
Izabran je novi papa: odabrao je ime Lav XIV.
Američki kardinal Robert Francis Prevost novi je papa, a odabrao je ime Lav XIV.
19:41Prije 132 d08.05.2025
U igri su mnoga imena, no konačan izbor ostaje tajna zatvorena iza stoljetnih zidova Vatikana.
Tko će naslijediti papu Franju, pitanje je koje ovih dana zaokuplja pažnju katolika diljem svijeta. Od utorka popodne, kardinali su zatvoreni u Sikstinskoj kapeli gdje, prema stoljetnoj tradiciji, biraju novoga papu. Riječ je o najopsežnijoj konklavi u povijesti Katoličke crkve, u kojoj sudjeluje čak 133 kardinala izbornika.
Njihova zadaća nije samo izbor novog poglavara, već i odabir vizije Crkve za budućnost. Prvoga dana konklave održano je samo jedno glasanje, bez konačnog rezultata. Crni dim koji se pojavio s dva sata zakašnjenja signalizirao je svijetu da papa još nije izabran.
Američki kardinal Robert Francis Prevost novi je papa, a odabrao je ime Lav XIV.
19:41Prije 132 d08.05.2025
Papa bi uskoro trebao otići u “sobu suza”, malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, gdje će odjenuti papinsku odoru i pripremiti se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra.
18:16Prije 132 d08.05.2025
Današnji dan donosi četiri kruga glasanja, što dodatno pojačava napetost. Oči vjernika uperene su prema dimnjaku Sikstinske kapele, iščekujući bijeli dim kao znak novog početka.
U igri su mnoga imena, no konačan izbor ostaje tajna zatvorena iza stoljetnih zidova Vatikana.
Oči cijelog svijeta sada su uprte u konklavu koja će se održati u srijedu, 7. svibnja. Vatikan je objavio da će se kardinali s pravom glasa, oni mlađi od 80 godina, okupiti u 16:15 sati u Pavlinskoj kapeli i krenuti prema Sikstinskoj kapeli gdje će u 16:30 sati izreći prisegu.
18:31Prije 135 d05.05.2025
I dok se svijet pita kamo Crkva ide, konklava tiho piše njezino novo poglavlje. Tko god bio izabran, nosit će ne samo bijelu odoru, već i težinu velikih očekivanja.
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 5 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 17 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 21 h17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025