Dino Kozlevac: Imamo dovoljno snaga da se uspješno borimo s požarima
Kozlevac je naglasio i važnost zračnih snaga u protupožarnoj sezoni. Hrvatska trenutno raspolaže s pet kanadera i do šest Air Tractora, dok su dodatna dva kanadera naručena kroz zajedničku nabavu Europske unije.
HRT
9 Lipanj 2025 I 18:31
IstraIN
Službeni početak ovogodišnje protupožarne sezone u Hrvatskoj obilježen je 1. lipnja, a sustav protupožarne zaštite spreman je za izazove koje donosi ljeto, poručio je Dino Kozlevac, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i županijski zapovijednik u Vatrogasnoj zajednici Istarske županije u programu HRT-a.
Prema njegovim riječima, Hrvatska ove godine raspolaže s dodatnih 12 vatrogasnih vozila na priobalju, uz još 15 iz robnih rezervi koja će biti raspoređena na dislokacijama.
Uoči ljeta koje meteorolozi prognoziraju kao suho i iznimno toplo, spremnost su podigli i hrvatski vatrogasci, zaposlenici Hrvatskih šuma, ali i Europska unija koja je formirala vlastiti interventni tim za brzo djelovanje u slučaju požara.
17:18Prije 89 d11.06.2025
Kako je istaknuo, riječ je o značajnom pojačanju koje je nadoknadilo višegodišnji manjak opreme i povećalo učinkovitost u borbi protiv požara.
Kozlevac je naglasio i važnost zračnih snaga u protupožarnoj sezoni. Hrvatska trenutno raspolaže s pet kanadera i do šest Air Tractora, dok su dodatna dva kanadera naručena kroz zajedničku nabavu Europske unije. “Zračne snage su presudne”, poručio je.
Kao najveći izazov vatrogasnom sustavu naveo je klimatske promjene, koje sa sobom donose ekstremne uvjete. “Na požarištima se temperature penju i do 50 stupnjeva, što stvara golem fizički napor za vatrogasce. Potrebne su česte smjene ljudi kako bi posao bio odrađen sigurno i učinkovito”, rekao je Kozlevac.
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Unatoč izazovima, istaknuo je da Hrvatska i dalje predstavlja primjer dobro organiziranog sustava za borbu protiv požara.
“Naš sustav se oslanja na mrežu dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca, nije birokratiziran, i još uvijek djeluje fleksibilno i prilagodljivo. Nijedan požar nije isti i ne može se gasiti po šabloni – upravo to nam omogućuje brzu reakciju. U većini slučajeva, požari su pod kontrolom unutar jednog do nekoliko dana,” zaključio je.
Cijelo gostovanje Dina Kozlevca možete pogledati ovdje.
U otvorenoj vatri poginuli su Giuseppe Zachtila koji je 1938. godine od Specijalnog tribunala kao član KPI osuđen na 14 godina zatvora. Među žrtvama uz desetke ranjenih bili su Carlo Zuppini i mornar Giuliano Cicognani.
Tog nesretnog 9. rujna 1944. linijski parobrod „San Marco“, koji je vozio za Trst, krenuo je u 6 sati iz Umaga prema Savudriji, pritom ne sluteći će ubrzo nakon isplovljavanja iz Savudrijske luke saveznički avioni paljbom i bombama potopiti brod.
Policijski službenici su utvrdili da je 52-godišnjak automobilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1.46 promila prije stjecanja prava na upravljanje odnosno prije položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije.
Volonterski centar Istra program gradi na vrijednostima koje su i temelj Europske unije – uključivosti, solidarnosti i međukulturnom dijalogu, kao i na temeljnim načelima volontiranja koja naglašavaju dobrovoljni doprinos zajednici, otvorenost prema drugima i uzajamnu podršku.
Značajan dio modela predviđa i mogućnost obilnijih oborina, pa i razvoj takozvanog oborinskog vlaka, koji može satima donositi obilne oborine istom području.
Osnovna škola Jurja Dobrile je najbrojnija s 86 učenika upisanih u prve razrede te ukupno 688 učenika, dok Osnovna škola Vladimira Nazora broji 39 prvašića i 337 učenika. Talijanska osnovna škola „Bernardo Benussi“ je ove godine upisala 11 novih učenika, te ih ukupno broji 149.
Zajedno s okupljenim mještanima, s poštovanjem odali su počast svim pripadnicima brigade, osobito onima koji su u obrani Domovine položili svoje živote.
''Vlakovi su sve tiši pa se njihov dolazak teže čuje. Zato u blizini željezničke pruge nemojte nositi slušalice i ne gledajte u mobitel! Zapamtite - vlak je uvijek brži, upozoravaju iz HŽ Infrastrukture.''
Ako volite pripremati amarete prema tradicionalnim recepturama i imate svoje tajne sastojke koji čine vaš recept posebnim, ovo je savršena prilika da vaš trud i vještina budu prepoznati.