DANI TURIZMA Studenti FET-a kao promotori modernizacije tradicionalne enogastronomije

IstraIN

9 Listopad 2024 I 12:03

DANI TURIZMA Studenti FET-a kao promotori modernizacije tradicionalne enogastronomije

Studentska udruga FINTUR uz podršku profesora Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) u Puli organizirala je obilježavanje Dana turizma, 9. listopada 2024. godine u dvorani Pula na FET-u s početkom u 10,30 sati.

Studente i uvažene goste pozdravila je dekanica FET-a prof. dr. sc. Ksenija Černe pri čemu je pohvalila studente i zahvalila timu profesora i kolega koji su inicirali ovo događanje s vrlo zanimljivom tematikom.

Prezentaciju rezultata istraživanja zanimljivog projekta TESTEAT, koji se bavi tematikom inovativnih pristupa u enogastronomiji i turizmu predstavila je izv.prof.dr.sc. Iva Slivar. Osobe s medicinskim intolerancijama na sastojke hrane i/ili pića i osobe s odabranim načinom konzumacije često su suočene s užim izborom jela i pića te nemogućnošću uživanja u tradicionalnim jelima i pićima područja u kojem žive ili koje posjećuju.

Projektom će se identificirati najčešće konzumirana tradicionalna jela i pića čiji će se načini pripreme i procesi proizvodnje prilagoditi istaknutim medicinskim stanjima i posebnim odabirima (npr. dijabetes, celijakija, vegetarijanstvo, veganstvo, peskaterijanstvo, i sl.).

Alumna FET-a, Anđela Knapić, predstavila je svoje istraživanje na temu „Gastronomija i kupovno ponašanje turista“, što je prisutnima pružilo uvid u povezanost gastronomije i turizma. Sudionici okruglog stola pod nazivom "Enogastronomija u turističkoj ponudi destinacije" bili su uvaženi stručnjaci koji se u svakodnevnom poslu susreću s izazovima usklađenja enogastronomske ponude sa zahtjevima dionika u sektoru turizma i ugostiteljstva.

IMG_2743.jpeg

Svoj pogled na temu predstavili su predsjednik uprave Uniline d.d. gospodin Boris Žgomba, direktor hrane i pića u Valamaru- gospodin Dario Kinkela, izvršni glavni kuhar Grand Hotel Brioni Pula- član Arena Hospitality Group gospodin Zoran Gajić i voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva u Agenciji za ruralni razvoj Istre gospodin Edmondo Šuran.

Moderatorica okruglog stola bila je mr. sc. Anica Dobran Černjul, voditeljica projekta TESTEAT na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Studenti su se aktivno uključili i istaknuli činjenicu da su mladi itekako svjesni važnosti očuvanja tradicionalne enogastronomije kao dijela nematerijalne kulturne baštine teritorija, a dionici u sektoru naporno rade kako bi se tradicija očuvala, prilagodila i ostala u fokusu sadašnjih i budućih generacija stanovnika kao vrlo važan dio njihovog nasljeđa.

IMG_2748.jpeg

Provedba projekta TESTEAT financirana je sredstvima Programa Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027. Provodi se u razdoblju od 1. veljače 2024. do 31. srpnja 2026. godine. Proračun projekta Iznosi 2.302.841,76 EUR.

Partneri u provedbi su: Agencija za ruralni razvoj IstreAZRRI (vodeći partner), Sveučilište Jurja Dobrile u Puli- Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Grad Venecija, Ca' Foscari Sveučilište iz Venecije, Općina Ston, Scuola Centrale Formazione – Centar za edukaciju (Venecija, Mestre), Civiform – Centar profesionalne strukovne edukacije Cividale, DURA – Dubrovačka razvojna agencija.

Ostavite komentar