Ugostitelji s Vodnjanštine uključeni u očuvanje tradicije izrade Torte de Mandole - 'bumbarske' torte

Važnost uključivanja lokalne zajednice, a time u ovom slučaju ugostitelja, važno je kako bi se sačuvale tradicijske vrijednosti ovog kraja.

Ena Piglić
Ena Piglić

29 Svibanj 2025 I 18:31

Ugostitelji s Vodnjanštine uključeni u očuvanje tradicije izrade Torte de Mandole - 'bumbarske' torte
TZ Grada Vodnjana

Turistička zajednica grada Vodnjana organizirala je predstavljanje te se predstavila s  prijedlogom suradnje ugostiteljima s Vodnjanštine ne bi li na praktičan način sačuvali i promovirali tradiciju izrade Torte de Mandole.

Na taj način TZG Vodnjana daje podršku lokalnim ugostiteljima da dobiju jednu posebnu i prepoznatljivu ponudu u svojim lokalima, a samim time nastavljaju zajedno raditi na promociji i čuvanju brenda ove vodnjanske tradicionalne slastice.

Uključeni u projekt, ugostitelji postaju čuvari vodnjanske tradicije čiji je dio i priprema poznate tradicionalne vodnjanske slastice – Torta de Mandole, poznata i kao "bumbarska" torta.

Torta de Mandole, slastica od badema, jaja i šećera, bila je i ostala simbol svečanih prigoda u Vodnjanu.

Bez brašna, njezin nevjerojatan okus nastaje zahvaljujući majstorskom baratanju s tri jednostavne, ali ključne namirnice.

TZ Grada Vodnjana

Iako na prvi pogled skromna, upravo u ovoj jednostavnosti leži tajna njezinog posebnog okusa, koji otkriva bogatstvo vodnjanskog tla.

Već je uložen velik trud i rad te pokrenuta inicijativa Turističke zajednice grada Vodnjana za očuvanje i promociju ovog autentičnog dijela lokalne baštine, a cilj je ne samo zaštiti recept, već i potaknuti lokalne proizvođače i ljubitelje tradicije da Tortu de Mandole promoviraju na nacionalnoj razini. 

Važnost uključivanja lokalne zajednice, a time u ovom slučaju ugostitelja, važno je kako bi se sačuvale tradicijske vrijednosti ovog kraja.

TZ Grada Vodnjana

O torti će se još sigurno puno čuti a nastajat će se promovirati u drugim manifestacijama koje budu u planu na ovom području.

Od radionica, do degustacja, sve je to dio aktivnosti koje su važne da se neke nematerijane vrednote ne zaborave.