Ovog je petka svečano otvoreno 11. izdanje međunarodnog sajma 'S klobasicom u Europu' u Općini Sveti Petar u Šumi.
Sajam je svečano otvorila ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, uz podršku ministrice zdravstva Irene Hrstić i izaslanika predsjednika Sabora Antona Klimana te uz istarskog župana Borisa Miletića, načelnika Općine Sveti Petar u Šumi Maria Bratulića i resornog županijskog pročelnika Ezia Pinzana.
Sam čin otvorenja bio je simboličan pa je tako održano rezanje pancete koja je duža od metra i teška dvadesetak kilograma.
Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati na kvalitetniju proizvodnju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti ove tradicijske proizvode kao važan dio naše gastronomske ponude, te poticati uživanje u tradicionalnim suhomesnatim proizvodima.
Sajam S klobasicom u EU osmišljen je kao projekt koji čuva tradiciju i običaje našeg kraja, a čija priča se širi diljem Europe, pa je tako ove godine priča o kobasicama i tradicionalnim proizvodima predstavljena i u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a krajem ožujka promocija se nastavlja i u New Yorku.
Nakon svečanog otvorenja sajma usljedile su i nagrade, a šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.
Općina Sveti Petar u Šumi
Podsjetimo i kako je OPG Franjul šampion 10. međunarodnog sajma S klobasicom u EU 2024. godine te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu.
U kategoriji istarska kobasica od ukupno 16 uzoraka šampionsku titulu je osvojio OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od 10 uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojio Premes d.o.o., Tinjan.
Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo/ žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi.
Općina Sveti Petar u ŠumiMinistrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković
Uzoraka specifičnih kobasica pristiglo je 14, a najbolji je bio Buretić Bregi d.o.o. iz Matulja. Za kategoriju S klobasicom u EU natjecalo se je 17 proizvođača, šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara.
U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi osvaja šampionsku titulu u obje kategorije.
U međunarodnoj kategoriji – salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji – kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Stanislav Đierđan, Šid Srbija.
U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka, šampion je OPG Bančić, Žminj. U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci. Šampion slavonske kobasice je OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće od ukupno 23 uzorka.
Za kategoriju slavonska slanina, od 18 uzoraka najbolji je Belje Plus d.o.o. Beli manastir, te za kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.
Općina Sveti Petar u ŠumiNačelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić
Proizvodi su se ocjenjivali pojedinačno, bodovanjem senzoričkih karakteristika. Maksimalni broj bodova koji određeni uzorak može dobiti je 60, a najniža i najviša ocjena su se kroz sustav obrade podataka poništavale te su dobivene ujednačene ocjene.
Kvaliteta proizvoda određivala se zbrojem bodova dobivenim za pojedinu karakteristiku, a ocjenjivao se vanjski izgled, prerez, odnosno sastav, boja, tekstura, sadržaj te miris i okus odnosno aroma.
Na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo je 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica, salama i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije.
Sajam je za posjetitelje otvoren od 14. ožujka u 15 sati do 16. ožujka u 20 sati.
Kraj prvog sajmenog dana obilježio je zabavni program uz ritmove Funbox banda i spektakularan koncert legendarnog Željka Bebeka.
Bogat subotnji program ispunjen degustacijama, natjecanjima i igrama, nastavlja se uz rasplesanu atmosferu Night Express banda i energične ritmove Luke Basija.
Za veliko finale priprema se prava istarska fešta. Na meniju je domaća pašta sa šugom, a posjetiteljima će biti posluženo čak petsto degustacijskih porcija.
Na kružnom toku u centru Poreča posađene su trajnice poput vrbena, gaura i ukrasnih trava. Iako na prvi pogled izgledaju divlje, biljke su pomno odabrane.
Novi trener Istre 1961, Španjolac Oriol Riera, okupio je danas momčad na prvom treningu u Balama, a u nedjelju ga očekuje debi na klupi protiv Osijeka.
Tijekom događanja predstavljeno je četrdesetak radova koji su pokazali najbolje primjere europske prakse u revitalizaciji fortifikacijskih i bivših vojnih objekata. Svi radovi bit će objavljeni u konferencijskoj publikaciji – znanstvenoj monografiji.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo podsjetio je da su Dani europske baštine pokrenuti još 1985. godine u Francuskoj, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska u obilježavanju sudjeluje od 1995. godine.
Mirela Vidak uspješno je vodila Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Čepiću 23 godine, Romana Percan 25 godina bila je ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Krnici, a Krešimir Bronić ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč punih 30 godina.
Potaknuti napisima vezanim uz skorašnji novi Zakon o naplati cestarine i što on donosi građanima, iz HAC-a su pojasnili ključne postavke plaćanja cestarine u novom u potpunosti elektroničkom sustavu.
Ovogodišnja berba krenula je ranije nego što su mnogi vinari očekivali, a kvaliteta malvazije bit će na vrlo visokoj razini. Ako rujan donese povoljno vrijeme i crne sorte obećavaju vrhunsku kvalitetu.
Pod sloganom „Jesen u Poreču 2025“, grad će ugostiti više od 40 kulturnih, sportskih, gastronomskih i zabavnih događanja, okupljajući domaću publiku i posjetitelje iz cijele Europe.