe.

Šupe je, vrijedi posjetiti, autorica knjige Istine i laži o hrani, inače najprodavanije stručne literature u Hrvatskoj, prodane u više od 20 tisuća primjeraka.

Kad je o detoksu organizma riječ, govorimo o pojmu, ali i aktivnosti kojom se mahom bavimo nakon prosinačkih blagdana.

„Za detoks ne morate ništa kupovati, morate samo prestati jesti“ rekla je Šupe upozoravajući da razne preparate, vrlo često i skupocjene, a koji će naš organizam očistiti, uopće nije potrebno ni kupovati ni posjedovati.

„Najbolje što za sebe možete učiniti je ujutro popiti mlaku limunadu i žlicu maslinovog ulja što čisti jetru i žuč“ dodaje Šupe.

„Inače previše jedemo pa bi bilo dobro povremeno olakšati organizmu i smanjtiti teret koji naš organizam podnosni svakodnevnim unosom prevelike količine hrane“ rekla je Šupe naglašavajući da bi bilo idealno postiti nekoliko dana.

limunada-2dccdd617637e554c05b587869194aa0_view_article_new.jpg

„Sam post se koristi od pamtivjeka kao ljekovita praksa. Danas se ipak teško odlučujemo da preskočimo koji obrok.“ Kombinacija smanjenog unosa hrana ili sami post bez unosa krute hrane idealni su za popravljanje štete koju smo naptravili ovih blagdana objasnila je Šupe. Za detoks, kao što rekli, neće vam trebati puno više od onog što vjerojatno u ovom trenutku imate u frižiderima, a najboljem slučaju i u vrtovima. Šupe ističe juhe i to one povrtne koje ne moraju biti bljutave već se mogu normano začiniti, a iste je potrebnom, po želji, ili blendati ili pak pustiti u 'originalu', s narezanim povrćem.

Od tekućina, nakon što smo za blagdane neumorno nazdravljali za što bolju i uspješniju 2020. godinu, treba piti vode, ili pak biljni čaj, a idealno bi bilo bez kave, ističe Šupe.

„Kad ste gladni, pojedite još juhe!“ veli Šupe koja za večeru bira kefir i to onaj domaći u kojeg se mogu dodati razne sjemenke ili cimet. „Ovo nam služi za čišćenje crijeva, a prirodni kefir obnavlja crijevnu floru. Jako je važno imati pražnjenje crijeva svaki dan da bi se otrovi izbacili van.“

Na ovakav bi se način trebalo funkcionirati barem četiri dana, a osim prehranom Šupe ističe i blagodat hodanja, odmora i suhog četkanja kože za poticanje limfnog protoka.

FOTO Duško Jaramaz PIXSELL

Ostavite komentar