Ovog je petka svečano otvoreno 11. izdanje međunarodnog sajma 'S klobasicom u Europu' u Općini Sveti Petar u Šumi.
Sajam je svečano otvorila ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, uz podršku ministrice zdravstva Irene Hrstić i izaslanika predsjednika Sabora Antona Klimana te uz istarskog župana Borisa Miletića, načelnika Općine Sveti Petar u Šumi Maria Bratulića i resornog županijskog pročelnika Ezia Pinzana.
Sam čin otvorenja bio je simboličan pa je tako održano rezanje pancete koja je duža od metra i teška dvadesetak kilograma.
Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati na kvalitetniju proizvodnju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti ove tradicijske proizvode kao važan dio naše gastronomske ponude, te poticati uživanje u tradicionalnim suhomesnatim proizvodima.
Sajam S klobasicom u EU osmišljen je kao projekt koji čuva tradiciju i običaje našeg kraja, a čija priča se širi diljem Europe, pa je tako ove godine priča o kobasicama i tradicionalnim proizvodima predstavljena i u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a krajem ožujka promocija se nastavlja i u New Yorku.
Nakon svečanog otvorenja sajma usljedile su i nagrade, a šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.
Općina Sveti Petar u Šumi
Podsjetimo i kako je OPG Franjul šampion 10. međunarodnog sajma S klobasicom u EU 2024. godine te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske titule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu.
U kategoriji istarska kobasica od ukupno 16 uzoraka šampionsku titulu je osvojio OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od 10 uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojio Premes d.o.o., Tinjan.
Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt j.d.o.o. iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo/ žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul, Sv. Petar u Šumi.
Općina Sveti Petar u ŠumiMinistrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković
Uzoraka specifičnih kobasica pristiglo je 14, a najbolji je bio Buretić Bregi d.o.o. iz Matulja. Za kategoriju S klobasicom u EU natjecalo se je 17 proizvođača, šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara.
U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, Histris d.o.o. Sv. Petar u Šumi osvaja šampionsku titulu u obje kategorije.
U međunarodnoj kategoriji – salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji – kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Stanislav Đierđan, Šid Srbija.
U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka, šampion je OPG Bančić, Žminj. U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci. Šampion slavonske kobasice je OPG Slađan Novosel, Gat, Belišće od ukupno 23 uzorka.
Za kategoriju slavonska slanina, od 18 uzoraka najbolji je Belje Plus d.o.o. Beli manastir, te za kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.
Općina Sveti Petar u ŠumiNačelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić
Proizvodi su se ocjenjivali pojedinačno, bodovanjem senzoričkih karakteristika. Maksimalni broj bodova koji određeni uzorak može dobiti je 60, a najniža i najviša ocjena su se kroz sustav obrade podataka poništavale te su dobivene ujednačene ocjene.
Kvaliteta proizvoda određivala se zbrojem bodova dobivenim za pojedinu karakteristiku, a ocjenjivao se vanjski izgled, prerez, odnosno sastav, boja, tekstura, sadržaj te miris i okus odnosno aroma.
Na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo je 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica, salama i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije.
Sajam je za posjetitelje otvoren od 14. ožujka u 15 sati do 16. ožujka u 20 sati.
Kraj prvog sajmenog dana obilježio je zabavni program uz ritmove Funbox banda i spektakularan koncert legendarnog Željka Bebeka.
Bogat subotnji program ispunjen degustacijama, natjecanjima i igrama, nastavlja se uz rasplesanu atmosferu Night Express banda i energične ritmove Luke Basija.
Program okuplja važna imena hrvatske gastronomske scene uz provjerene kuharske majstore EGCI-ja. Teme ciklusa su valorizacija lokalnih namirnica i mikrolokacija, umjetnost sljubljivanja hrane i pića, održivost te kreativnost u kuhinji. Edukacije će se održavati tijekom listopada i studenoga 2025.
Od 6. do 8. studenog Giardini u Puli postaju središnje mjesto jesenske zabave – stiže nam omiljena manifestacija Martinje u Puli tijekom kojega posjetitelje očekuje bogat program ispunjen vinom, glazbom i vrhunskom hranom.
Projekt je interdisciplinarno kulturno-antropološko istraživanje i participativni rad u zajednici, a fokus je na ulozi žena u brodogradilištu Uljanik te njihovu doprinosu društvenom, kulturnom i urbanom razvoju Pule.
"Predviđa se mogućnost uvođenja nagrada za osobe koje prijavljuju protuzakonito odbacivanje otpada, bilo u prirodi ili pored spremnika, kao i uvođenje video nadzora na lokacijama na kojima se može očekivati nepropisno odbacivanje otpada, kao i zapošljavanje većeg broja komunalnih redara"
Interes je rastao iz sata u sat. „Prvotno smo dogovorili po jednu izvedbu u Puli i Opatiji. U Opatiji je prva planula pa su tražene još dvije, potom se rasprodao termin u Puli pa smo dodali i tamo još jedan. Na kraju smo stali na pet, jer šesta u jednom danu ne dolazi u obzir“, navodi Rabar.
Radi se o brownfiled investiciji u zapušteni bivši poslovni objekt tvrtke „Marčanka“ u kojem se planira izgraditi poduzetnički inkubator za ukupno 5 korisnika i salom za sastanke/edukacije te dograditi skladišni prostor.
Razgovaralo se o ključnim razvojnim projektima za područje Općine Kršan – od Fonda pravedne tranzicije i razvoja poduzetničke infrastrukture, do realizacije prometnice Išišće–Kloštar, uređenja ambulante u Potpićnu te planirane izgradnje školske sportske dvorane u Potpićnu.
Grad Pula – Pola i dalje će se zauzimati za dosljedno poštivanje svih propisa koji čuvaju i promiču dvojezičnost, kao temeljnu vrijednost multikulturalne Istre i sastavni dio identiteta grada.
U Puli je održan prijem za 15 novih policijskih vježbenika koji su završili školovanje na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, te su zasnovali radni odnos u Ministarstvu unutarnjih poslova i raspoređeni su na rad u Policijsku upravu istarsku.
Nakon mise, položeni su vijenci ispred Spomenika poginulim žrtvama tragedije s kupališta Vergarola kod Katedrale, Spomen kosturnice talijanskih vojnika na Mornaričkom groblju, kao i na nekoliko lokacija na Gradskom groblju u Puli.
Srećom, u događaju nitko nije ozlijeđen, a požar je ugašen oko 19 sati. Policijski službenici danas će s nadležnim inspektorom obaviti očevid i utvrditi sve okolnosti požara.
U Predsjedništvo ZP-a Labinštine izabrani su Aleksandar Petrović (Raša), Đulijano Kontuš (Kršan) i Valter Golja (Sveta Nedelja), uz predsjednike svih podružnica koji su članovi Predsjedništva po funkciji.
Privremeno ukidanje vinjeta na dionici Škofije–Kopar donosi veliko olakšanje Istrijanima koji svakodnevno putuju preko granice, ali i svima koji tom rutom idu prema Italiji. Nakon godina plaćanja tjedne vinjete od 16 eura za tek šest kilometara ceste, vozači će napokon moći proći bez dodatnog troška