Za mjesec dana u Rovinju će se okupiti neki od najboljih svjetskih chefova i barmena na WEEKEND FOOD FESTIVALU
Ovaj prestižni festival okupit će neke od najboljih svjetskih i domaćih chefova, barmena i drugih profesionalaca iz svijeta gastronomije, koji će svojim znanjem i vještinama oduševiti posjetitelje.
Weekend Food Festival, koji se po četvrti put od 11. do 13. travnja održava u Rovinju, donosi vrhunski gastronomski doživljaj za sve ljubitelje hrane i pića, profesionalce kojima je hrana posao, ali i za sve one željnih novih iskustava.
Ovaj prestižni festival okupit će neke od najboljih svjetskih i domaćih chefova, barmena i drugih profesionalaca iz svijeta gastronomije, koji će svojim znanjem i vještinama oduševiti posjetitelje.
Četvrto izdanje Weekend Food Festivala donosi do sada najbogatiji i najraznolikiji program – panele koji otvaraju važne razgovore, zvučna imena iz svijeta hrane, pića i ugostiteljstva, interaktivne masterclassove i ekskluzivne sadržaje za profesionalce.
20:28Prije 244 d03.04.2025
Riječ je o jedinstvenoj prilici da uživate u inovativnim jelima, koktelima i gastronomskoj umjetnosti koja spaja tradiciju i modernost, te donosi nezaboravno iskustvo u jednom od najljepših hrvatskih gradova.
Uz filozofiju “Eat Local, Think Global”, Weekend Food Festival već je poznat po tome da u Rovinj dovodi najbolje od najboljih.
Tako ove godine osim već najavljene legende svjetske kulinarske scene, Marca Pierrea Whitea, u Rovinj stižu poznati chefovi Matt Orlando, genijalac iza nezaboravnog restorana Amass i J.P. McMahon, osnivač poznatog festivala Food on the Edge koji će predstaviti 10. izdanje ovog cijenjenog festivala upravo na Weekend Food Festivalu te će njih dvojica razgovarati na panelu “Rebel chefs and bold ideas: Plivaj protiv struje.”
Chef J.P. McMahon, ujedno će zajedno s domaćinom Jeffreyem Vellom, jednim od najcjenjenijih chefova regije, pripremati večeru u restoranu Cap Aureo.
Foto: Weekend Food Festival
Ta se večera rasprodala čim je oglašena, kao i ona u restoranu Agli Amici na kojoj gostuje Matteo Metullio iz poznatog restorana Harry’s Picollo koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Suradnja koja spaja 4 zvjezdice ostavit će sve koji su rezervirali mjesta na vrijeme bez daha.
No imamo i dobre vijesti, još uvijek je moguće osigurati mjesto na dva izuzetna kulinarska događaja.
U petak, 11. travnja, rovinjski restoran Monte otvara svoja vrata za ekskluzivnu kolaboraciju s Giuliom Giglijem, talentiranim chefom koji je svoje kulinarsko umijeće brusio u prestižnoj Nomi, Disfrutaru i legendarnom El Bulliju pod vodstvom Ferrana Adrije. Sada, kao vlasnik restorana UNE, Gigli stvara jela koja vješto spajaju inovativnost s bogatom tradicijom Umbrije.
Foto: Weekend Food Festival
Dan kasnije, u subotu 12. travnja, u restoranu Tekka by Lone gostuje austrijski chef Hubert Wallner kojeg je gastronomski vodič Gault Millau proglasio chefom 2020. godine.
Chef Saša Pribičević koji vodi rovinjsku Tekku ugostit će Wallnera, poznatog po majstorskom kreiranju elegantnih jela pod utjecajem mediteranske tradicije i austrijskog alpskog kraja, što ga čini inspiracijom mnogim mladim austrijskim chefovima.
Weekend Food Festival potrudio se i da vina budu na visokoj razini, pa će tako restorani uz svoje kreacije na tanjuru posluživati vina domaćih vinara: Damjanić u Monteu, vina Kozlović u Tekka by Lone, vinarija Clai u Cap Aureo, te vinarije Dobravac u Agli Amici.
Foto: Weekend Food Festival
Osim vrhunskih chefova, ovogodišnji Weekend Food Festival donosi i impresivnu postavu međunarodno priznatih barmena.
Među njima je Luca Cinalli, poznati stručnjak koji će, zahvaljujući Maraski, predstaviti svoje inovativne ideje i tehnike iz svijeta miksologije kroz masterclass o modernom pristupu koktelima i temi održivosti u industriji barova.
Publika će također imati priliku upoznati Mirca Giumellija iz hotela Grace St. Moritz, koji će održati masterclass o umijeću destiliranja u destileriji Nonino te demonstrirati važnost integracije grappe, amara i likera u suvremenoj koktel industriji.
Foto: Weekend Food Festival
Program upotpunjuje Ted Lelakas, koji se nakon odlično prihvaćenih prošlogodišnjih predavanja o konjaku i šampanjcu, s ponosom vraća s novim znanjima i aktualnim trendovima iz industrije kvalitetnih pića zahvaljujući Mivi.
Posjetitelji će kroz tri dana festivala moći sudjelovati na zanimljivim panelima poput "Mali kod velikih" koji donosi inspirativne priče lokalnih proizvođača kako su uspjeli svoje proizvode plasirati na police supermarketa i u jelovnike renomiranih restorana.
Za one koje zanima kreativnost u kulinarskom svijetu, panel "Copy/paste Vs. Original" otvorit će provokativnu raspravu o nedostatku originalnih koncepata na gastronomskoj sceni, a moći ćete poslušati i panel "Zašto više nikad nećemo otvoriti restoran" gdje će sudionici pričati o izazovima ugostiteljske industrije.
Foto: Weekend Food Festival
Brojni paneli, predavanja i masterclassovi samo su razlog više za posjetiti ovogodišnji Weekend Food Festival koji će po prvi put predstaviti i RANGITE!
Istrian Food Market s lokalnim proizvodima i proizvođačima na koji je ulaz slobodan svima.
A kako bi se filozofija “Eat Local, Think Global” provela i u djelo, Maistra je osmislila posebne Experience pakete za sve ljubitelje novih iskustava i uživanja u lokalnoj hrani i piću.
Harvey Norman donosi 7 dana vrhunskih popusta i sjajnu božićnu ponudu namještaja, madraca, kuhinja po mjeri, bijele tehnike, malih kućanskih aparata i druge tehnologije!
Radionice u prostoru Zajednice tehničke kulture Pula uključuju „FabLab: STEM tvornica ideja – božićno izdanje“, gdje polaznici uče digitalno 3D crtanje i pripremu modela za 3D printanje, uz izradu božićnih ukrasa, te radionicu „Od skice do 3D printa“ i brojne druge aktivnosti.
Božićnica se dodjeljuje za oko 1.200 korisnika, a iznosi su utvrđeni prema visini primljene mirovine: 70 € za najniže primatelje i osobe bez prihoda, 50 € za mirovine od 341 do 540 €, 40 € za mirovine od 541 do 930 € i 30 € za mirovine iznad 930 €.
OAZA – Centar za pomoć djeci – već godinama osigurava dom i toplinu najranjivijima, upozoravajući da su domovi prepuni, a udomitelja premalo. Ravnateljica Eva Husak Bačac poziva građane da otvore vrata i pomognu djeci odrastati u obiteljskom okruženju.
Poreč je osvojio dvostruko priznanje u izboru za „Najbolji grad“ – titulu grada s najboljom kvalitetom života među srednjim gradovima te nagradu za obrazovanje, demografiju, mlade i socijalnu politiku.
Nagrada prepoznaje volonterski doprinos kao temelj inkluzivnog društva i pokretač pozitivnih promjena u životima građana. Ime Danijele Ustić simbolizira predanost zajednici, njegovanje kulture solidarnosti i važnost kontinuirane podrške volonterstvu.
"Moramo biti uporni i nastaviti dalje osvještavati cjelokupnu javnost pa čak nekada i stručnu javnost. Mi primjećujemo da ćemo ove predrasude koje se tiču nepristupačnosti okoline lakše ukloniti nego one predrasude u glavama. Procjenjujemo da je potrebno više javnih kampanja, još više edukacija."
Povod prijemu bila je dodjela Nagrade za životno djelo, koju su Borisu Žgmobi na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma dodijelili Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.
Pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna ostvarit će osigurane osobe ako im ukupan prihod u prethodnoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 458,08 eura, te osigurane osobe - samci ako im prihod mjesečno nije veći od 573,50 eura.
Na prostoru u vlasništvu tvrtke Istra rent facility d.o.o. Pazin (bivša Istraplastika) ovoga se utorka, 2. prosinca, mogao vidjeti dim zbog kontroliranog spaljivanja biljne mase (granje i trava).