
Još mjesec dana do porečkog Plava Laguna Ironmana!
Utrka je rasprodana te se očekuje 1900 natjecatelja sa svih kontinenata.
17:23Prije 17 min18.09.2025
Europa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka i novi podaci pokazuju da je prošla godina bila najtoplija od početka mjerenja.
Dok je u svijetu prošla godina bila druga najtoplija od početka mjerenja, niz topinskih valova pogurao je 2019. na vrh kad se radi o Europi, prenosi BBC.
Tijekom proteklih pet godina globalne su temperature bile prosječno više nešto preko jednog stupnja Celzija u odnosu na kraj 19. stoljeća. U Europi su u istom razdoblju bile gotovo dva stupnja Celzija više.
Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ocjenjuje da su se fizički znaci klimatskih promjena i utjecaja na naš planet ubrzali u proteklih pet godina koje su najtoplije od početka mjerenja.
Prema europskim podacima koji potječu iz klimatološke službe Copernicus Europske unije, 11 od 12 najtoplijih godina u Europi od početka mjerenja bile su nakon 2000.
Toplo vrijeme i toplinski valovi tijekom ljeta rezultirali su prošle godine sušom u mnogim dijelovima središnje Europe.
U mnogih dijelovima kontinenta temperature su bile 3-4 stupnja Celzija više od uobičajenih.
To je u korelaciji s količinom sunčevih zraka koje su pogodile Europu prošle godine. Broj sunčanih sati najviši je dosad zabilježen.
Toplo ljetno vrijeme u Europi pratio je jedan od najvlažnijih studenih i u tom mjesecu količine oborina prosječno su u Europi bile četiri puta veće u odnosu na uobičajeno na zapadu i jugu Europe.
Europsko arktičko područje bilo je nešto hladnije i tamo je prošle godine zabilježeno tek 0,9 stupnjeva Celzija više u odnosu na prosjek.
DVA STUPNJA VIŠA TEMPERATURA
Uzimajući sve podatke zajedno vidi se jasni trend zatopljavanja u protekla četiri desetljeća.
"Europe se doista zagrijavala značajno brže od svjetskog prosjeka", kaže prof. Rowan Sutton iz britanskog nacionalnog centra za atmosferu.
"Dva su razloga za to. Prvi je da se kopnena područja brže zagrijavaju od oceana, uvelike zbog mnogo raspoložive vlage iznad oceana koja usporava tempo zagrijavanja".
"Drugi je smanjenje određene vrste zagađenja zraka koje je pridonijelo nedavnom zagrijavanju Europe posebice ljeti".
Znanstvenike zabrinjava što je prosječna temperatura u Europi u zadnjih pet godina prosječno 2 stupnja Celzija viša u odnosu na predindustrijsko doba.
To sugerira da kontinent krši obećanja dana u okviru pariškog klimatskog sporazuma da se rast temperature održi na manje od dva stupnja Celzija.
Znanstvenici ističu da je pandemija koronavirusa možda privremeno zasutavila emisiju stakleničkih plinova no upozoravaju da se treba učiniti mnogo više kako bi se zaustavili zabrinjavajući trendovi.
"Zagađenje je palo s padom ekonomskih aktivnosti no ugljični diokisd ne nestaje preko noći", kaže prof. Daniela Schmidt sa sveučilišta Bristol.
"Utjecaji poput porasta razina mora bit će tu još stoljećima. Pandemija nas je onemogućila da se bavimo utjecajem klimatskih promjena".
Obilazak je prilika da posjetitelji, uz stručno vodstvo, upoznaju prirodne vrijednosti ovog zaštićenog područja te saznaju više o njegovoj biološkoj raznolikosti i značaju za očuvanje prirodne baštine.
07:20Prije 10 h18.09.2025
Sve će se održati u Centru za praktičnu robotiku u Puli, na adresi Rizzijeva 40, u prostorima Industrijsko-obrtničke škole Pula gdje će posjetitelji moći upoznati razne robote ovog četvrtka, 18. rujna, od 17 do 18:30 sati.
19:15Prije 22 h17.09.2025
Uživajte u trodijelnim menijima, bilo mesnim ili ribljim, koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert, uz čašu domaćeg vina – sve po cijeni od 25 eura.
16:08Prije 1 d17.09.2025
Tunalicious Festival donio bogatu ponudu jela od tune i vrhunske koncerte, a sedmo izdanje TunIstre još jednom potvrdilo Poreč kao destinaciju velikih ulova!
11:02Prije 1 d17.09.2025
Poseban naglasak stavljen je na održivi „Green Table“ ručak na kojem su se nastavila razmjenjivati iskustva i znanja, a uživalo se u tradicijskim jelima chefa Davida Skoka te Udruge Istarsko – EKOMUZEJ iz Vodnjana.
10:37Prije 1 d17.09.2025
Poseban dio programa počinje u 16 sati, kada će djeca pokazati svoje kulinarske vještine pripremajući brodet od grmali po tradicionalnoj recepturi. Istovremeno će biti i prezentacija plavog raka.
22:00Prije 1 d16.09.2025
Jesu li u tom istom razdoblju naše plaće porasle tri puta? Teško da bi itko mogao reći da jesu.
20:28Prije 1 d16.09.2025
Podršku u ovom iskustvu pružili su im prof. dr. sc. Bojan Hamer i doktorand Luca Privileggio iz Centra za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković, za aktivnosti na kopnu, dok je prof. Daniele Suman nadzirao podvodni popis.
19:00Prije 1 d16.09.2025
Ostavite komentar