U Istri kreće dobro znana manifestacija 'Dani mednih delicija središnje Istre'

Ne propustite priliku kušati slasne delicije i doživjeti pravu rapsodiju okusa u srcu Istre!

Ena Piglić
Ena Piglić

8 Veljača 2025 I 18:31

U Istri kreće dobro znana manifestacija 'Dani mednih delicija središnje Istre'
Pexsels

Ljubitelji meda i vrhunske gastronomije ove će godine doći na svoje jer se od 8. do 28. veljače 2025. godine održavaju 9. Dani mednih delicija središnje Istre.

Tijekom ovog razdoblja, posjetitelji će moći uživati u maštovitim jelima obogaćenima pčelinjim proizvodima u sedam ugostiteljskih objekata na području Turističke zajednice središnje Istre.

Ovaj gastronomski događaj, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, ima za cilj unaprijediti ponudu predsezone, jačati suradnju između lokalnih ugostitelja i pčelara te promovirati autohtone proizvode.

Restorani i konobe koje sudjeluju u manifestaciji pripremili su atraktivne menije koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta, a sve po posebnim promotivnim cijenama:

Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje) nudi domaće makarune s umakom od sireva i preljevom od meda, pečeno svinjsko meso s restanim krumpirom i sezonskom salatom te palačinke sa skutom, grožđicama i medom (22 €).

Boljunska konoba (Boljun) pripremila je uštipke s gorgonzolom i mascarponeom uz suhe kobasice, svinjski file u umaku od meda i balzamičnog octa te semifredo od mandolata s preljevom od meda (27 €).

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) u ponudi ima zapečeni mladi sir s medom, pileća prsa curry s medom i pikantnom rižom te pohani sladoled s medom (26 €).

Konoba-pizzeria 2. peron (Cerovlje) oduševit će gurmane mousseom od skute i parmezana sa srebrnim medom, tagliattom od ramsteka s krokantnim krumpirom i savarinom od griza sa suhim voćem u medu (38 €).

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč) nudi istarski pršut, pečenu svinjsku lopaticu u umaku od maslaca i meda te biskvitni kolač s medom (30 €).

Tinjanski vijulin (Tinjan) pripremio je pljukance s umakom od gorgonzole i medice, trganu svinjetinu s umakom od vrhnja i meda te trafulje sa šumskim voćem i medom (30 €).

Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi) poslužuje prosciutto cotto s preljevom od meda i votke, svinjski but u umaku od meda i muškata te žličnjake od skute s medom i suhim smokvama (30 €).

Ovaj jedinstveni gastronomski događaj savršena je prilika za istraživanje bogate istarske kuhinje i uživanje u spoju tradicionalnih okusa i pčelinjih proizvoda.