Sunčani početak svibnja pretvorio Vrsar u pozornicu za fine zalogaje i aktivan odmor
Od proslave Praznika rada, prve Ribarske fešte i biciklijade Limes Bike & Family Tour, do edukativnih radionica u interpretacijskom centru MoreMore i početka Vrsaranskih goložeca – svatko je mogao pronaći nešto za sebe.
Produženi vikend na početku svibnja u Vrsaru obilježen je nizom aktivnosti koje su, zahvaljujući lijepom vremenu i gotovo ljetnoj atmosferi, okupile brojne posjetitelje i mještane.
Od proslave Praznika rada, prve Ribarske fešte i biciklijade Limes Bike & Family Tour, do edukativnih radionica u interpretacijskom centru MoreMore i početka Vrsaranskih goložeca – svatko je mogao pronaći nešto za sebe.
Multimedijalni interpretacijski centar MoreMore u Vrsaru otvorit će svoja vrata posjetiteljima od 2. do 4. svibnja 2025. godine povodom održavanja Dana otvorenih vrata.
Na radionicama će posjetitelji moći saznati kako se dupini snalaze u moru odnosno što je to eholokacija, na koji način majke dupini doje svoje mladunce te što se događa s otpadom kada dospije u more.
19:15Prije 10 d24.09.2025
Praznik rada obilježen je u sportsko-rekreacijskoj zoni Montraker, u organizaciji Općine Vrsar-Orsera i Turističke zajednice općine Vrsar. Uz dječji program i živu glazbu, posjetiteljima je podijeljeno više od 500 porcija graha, a ambijent uz more i borovu šumu dodatno je doprinio opuštenom ozračju. Najhrabriji su, unatoč temperaturi mora od 15 stupnjeva, čak i zaplivali.
Prva Ribarska fešta ove sezone donijela je i nekoliko noviteta. Uz standardnu ponudu ribljih jela, predstavili su se novi tematski štandovi – jedan s istarskim vinima i rakijama s oznakom IQ – Istrian Quality, drugi sa slasticama poput Vrsaranskih amareta, kroštula i fritula, te štand s personaliziranim suvenirima Ribarske fešte i Vrsara.
Posjetitelji će moći kušati razna riblja jela i morske specijalitete raspoređene u šest gastro zona, a tu su i štandovi s domaćim slasticama te vinski kutak s istarskim vinima i rakijama koji dopunjuju kulinarsko iskustvo.
Ove godine očekuje se oko 150 mladih tenisača i njihovih pratnji iz 25 zemalja, koji će se natjecati za bodove u Tennis Europe, 3. kategoriji.
16:15Prije 22 d12.09.2025
Osim noviteta u ponudi, vrijedi spomenuti i trud ugostitelja koji tijekom zimskih mjeseci rade na usavršavanju jela temeljenih na lokalnim namirnicama – od plave i bijele ribe, liganja, školjki i fritto misto do popularnog brodeta. Cilj je zadržati visoku razinu kvalitete i autentičnosti, uz jednostavnost pripreme i sezonalnost sastojaka.
Foto: TZ Vrsar
U sklopu sportskog programa održana je biciklijada Limes Bike & Family Tour te Poligon Bike Race, kružna vožnja pokraj sportske dvorane Saline za najmlađe bicikliste. Ruta biciklijade vodila je kroz šumu Kontija i uz Limski zaljev, a sudjelovalo je osamdesetak sudionika. Događanja su organizirana u suradnji s Maistrom, s ciljem promicanja rekreacije i zajedničkog boravka u prirodi.
Interpretacijski centar MoreMore otvorio je svoja vrata u sklopu Dana otvorenih vrata. Prostor su ispunile obitelji, djeca i mnogi strani gosti. Održane su edukativne i kreativne radionice koje su kroz igru približile teme mora i podmorja najmlađima.
U Vrsaru je istovremeno započelo i deseto jubilarno izdanje gastronomske manifestacije Vrsaranske goložece, koja traje od 2. do 16. svibnja 2025. godine. Ovo gourmet događanje, koje je postalo nezaobilazna proljetna atrakcija, ponovno nudi jedinstveno iskustvo autohtonih istarskih delicija uz promotivnu cijenu od 25 eura.
Cilj manifestacije je predstaviti najbolje od istarske kuhinje, promovirati lokalne namirnice i očuvati bogatu tradiciju istarske gastronomije. Kroz spoj tradicionalnih recepata i suvremenih kulinarskih trendova, manifestacija čuva autentične okuse Istre, istovremeno stvarajući jedinstveno gastronomsko iskustvo za posjetitelje.
„Program koji smo pripremili za početak svibnja dio je šire strategije kojom Vrsar pozicioniramo kao aktivnu ali uravnoteženu destinaciju, s jasnim fokusom na prirodnu i kulturnu baštinu – od rekreativnih tura i dječjih sadržaja do ribarske baštine i gourmet ponude. Cilj nam je da gosti, ali i lokalna zajednica, prepoznaju Vrsar kao mjesto koje i izvan sezone nudi kvalitetne doživljaje“, izjavila je Klara Trošt Lesić, direktorica Turističke zajednice općine Vrsar.
Riječ je o drugom izdanju nagrade koja nosi ime u čast preminule predsjednice i suosnivačice, Danijele Ustić – žene koja je svoj život posvetila volontiranju i stvaranju boljeg društva.
Sudionike očekuje staza duga deset kilometara, pogodna za sve uzraste i rekreativce. Šetnja će biti obogaćena druženjem i nizom iznenađenja, a za najmlađe je pripremljen poseban sportski izazov pod nazivom „Takala“.
Program PLUSosmišljen je s ciljem poticanja kreativnosti, obrazovanja i kulturnog povezivanja djece i mladih u Puli, nudeći im prostor za slobodno izražavanje, istraživanje i zajedničko učenje.
Cilj natječaja je prepoznati, promovirati i nagraditi najbolje projekte klimatskog djelovanja u regiji te dodatno ojačati prekograničnu suradnju u suočavanju s klimatskim izazovima.
Kandidaturu mogu prijaviti nositelji projekta, proizvoda i aktivnosti te turističke zajednice gradova, općina ili područja na čijem su području djelovanja isti realizirani.
Nova radionica samoobrane održat će se u četvrtak, 9. rujna, u maloj dvorani kod Srednje škole Zvane Črnje (Carduccijeva ulica 20) od 19:30 do 21:00 sat, a vodit će ju i ovoga puta Pamela Budicin, instruktorica za samoobranu – Krav Maga.
Senat je potvrdio imenovanja troje novih prorektora Izv. prof. dr. sc. Ante Matan, Izv. prof. dr. sc. Emina Pustijanac i Izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe. Dodatno, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli novim dekanom imenovan je izv. prof. dr. sc. Fabrizio Fioretti.
Sudjelovali su veleposlanici Republike Austrije, Kraljevine Belgije, Republike Čilea, Republike Finske, Republike Indonezije, Irske, Države Izrael, Japana, Države Katar, Kraljevine Danske, Portugalske Republike i Kraljevine Španjolske, kao i vojni ataše Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.
Razdvajanje osobne i poslovne imovine, obvezni eRačuni i novi izazovi za knjigovođe – najvažnije su teme za budućnost obrtništva. Predsjednik Udruženja obrtnika Rovinj upozorio je i na zabrinjavajući trend: dok uslužne djelatnosti vezane uz turizam rastu, poljoprivreda i ribarstvo bilježe pad.
Nova aplikacija pruža brži i praktičniji proces prijave čime se značajno unapređuje korisničko iskustvo, povećava operativna učinkovitost te dodatno pojednostavljuje poslovanje.
Susret će biti upotpunjen glazbenim točkama na harmonici dviju učenica glazbene škole, govorima i pozdravima te prisjećanjima na Ingrid i predstavljen pjesnički natječaj koji je pokrenut u njezinu čast.